Türk Dil Bayramı ne zaman, nasıl ortaya çıktı?

Türk Dil Bayramı nedeniyle paylaşımlarda bulunuluyor. Türkçe dünya dilleri sıralamasında 6. sırada yer alıyor. Bu özel gün için gerek siyasilerden gerekse de vatandaşlardan kutlamalar paylaşılıyor. Peki, Türk Dil Bayramı ne zaman, nasıl ortaya çıktı? Türkçe ne zaman resmi dil kabul edildi?
13 Mayıs Türk Dil Bayramı 748. yıldönümü kutlanıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932'de düzenlenen ‘Birinci Türk Dil Kurultayı’nın açılış günü, her yıl ‘Türk Dil Bayramı’ olarak kutlanıyor. İşte Türk Dil Bayramı ve Türkçenin resmi dil kabul edilişi...
TÜRK DİL BAYRAMI NE ZAMAN?
Türk Dil Bayramı, Türkiye'de iki farklı tarihte kutlanmaktadır. İlk tarih 13 Mayıs’tır. 1277 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey'in "Bundan sonra divanda, dergâhta, bargâhta ve mecliste Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır." fermanını yayınladığı gün olarak kabul edilir. Bu ferman, Türkçenin ilk kez bir devlet dili olarak kabul edilişinin önemli bir simgesidir. Bu nedenle, özellikle Karamanoğlu Mehmet Bey'in anısını yaşatmak ve Türkçenin resmi dil olarak kabulünü kutlamak amacıyla 13 Mayıs'ta Türk Dil Bayramı kutlanmaktadır. Bugün aynı zamanda Türk Dil Kurumu tarafından yapılan duyuruya göre Türk Dil Bayramı'nın 748. yıl dönümüdür.
26 Eylül tarihi ise, 1932 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin (bugünkü Türk Dil Kurumu) ilk Dil Kurultayı'nın toplandığı gündür. Bu nedenle, Türkiye genelinde resmi olarak Türk Dil Bayramı'nın başlangıcı olarak kabul edilir ve her yıl 26 Eylül'de kutlanır.
Özetle, Türk Dil Bayramı hem Türkçenin resmi dil olarak kabul edilişinin yıl dönümü olan 13 Mayıs'ta hem de Türk Dil Kurumu'nun kuruluşunun ve ilk Dil Kurultayı'nın yapıldığı 26 Eylül'de kutlanmaktadır.
TÜRKÇE NE ZAMAN RESMİ DİL KABUL EDİLDİ?
13 Mayıs 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in yayımladığı ferman ile Türkçe resmî dil olarak ilan edilmiştir. Bu ferman, Türkçenin ilk kez devlet dili ilan edilmesi bakımından bir ilk; Anadolu’da Türk dilinin gelişimi için mühim bir eşiktir.