Kış detoksu nasıl yapılır? Kış aylarında hangi besinleri tüketmeliyiz?
Günlük hayatta pek çok zararlı etkenle iç içe yaşıyoruz. Karaciğerimiz vücudumuzu temizlemek için çok çalışıyor ancak bazen toksinleri vücuttan atmak için karaciğere yardım etmek gerekebiliyor. İşte, kış aylarında vücudu temizlemeye yarayacak ipuçları...
Kullanılan bakım ürünlerinden gıdalarda bulunan kimyasallara, temizlik malzemelerinden böcek ilaçlarına, fast-food'dan alkol ve sigaraya, kirli havadan gereksiz yere içilen ilaçlara... Kış aylarında, vücudun temas ettiği bu zararlı etkenlerden kurtulmak için Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz'ün önerdiği besinleri tüketebilir, pratik içecek tariflerini uygulayabilirsiniz.
İşte detoks etkili kış besinleri... 1- Bal kabağı
Kabak cildimizin sağlığında önemli bir rol oynadığı tespit edilen C ve E vitaminlerinin yanı sıra A vitaminine dönüşen beta-karoten içeriyor. Parlak turuncu renkleriyle ünlü olan bal kabağı, bağışıklık sistemini desteklemede de önemli bir rol oynuyor. Araştırmalar, lif yönünden zengin olmasının bağırsakların temizlenmesine katkı sağladığını ve kabızlık gibi bağırsak şikayetlerini azalttığını ortaya koyuyor.
2 - Ispanak
Ispanak kabızlığı önlemeye ve sağlıklı bir sindirim sistemini teşvik etmeye yardımcı olan lif ve su açısından oldukça zengin bir besin. Ayrıca yüksek oranda kalsiyum, demir ve magnezyum içeriyor. C vitamini açısından zengin olan ıspanak bağışıklığı desteklerken aynı zamanda cilde ve saça yapı sağlayan kolajenin üretimi için çok önemli.
3 - Turp
Turp bol miktarda lif sağlayarak sindirimi kolaylaştırıyor. Aynı zamanda safra üretimini düzenlerken, karaciğeri ve safra kesesini koruyor. Yüksek oranda C vitamini ve antioksidan içermesi sayesinde bağışıklık sistemini de destekleyen turp, mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmada önemli bir besin. Özellikle kırmızı turp, antosiyanin açısından zengin olup, karaciğer, mide, böbrekler, mesane ve kardiyovasküler sistem için de koruyucu.