Nörologlar uyardı: IQ'nuz 5 puan gerileyebilir!

Nörologlar uyardı: IQ'nuz 5 puan gerileyebilir!

MIT Sloan School of Management'de nörolog, öğretim görevlisi ve yönetici koçu olarak görev alan Tara Swart, yetersiz ve kalitesiz uykunun beyin üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Nörolog Tara Swart, sağlıklı bir beyin için 'uyu-ye-sıvı al-egzersiz yap' formülünü öneriyor, yetersiz ve kalitesiz uykunun beyin için zararlı olduğunu ise şu sözlerle hatırlatıyor:

"Yeteri kadar uyumayanların IQ'su yüzde 5 veya daha fazla düşebilir. Zihinsel esneklik ve iyi bir performans için iyi beslenmiş, dinlenmiş bir beyin gereklidir."

Swart, beyin gücünü artıran şu önerilerde bulunuyor.

MÜZİK ALETİ ÇALIN VEYA YENİ BİR DİL ÖĞRENİN

Hayatımızda yaşadığımız her şey beynimizi ve onun davranışlarını şekillendirir. Ancak bu davranış ve alışkanlıkların hepsi bizim lehimize olmayabilir. Arzu edilen yeni davranışlara odaklanarak yeni yollar oluşturmak için beynin kimyasal, hormonal ve fiziksel kaynakları yönlendirilebilir. Bu arada eski alışkanlıklar ise kullanılmadıkları için yok olurlar.

Özellikle bir dil veya müzik aleti gibi yoğun dikkat isteyen konular, beynin esnekliğini arttırmanın ve yeni davranış şekilleri geliştirmenin en iyi yolu. Beyninizin daha önce deneyimlemediği şeylere onu katılmaya zorlanmak, öğrendiklerinizden ayrı olarak beynin yararınadır. Böylece beyin daha esnek hale gelir, bu da duygularınızı düzenleyebilmek, karmaşık sorunları çözmek ve daha yaratıcı düşünmek gibi şeyleri destekler.

SADE VE GEREKLİ OLAN ŞEYLERİ DÜŞÜNÜN!

Hiperaktif bir dünya, sınırlı beyinlere imkansız talepler getirip stres seviyesini artırır. Stres yükseldiğinde, düşünmeyi ve duyguları kontrol etme yeteneğini olumsuz etkileyen beyindeki kortizolü de yükseltir, böylece karar verme gücü azalır. Stresi azaltmak için ise anlık olarak bedene, nefese ve düşüncelere odaklanmak gerekir. Ayrıca, çok önemli olmayan şeyler üstünde fazla düşünülmemesinde de fayda var. Örneğin, bir gün önceden ne giyeceğini düşünmek gibi…. Mümkün olduğunca sade ve gerekli şeyleri düşünmek kişini stresini azaltacak beyin gücünü yükseltecektir.

Kendi beyin fonksiyonlarını nasıl geliştireceğini bilen liderler bu dersleri şirketlerine uygulayabilirler. Örneğin, çapraz fonksiyonel çalışma programları oluşturarak, çalışanların yeni nöro-yollar oluşturmasına ve beyin esnekliğini geliştirmelerine yardımcı olurlar.