'Türkiye'nin altında büyük çatlak keşfedildi' haberlerine uzmanından açıklama: Korkulmalı mı?
Bilim insanlarının Türkiye'nin altında büyüyen bir çatlak keşfedildiğine ilişkin çalışmaları tedirginlik yarattı. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, korkulmaması gerektiğini belirterek hareketliliğe açıklık getirdi.
Almanya'nın Göttingen Üniversitesi tarafından desteklenen uluslararası bir araştırma ekibi, Zagros Dağları'nın uyguladığı baskı etkisiyle Dünya yüzeyinin son 20 milyon yılda ne kadar büküldüğünü araştırdı. Araştırmada Türkiye'nin altında büyük bir çatlağın oluştuğu da belirtildi.
Peki, bu ne anlama geliyor? Türkiye, kısa vadede bir deprem tehlikesiyle mi karşı karşıya?
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, söz konusu çalışmaya ilişkin Haber Global'de değerlendirmelerde bulundu.
"Bahsettiğimiz bölge veya kopması beklenen okyanusal kabul yerin çok derinliklerinde olan ve 5-23 milyon yıl önce oluşan bir parçanın yavaş yavaş çekmesini anlatıyor. Çok büyük bir deprem olacak, 8 büyüklüğünde deprem üretecek gibi panik havasında ortamın olmaması lazım" diyen Barış, "Zagnos tarafının kuzeybatısını ilgilendiren bir şey. Türkiye'den çok İran'ın kuzeybatısını ilgilendiren bir durum. Yarık gibi bir şey düşünülen anlamda değil. Yerin çok derinliklerinde bu" ifadelerini kullandı.
Prof. Barış, söz konusu bulgunun, yakın zamanda Türkiye için bir deprem riski oluşturacak boyutta olmadığını belirterek şöyle devam etti:
"Sismologlar olarak yerin altındaki bu magmalarla birlikte levhaların hareketlerini izlemek, gerilmelerle oluşan hareketleri ve sonucunda meydana gelen depremleri bütünleşik olarak hesap etmek durumundayız. En temel bilgi burada jeofizikçilerin sağladığı bilgiler. Yakın zamanda bize tehlike oluşturacak bir durum değil. Bu milyonlarca yıl süren ve devam edecek bir süreç. Orayı diğer malzemeler doldurur zaten. Bir yerde çökme varsa onu dolduracak başka kayaçlar vardır."
Bölgeye ilişkin Prof. Barış, "Burası bizim bindirme kuşağı dediğimiz, Arap Levhası'nın Anadolu'yu sıkıştırdığı bir yer. Bazı dağlar batıya nazaran daha yüksektir sıkıştırma nedeniyle. Biz bunları jeofizik ve sismolojik olarak izliyoruz. Bu bizim deprem riskimizi artıran yeni bir unsur değil" açıklamasında bulundu.