Ne zaman spor yapacağız? 'Hayatımı değiştirdi!'

Ne zaman spor yapacağız? 'Hayatımı değiştirdi!'

Antrenmanı hangi saat yaptığımızın da aldığımız sonuçlar üzerinde bir etkisi oluyor. Sabah ya da akşam tercihi üzerinden tartışmalar sürerken sabah erken saatte spor yapmanın etkileri üzerine düşünenler ortaya çarpıcı sonuçlar koymakta...

Saat sabahın altısı ve güneş hala doğmadı. Yılın en rüzgarlı ve en yağmurlu günlerinden biri... 12 kişiye ulaşmış olmanın etkileyici olduğu düşünülüyor. Hava iyiyken bile en fazla 30 kişi olurmuş. Her cuma sabah 5.30'da Gosport, Hampshire'da 2 kilometrelik bir yürüyüş ve sonrada biraz yüzmek için bir araya geliyorlar. Aralarından biri 'Bu buluşmalar hayatımı değiştirdi' diyor. Grup kurulduğundan beri üye.

Yeni insanlarla tanışmanın ve atmosferin ona çok iyi geldiğini, açıldığını ve bu sayede daha önce çekindiği psikolojik destek alma fikrine yaklaştığını anlatıyor. Bir başkası ise Ekim 2020'den beri grupta. O ise sonbaharda ortaya çıkan kronik yorgunluk şikayetini geride bırakmış:

“Yılın bu döneminde günde 10-11 saat uyuyor olurdum. Daha önceden bana 'Her hafta bu saatte, yürüyüş yapmak ve yüzmek için uyanacaksın' deseydiniz inanmazdım.”

EKSTRA MOTİVASYON...

Peki bu ne anlama gelmekte? Sabah egzersizleri daha mı etkili? Bu sabah sporu grubu, bir grup olmanın da avantajıyla çok daha motive bir şekilde hareket ediyor. Söz vermiş olmak, dostları yarı yolda bırakmış olmak istememek ve bir amaç uğruna insanlarla bir araya gelmek ekstra motivasyon sağlıyor.

Ne zaman spor yapacağız? 'Hayatımı değiştirdi!' - Resim : 1

Grup halinde bir deniz kenarında veya tek başına gözünün çapağıyla evin ortasında... Sabah sporunu yapmayı başaranlar -elbette kendi tercihlerinin savunucusu da olarak- bu aktiviteyi olanca heyecanlarıyla övüyorlar.

“İlk haftadan sonra alıştım ve adeta yeniden doğmuş gibi hissettim.”

Sabah sporu hakkında bilimin de söyleyecekleri var ancak önce şunu ifade etmek gerekir ki sabah sporundan kastımız aslında günün başlangıcında yapılan spor. Büyük bir çoğunluğumuz gündüz çalışıyor, gece uyuyoruz.

Lakin bir gündüz insanının hayatını yaşamak zorunda kalan gece insanlarının sayısı da azımsanamayacak seviyede. Bu sebeple pek çok insan sabah işe ya da okula giderken dahi yataktan çıkmakta çok zorlanıyor, günün ilerleyen saatlerinde enerjileri yükseliyor hatta gece daha verimli oluyor.

NEDEN SABAH ANTRENMAN?

Sabah antrenmanlarına dönmek gerekirse uzmanlar bu konuda farklı görüşlere sahip. Akşamüstü saatlerinde yani mesai sonrası saatlerinde spor yapmanın metabolizma ve yağ yakımı için daha faydalı olduğunu düşünen de var lakin ağırlıklı görüş, özellikle kilo vermek için spor yapanlar arasında, sabah uyanır uyanmaz yapılan kardiyo antrenmanının vücudu gün boyu çalışır tuttuğu, gün boyu kalori yakımının devam ettiği görüşünde.

Bununla birlikte, güne daha erken başlamanın ve bu başlangıcı sporla yapmanın bir başarı duygusu yarattığı da açık. Diğer herkes yatağında uyurken kalkmış olmak ve sağlıklı bir şey yapıyor olmak günü “başarılı” kılıyor.

“Başarı” demişken vurgunun verimlilik üzerinde olmadığının da altını çizebiliriz. Burada zihinsel ve fiziksel zindelik ön planda. Özellikle pandemi sürecinde yaygınlaşan evden çalışma uyku düzeninizi olumsuz etkilemiş olabilir.

Haziran 2020'de yapılan bir Nielsen anketine göre uzaktan çalışanların yüzde 54'ü, geçmişe nazaran daha geç kalktığını söylüyor. Daha erken kalkanların oranı ise sadece yüzde 12.

Bu rutini denemenin de yolları var. Normalden 15 dakika erken yatarak, yatmadan en az 30 dakika önce ekranlarla bağlantıyı kesmek ve doğal uyku akışınızı bozacak 'ertele' butonu kullanmaktan, kısa aralıklarla sık alarm kurmaktan vazgeçmek uyanmakta zorlananlar için iyi bir başlangıç olacaktır.

15 DAKİKA BİLE...

Uzmanlar, erken saatte yapılacak 15 dakikalık yoğun bir kardiyonun dahi yeterli ve faydalı olacağını söylüyor. Uyanma çalışmasına rutin antrenmanın da eklenmesiyle bu, kalıcı ya da nadiren bozulan bir alışkanlığa dönebilir.

Sabah egzersizlerinin uyku döngüsünü düzeltebileceği, rutin haline getirilmesinin daha kolay olduğu (zira meşguliyet bahanesi olamaz), daha çok yağ yakımı sağlayabileceği, kişiyi daha üretken kılacağı ve en önemlisi gün boyu pozitif bir moda sokabileceği uzmanlar tarafından dile getirilmekte.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*The Guardian ('You feel like a child again!’ Would exercising at 5am make you a happier person?), CNET (This is the best time of day to exercise, backed by science)

Kaynak: Web Özel