Adaçayı zayıflatır mı? Nasıl demlenir?

Adaçayı zayıflatır mı? Nasıl demlenir?

Şifalı ot kullanımının en uzun geçmişlerinden birine sahip olan adaçayı, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Peki, faydaları saymakla bitmeyen ada çayı nasıl demlenir? Ada çayı zayıflatır mı? İşte yanıtları…

Orta Çağ'dan günümüze kadar gelen adaçayının yaprakları kurutularak çayı yapılır. İçeriğinde; A, B3, B6, B9, E ve K vitaminleri bulunan adaçayı, bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganezyum ve potasyum mineralleri bakımından da oldukça zengindir. Ülkemizde yaygın olarak Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bitkiyle ilgili merak edilen soruların cevaplarını sizin için araştırdık. 

ADAÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

• Ciltteki yaşlanma belirtilerini geciktirir. Cildi egzama, sedef hastalığı ve akneye karşı korur.

• Bağışıklık sistemini güçlendirir.

• Sindirimi kolaylaştırır. Haftada 2-3 bardak tüketilmesi sindirimi kolaylaştırır.

• İltihap önleyici etkisi vardır. 

• Hem bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı gerçek bir koruyucu görevi üstlenir.

• Öksürüğe iyi gelir.

• Ada çayı, mide rahatsızlıklarına iyi gelen bitkiler arasındadır.

• Ağız ve diş eti hastalıklarına iyi gelir. Diş beyazlatma özelliği vardır.

• Kas gerginliğini azaltır.

• Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

• Hastalık sonrası halsizlik durumlarında kullanılabilir.

• İçinde bulunan K vitamini sayesinde kemik sağlığını korur.

• Ada çayı tip 2 diyabetin oluşmasının önüne geçebilir. İnsülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olur.

• Sakinleştirici etkisiyle depresyona iyi gelir.

Adaçayı zayıflatır mı? Nasıl demlenir? - Resim : 1

ADAÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Yüksek miktarda antioksidan ve idrar söktürücü özelliğine sahip olan adaçayı, metabolizmanın hızını artırır ve yağ yakımını kolaylaştırır. Diyet ve egzersizlerin yanı sıra kilo vermeyi destekleyen adaçayı, iştahın kapanmasına da yardımcı olabilir. 

ADAÇAYI NASIL DEMLENİR?

Yaklaşık bir su bardağı suda bir tatlı kaşığı taze adaçayını 10 dakika ağzı kapalı olarak demleyin. Demleme süresi tamamlandıktan sonra bitkiyi daha fazla suyunun içinde bekletmeyin, mutlaka süzüp ayırın. Çayınız servise hazır.

Ayrıca, bir ayı geçmemek üzere günde bir çay bardağı adaçayı içebilirsiniz.

BU ŞİKAYETLERE SAHİPSENİZ; ADAÇAYI TÜKETMEYİN!

Mide ve onikiparmak bağırsak ülseri olan kişiler, hepatit ve akut gastrit hastaları, düşük yapma riskini artıran bazı maddeler içerdiğinden hamileler ve emziren anneler tüketmemeli. Fazla adaçayı kullanımının beyine toksit olabileceği kanıtlandığından epilepsi hastaları da adaçayı tüketmekten kaçınmalı.