Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'yerli aşı' açıklaması

Recep Tayyip Erdoğan TÜBİTAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Şu anda 3 yenilikçi aşı adayımız faz aşamasına başlamak üzere" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı. Erdoğan, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili olarak "Şu anda 3 yenilikçi aşı adayımız faz aşamasına başlamak üzere. İnaktif yöntemle, daha etkin olmaya aday bir aşı çalışmamız da devam ediyor. Yenilikçi aşı adaylarının yerli ve milli üretim konusunda firmalarımızı seferber ettik" dedi. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Türkiye son 18 yılda ortaya koyduğu başarıları ilim ve irfan medeniyetine sahip çıkmasına borçludur. Daha önceki dönemlerde kısır ideolojik bakış açıları ile kurulan tüm bariyerleri kaldırdık. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkararak lise seviyesinde okullaşma oranını yüzde 100'e yaklaştırdık. Okullaşma oranını yüksek öğretim seviyesinde yüzde 44'e çıkardık. Bu süreçte bilim insanlarımızı çocuklarımıza rol model olarak gösteriyoruz. 

Bilim ve teknoloji insanlığın faydasına kullanılabildiği ölçüde kıymetlidir. Bu medeniyetin evlatları bilimi sadece insanlık yararına üretir. Onlar yeni bir teknoloji geliştirdiğinde uzak coğrafyaları antrenman sahası olarak kullanır. Biz ise bunu o coğrafyalarda sefaletin, insanlık dışı görüntülerin önüne geçmek için kullanırız. 

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI

Salgın henüz ülkemiz sınırlarına dayanmadan kurduğumuz TÜBİTAK Covid-19 Platformu ile bilim seferberliği başlattık. Bu platformlardaki 436 araştırmacımız aşı ve ilaç geliştirme odaklı 17 proje yürütüyordu. Platformun en önemli yanı, araştırmacılarımızın çalışmalarını ve tecrübelerini birbirleriyle paylaşarak birlikte geliştirme modelini dünyaya örnek olacak şekilde kullanmasıdır. Şu anda 3 yenilikçi aşı adayımız faz çalışmalarına başlama arifesindedir. Hocalarımızın çalışması, kendi kategorilerinde dünyada klinik aşamaya geçen üçüncü aşı adayı olma potansiyeline sahiptir. Ayrıca mevcut inaktif aşılardan daha etkin olma potansiyeline sahip bir aşımız ile ikinci nesil bir aşımızın çalışmaları da hızla devam ediyor. Yenilikçi aşı adaylarının yerli ve milli üretimi konusunda özel sektör kuruluşlarımızı seferber ettik. Üretim onayı almış firmalarımız, yenilikçi yerli aşılarımızın üretim süreçlerine dahil oldular. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Amerika ve Çin'den sonra Covid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten üçüncü ülke durumundayız.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber