Nefes darlığının nedeni astım mı, psikolojik mi?

Nefes darlığının nedeni astım mı, psikolojik mi?

Nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvuruların arttığını belirten Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Bunların büyük bir kısmı psikolojik nedenlerden kaynaklanan şikayetler. Çünkü altında herhangi bir organik neden söz konusu değil" dedi.

Astım vakaları, bahar geçiş mevsimleri ve yaza girişlerde artış gösteriyor.  Ancak bu yıl önceki yıllardan farklı olarak maske ve dezenfektanlar bu artışın sebebi olarak gösteriliyor. Kimyasal her ürünün astıma neden olabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, konuyla ilgili bilgi verdi.

“ÖNCELİĞİNİZ SU VE SABUN OLSUN”

Virüse karşı en önemli korunma yöntemlerinin başında su ve sabunun geldiğini anlatan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Koronavirüs öncesi dezenfektanları çok fazla kullanmayın diyorduk. Bunun yerine su ve sabunun yeterli olacağını söyledik. Fakat koronavirüs salgınıyla birlikte dezenfektanları daha fazla kullanıyoruz. Su ve sabun yine bizim için çok daha önemli. En önemli önlem yine su ve sabundur. Bu yeterli olur. Fakat buna her zaman her sosyal ortamda ulaşamıyorsunuz. Bunun yerine dezenfektanlar daha fazla kullanılıyor. Ama mümkünse suyu ve sabunu daha ön planda kullanarak, dezenfektanlardan olabildiğince uzak kalarak bir şekilde korunmayı sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

ASTIM OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Astım ve nefes darlığının karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Akkoyunlu ikisi arasındaki ayırımı şu sözlerle anlattı:

"Astımda da nefes darlığı var. Fakat astımdaki nefes darlığı, kokuyla, parfümle, enfeksiyonlarla tetiklenebilir. Beraberinde balgam oluşma olasılığı var. Hapşırık ve burun akıntısı olduğunda yine astımı düşünmek gerekir. Organik bir neden olması lazım. Astımda genellikle akşamları daha fazla olan öksürük, hırıltı vardır. Bunlar organik bir nedeni olan nefes darlığıdır. Astım olmasa bile astım benzeri bir hastalıktır. Eğer hiçbir şey yoksa nefes alıyorum ama yetmiyor düşüncesi oluyorsa bunlar genellikle psikolojik olarak değerlendiriliyor."

"ERKEN TEDAVİ EDİLMEZSE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAZ"

Astımın uzun dönem umursanmadığında geri dönüşü olmayan hava akımı kısıtlamasına neden olacağı uyarısında bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Astım hastası genç insanlar geldiği zaman biz bunları tedavi ediyoruz ve çok kolay bir şekilde dönüyorlar. Ciğerlerinde herhangi bir sakatlık kalmıyor. Eğer hasta uzun bir süre kontrolsüz şekilde devam ederse hava akımındaki kısıtlama geri dönüşü olmayacak şekilde kapanıyor. Tedaviye rağmen bu noktadan sonra kişinin nefesi açılmıyor. Ömür boyu süren bir nefes darlığı gerçekten çok rahatsız edici bir tablodur” dedi. DHA