Spoiler nedir? Kemal Kılıçdaroğlu'nun yazdığı spoiler vermek ne anlama geliyor?

Spoiler nedir? Kemal Kılıçdaroğlu'nun yazdığı spoiler vermek ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyaya düzenleme açıklaması sonrasında Meral Akşener'in "Dark" tweetine yanıt veren Kemal Kılıçdaroğlu "spoiler" kelimesini kullandı. Peki spoiler veya spoiler vermek ne demektir? Ne anlama gelir?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği spoiler kelimesi ne demek? Sözlük anlamı ne? Spoiler vermek ne anlama geliyor? Günümüzde hangi anlamda kullanılıyor?

Aslında kelimenin İngilizce-Türkçe sözlüklerinde bir çok kelime anlamı var. Bunlar arasında olan hava freni, rüzgarlık veya arabalarda bulunan rüzgar kanatları gibi teknik anlamları bir kenara bırakırsak daha çok bozan, berbat eden gibi anlamları günlük kullanıma daha yakın bir anlam taşıyor. Fakat özellikle çok merak edilen kitaplar, seri diziler ve gişe rekoru kıran sinema filmleriyle birlikte spoiler kelimesinin de bambaşka anlamda kullanımları ortaya çıktı. 

SPOİLER NEDİR? SPOİLER VERMEK NE DEMEK?

Spoiler veya spoiler vermenin Kemal Kılıçdaroğlu'nun yer verdiği anlamdaki kullanımı "görsel veya yazılı yayınlarda hikayenin olay örgüsü ile ilgili sızdırılan bilgi" anlamına geliyor. Yani gündemdeki tam kelime karşılığı "sürprizbozan". 

Bu, özellikle kitap okurları, dizi veya sinema meraklılarının nefret ettiği bir kavram olarak hayatımıza yerleşirken sosyal medyada da bolca kullanılan bir kavram haline geldi.

Bir dizinin örneğin önceki sezonlarını izlemiş olanların, izlemeye niyetli olanlara dizideki en önemli ve sürpriz sahnelerde gerçekleşenleri ifşa etmesi, spoiler verme olarak tanımlanıyor.     

Hatta forumlarda veya sözlük platformlarında "dikkat spoiler içerir" kavramı da bir dizi veya filmle ilgili sürprizi bozabilecek bir bilgi verileceği şeklinde bir uyarı olarak gündelik hayatımıza girdi.