TSK'ya yönelik kanun teklifi Meclis'e sunuldu

TSK'ya yönelik kanun teklifi Meclis'e sunuldu

TSK'da disiplin uygulamasında düzenleme amacıyla hazırlanan kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

TSK personeli için yeni kanun teklifi TBMM Başkanlığına AK Parti milletvekillerinin imzasıyla sunuldu. 

Haber Global Muhabiri Hasan Uylaş'ın aktardığına göre, 28 maddeden oluşan düzenlemede astsubay ve kıdemli başçavuş olarak görev yapanların yaş sınırı, yani emeklilik süresi 60 yaşına kadar uzatılabilecek. Bu konuda yetki Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nda olacak. Mevcut düzenlemede yaş haddi emeklilik sınırı ise 55.

Teklifle, harekat bölgelerinde görev yapan askerlerin özlük haklarında da bir iyileştirme yapılıyor. Düzenleme terörle mücadelede harekatına iştirak eden ve birliklerde görev yapan sağlık astsubaylarında, sağlık hizmetleri tazminatı ödenmesinin de önünü açıyor.

Düzenleme ile askeri öğrencilerin harçlıklarına da zam yapılacak. 

Teklif, Savunma Sanayii Başkanlığı'na sözleşmeli personel alımının da önünü açacak. 

Bir başka önemli başlık ise, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte, komuta kademesi, yani kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmıştı. Bu kapsamda, general ve amiraller hakkındaki silahlı kuvvetlerden ayrılma cezası verme yetkisi de Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nda olacak.

Disiplin cezalarına ilişkin de bir düzenleme var. Erbaş ve erlere yönelik 14 günlük hizmetten men cezası, teklifle 15-30 gün arasına çıkarılmış olacak. 

son dakika son dakika haber