Görüntüleme randevusu almak neden zorlaştı? Cihazlar mı personel mi yetersiz?

Görüntüleme randevusu almak neden zorlaştı? Cihazlar mı personel mi yetersiz?

Üniversite hastanelerinde MR randevularının süresi 6 ayla 1 yıl arasında değişebiliyor. Bilinçsiz talepten dolayı ultrason cihazlarında da randevu bulmak sıkıntılı. Cihazlar mı eleman sayısı mı yetersiz, yoksa yanlış çekilen filmler tekrar mı çekiliyor?

Son aylarda devlet hastanelerinde randevu bulmanın ne kadar zor olduğu gündem olmuştu. Özellikle cildiye randevusu alabilenler kendilerini şanslı hissederken vatandaş gece 12'de randevu almak için bilgisayar başına kuruluyordu. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı 5 dakikada bir muayene uygulamasına geçmiş, bunun yarattığı sıkıntılar da farklı bir gündem oluşturmuştu.

Hastanelerdeki tek sorun randevu sisteminde değil. Kamu ve üniversite hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle, ultrason, manyetik rezonans (MR) ve tomografi gibi tetkik, görüntüleme işlemleri için vatandaşlar işlemine göre haftalar veya aylar sonrasına randevu alabiliyor.

'2 AY SONRAYA RANDEVU VERDİLER'

Duruma tepki göstermek için sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan bir vatandaş,  "Acil ameliyat olması gereken babamın ultrason randevusunu 2 ay sonraya verdiler' derken başka bir vatandaş ise 5 Ocak 2022'e randevu verildiğini gösteren görseli paylaştı, "Acil kalp damar rahatsızlığı sebebiyle hastaneye gittik" yazdı.

Sorunun cihaz yetersizliğinden değil insan kaynağından olduğunu söyleyen İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Bu cihazlar ne kadar çok çekim yaparsa yapsın onu okuyacak bir göze, sistemi kuracak teknisyene ve bir hekime ihtiyaç var" diye konuştu.

Sorunun insanların 5 dakikada bir muayene edilerek gereksiz tetkik istenmesinden kaynaklandığını anlatan Saip, hastalara yeterince zaman ayrılsa istenen tetkiklerin yarı yarıya düşeceği kanısında.

Görüntüleme randevusu almak neden zorlaştı? Cihazlar mı personel mi yetersiz? - Resim : 1

'YETERLİ ELEMAN YOK'

Cihaz eksikliği sorunu olduğunu düşünmediğini söyleyen Saip, "Dünyanın en çok MR cihazı bizim ülkemizde. Sistem özel hastaneye teşvik ediyor" diyor.

Hastanelerde yeterli eleman olmadığını da anlatan Saip son olarak şunları söyledi: "Şu anda radyoloji bölümünde çalışanları kamuda tutmak zor. Güvenli ortamlarda çalışamadıkları için ayrılıyorlar. O yüzden hekim sayısı da azalıyor."

'YIĞILMA ULTRASONDA'

Kamu Hastaneleri'ndeki MR randevularında sıkıntının olmadığını söyleyen Tıbbi Görüntüleme Derneği (TG-DER) Başkanı Özer Erden, yığılmanın ultrason çektirmek isteyenlerde olduğunu, randevu sürelerinin ise bir buçuk iki aya kadar çıktığını belirtiyor. 

Erden ayrıca kamu hastanelerinde MR filmi çekiminin dışardan hizmet alımı şeklinde olduğu için yığılma olmadığını anlatarak şunları söyledi: 

Kamu hastanelerinde MR bölümü 24 saat esasına göre çalışıyor. Bazı bölgelerde cihazlarda yetersizlik oluyor. Ama bekleme süresi çok değil.

'6 AYDAN 1 YILA KADAR RANDEVU'

Ancak bu sistemin üniversite hastanelerinde olmadığını söyleyen Erden, "Cerrahpaşa, Çapa gibi üniversite hastanelerinde MR için 6 aydan 1 yıl sonrasına kadar randevular veriliyor. Üniversitelerin cihazları kendilerine ait. Devlet hastanelerindeki gibi hizmet alımında değil" ifadelerini kullandı.

Çekilen MR filmlerinde kalitesizlik meydana gelebildiğini de sözlerine ekleyen Erden, "Türk Radyoloji Derneği'nin bir yayınına göre; Türkiye'de çekilen filmlerin yüzde 30'u yanlış çekildiği için tekrarlanan filmler" şeklinde konuştu. 

'RADYOLOG YETERSİZ'

Kamu hastanelerinde daha nitelikli elemanlara ihtiyaç olduğunu anlatan Erden, "Bazen sekansları atlıyorlar. Atladıkları için hatalı çekilmiş oluyor. Bir tomografinin çekimi 1,5 dakika. Ama raporlandırması 15-20 günü buluyor. Bunun sebebi ise radyologların az olması" dedi.

MR filmi çekimine kota konduğunu belirten Erden, "Suistimalleri önlemek için böyle bir önlem alındı" diyor. 

Erden, "Bazı MR filmleri için 1 ay bazıları için ise 1 yıla kadar aynı filmi tekrar çekinemiyorsunuz. Bir MR filmi çekindiğiniz zaman yanlış çekilmiş olsa dahi aynı filmi en az 1 ay bekleyebiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'HAZİRANDA ULTRASON RANDEVUSU EKİME'

Yakını için gittiği hastanede 4 ay sonrasına randevu verildiğini anlatan 48 yaşındaki ev hanımı Havva Özserçe, "4 Haziran 2021'de yakınımı hastaneye götürdüm. Memesinde bir kitle olduğu için utltrason çektirmek istedik. Ancak randevu almaya gittiğimizde bize 27 Ekim 2021'e randevu verildi" diye konuştu. 

İleri tarihlere randevu verilmesinin sebebini soran Özserçe, yetkililerden personelin az olduğu ve hastanenin yeni taşındığı cevabını aldı.

Randevuları geç olduğu için başka bir devlet hastanesine başvurduklarını anlatan Özseçe, "Orada da en erken 15 gün sonrasına gün verdi" diye konuştu. 

'PERSONEL AZ'

Özserçe, "Kaynıma kalp pili takılacaktı onu Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdüm. Ultrason çekilmesi gerekiyordu 2 ay sonrasına randevu verildi. Özelde çektirmek istesek çok pahalı. Bekledik mecburen" ifadelerini kullandı.

gokhan.kam@haberglobal.com.tr