Tarımda gerekli, tabakta zehirli: Verimliliği koruyan pestisit insan sağlığı için tehdit
Tarımda bitkiyi zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisit, insan sağlığını etkileyebiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu kapsamda önlemleri artırarak, ürünleri gıda kontrol laboratuvarlarında denetlemeye başladı. Haber Global ekibi süreci yerinde görüntüledi.
Tarımda bitkiyi zararlı organizmalardan korumak, verimliliği artırmak için kullanılan pestisit, insan sağlığını etkileyebiliyor. Tarımdaki verimlilik korunuyor, ama yanlış kullanımı insan sağlığını etkiliyor. Sofralara girmeden önlem alınması için ise İstanbul'da Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı ekipler denetimlerini sürdürüyor.
Tarlada başlayan denetimler sahada da devam ediyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri şarküteri ve hallerden kabak, çilek ve mantar numuneleri aldı. Alınan numuneler Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'ne teslim edildi. Haber Global ekibinden Rabia Azra Sözcü ile Alperen Ulukuş o süreci yerinde görüntüledi.
PESTİSİT TESPİT EDİLDİĞİNDE NE OLUR?
Pestisit oranı limitlerin altında çıktığı takdirde tüketilmesi insan sağlığı için tehlike arz etmiyor. Ancak pestisit oranlarının belirlenen limitlerin üzerinde çıkması durumunda ilgili firmanın itiraz süreci başlıyor. İtiraz ettiği takdirde tekrar analiz yapılıyor, yine olumsuz sonuç elde edilirse bu sefer bunun idari yaptırım cezaları uygulanıyor.
Uzmanlar her şeyden önce sebze ve meyvenin iyi şekilde yıkanması gerekiyor kabuklu ürünlerin tercihen soyularak tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bunlara dikkat edilmediği takdirde insan sağlığı üzerinde etkili olan pestisit özellikle çocuklarda zeka geriliğine, dikkat eksikliğine ve otizme sebep olarak gösteriliyor.