Köpeklerin 6 haftalık bir eğitimle koronavirüsü tespit edebileceği ortaya çıktı

koronavirüs
Köpeklerin 6 haftalık bir eğitimle koronavirüsü tespit edebileceği ortaya çıktı

Tıbbi Teşhis Köpekleri (Medical Detection Dogs) adlı kurum, köpeklerin 6 haftalık bir eğitim sonucunda koronavirüsü tespit etmeyi öğrenebileceğini açıkladı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Vuhan kentinden ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan ve şu ana kadar binlerce kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüsün (COVID-19) tespit edilmesi büyük önem taşıyor. Çok sayıda tanı kiti kullanılır ve yeni hızlı kitler de piyasaya sürülmeye hazırlanılırken, köpeklerin koronavirüsü tespit edebileceğine dair bir açıklama geldi.

Tıbbi Teşhis Köpekleri (Medical Detection Dogs) adlı kurum, hayvanların koronavirüse karşı mücadelede hayati öneme sahip hale gelebileceğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre arama köpekleri, 6 haftalık bir eğitimin ardından koronavirüs belirtilerini tespit etmeye yardımcı olabilirler. İngiltere'deki Milton Keynes merkezli yardım kuruluşu, proje üzerinde Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu ve Durham Üniversitesi'yle birlikte çalışıyor.

Uzmanlar, köpeklerin hızlı ve tıbbı müdahale olmadan bir tanı koyabilmek için 6 hafta gibi kısa bir sürede hastalığı tespit etmek üzere eğitilebileceğine inanıyor.

Tıbbi Teşhis Köpekleri kurumu projeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Kovid-19 arayan köpekler hayır kurumunun halihazırda kanser, parkinson ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi hastalıkları tespit etmek için eğittiği köpeklerle aynı şekilde eğitilecek; hayır kurumunun eğitim odasındaki numuneleri koklayarak ve buldukları zaman işaret ederek" ifadelerini kullandı. 

Cilt sıcaklığındaki küçük değişiklikleri tespit edebilen köpeklerin, potansiyel olarak birinin ateşinin olup olmadığını da tespit edebilecekleri belirtildi. 

Eğitildikten sonra köpekler virüsle enfekte olmuş yolcuları ülkeye giriş yaparken tespit etmek için de kullanılabilir veya diğer kamusal alanlara yerleştirilebilirler. 

Hayır kurumunun CEO'su ve ortak kurucusu Dr. Claire Guest şunları ekledi:

"Prensipte köpeklerin koronavirüsü tespit edebileceğine eminiz. Şimdi hastalardan virüsün kokusunu nasıl güvenli bir şekilde yakalayabileceğimizi ve bunu köpeklere nasıl sunabileceğimizi araştırıyoruz. Amaç köpeklerin semptomsuz olanlar da dahil herkesi tarayabilmeleri ve test edilmeleri gerekip gerekmediğini bize söyleyebilmeleri..."

Guest, "Bu hızlı, etkili ve invazif olmayan bir yöntem olacak ve Britanya Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) kısıtlı test kaynaklarının sadece gerçekten ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılmasını sağlayacak" diye ekledi. 

Köpeklerin 6 haftalık bir eğitimle koronavirüsü tespit edebileceği ortaya çıktı - Resim : 1

KÖPEKLER KORONAVİRÜS TEŞHİSİNDE DEVRİM YARATABİLİR!

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan Profesör James Logan ise konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: 

"Önceki çalışmalarımız köpeklerin sıtma enfeksiyonu olan insanlardan gelen kokuları, Dünya Sağlık Örgütü'nün teşhis standartlarının üzerinde bir kesinlikle tespit edebildiğini gösterdi.

Koronavirüs gibi diğer solunum hastalıklarının da vücut kokumuzu değiştirdiğini biliyoruz. Dolayısıyla köpeklerin bunu tespit edebilme şansı çok yüksek."

Logan, "Bu yeni teşhis aracı kısa vadede koronavirüse verdiğimiz karşılıkta ama özellikle de önümüzdeki aylarda, devrim yaratabilir ve son derece etkili olabilir" diye ekledi.

koronavirüs