Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Aşı için tünelin ucu göründü

koronavirüs

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunarak "Aşı için tünelin ucu göründü" dedi. Ölüm sayılarındaki iddialara ilişkin ise "Ölüm sayısını yüksek gösterenlerin dayanağı nedir?" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Endişe edici olan tespit edilen vaka değil, tespit edilmeyen vakalardır. Bu süreçte ruh durumlarımız da değişti, olağandır. Her vaka hasta değildir, testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var. Test sonucu pozitif çıkanların her biri vakadır

AŞI NE DURUMDA?

Aşı için 1-2 aylık zaman kaldığı görülünce tünelin sonu göründü ışık göründü. Bu yolun emekçilerinin cevap hakkı vardır. Bu tedbirlere uyan devletine güvenenlerin de hakkıdır. Her şeyden önce kelimeleri doğru kullanmakta önemlidir. Çok yakında kendi aşımızın üretimine başlayacağımıza inanıyorum

 

ÖLÜM SAYILARINDAKİ İDDİALAR

Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değil, 2013'ten beri kullanılıyor. Ölüm sayılarıyla skor arayışında olanlar var. Ölüm sayısını yüksek gösterenlerin dayanağı nedir? 2020 yılındayız ölmüş olanı hayattaymış gibi, hayatta olanı da ölmüş gibi gösteremeyiz. Devletin ve salgınla mücadelenin itibarını zedelemek isteyen, kendi itibarını zedeler. Birinin ölümünü saklamaya imkan yoktur. Koronavirüsten ölüm sayısı 8 bin 62 daha az ya da daha fazla değil. TÜİK verilerine göre, geçen yılın ilk 9 ayında ölüm sayısı 329 bin 274'tür. Yıllık öngörülen yüzde 2,2 artışla bunun şimdi 336 bin 518 olması beklenmektedir. Şu ana kadar Kovid-19 kaynaklı ölümler dahil 339 bin 26 ölüm gerçekleşmiştir. Aradaki fark 7 bin 244'tür. Kovid-19 kaynaklı tespit edilen ölüm sayısı ise 8 bin 62'dir

"TABLOLARDAKİ BÜTÜN RAKAMLAR DOĞRU"

Bizim verdiğimiz tablodaki bilgilerin tamamının doğru olduğunu söylemek istiyorum. Tablodaki bütün veriler, bütün rakamlar doğrudur.

Günlük verilen hasta sayısı sadece hastanaye yatan hasta sayısı değildir. Hasta semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE

Ankara'daki hasta sayısı iki haftada yarı yarıya azaldı. Aldığımız tedbirlerle son 10 gün içinde günlük hasta sayısı yüzde 60'a yakın azaldı. Test sayımızı önümüzdeki 3-4 hafta içerisinde 200 bin rakamlarına kadar çıkarmak istiyoruz. Ortalama filyasyon iz sürme süremiz, 13 saate kadar düştü. Ortalama temaslıyı tespit etmemizin süresi 8 saate kadar indi.

İstanbul'da vaka sayısı, yüzde 2,8 oranında düştü. Testlerin erken sonuçlanması, tedaviye erken başlanması, filyasyon ekiplerinin arttırılması, temaslı takibi ve izolasyon, semptomlulardan numune alınması bilinen hususlardır. Ankara özelinde kurulan çağrı sisteminde 110 görevli, evleri arayıp takip yapıyor. 120 kişiden oluşan doktor ekipleri evlere giderek hasta takibi yapıyor. 780 filyasyon ekibimiz sahada. Bu tedbirlerle son 10 gün içinde günlük hasta sayısı yüzde 60'a yakın oranda azaldı. Vaka sayısı İstanbul'un da altına indi. Yoğun bakımda yatan hasta sayımız da ağır hasta sayımız da azalmış oldu. 

Yaklaşık 10-12 ilin vaka sayısında artış olduğunu görüyoruz. Bunlardan bazıları Elazığ, Adıyaman, Malatya.

İzmir'de vaka sayısı yüzde 26 düştü.

Konya'da vaka sayısı yüzde 43,5 oranında son 10 günde düştü. 20 gün içinde Konya'daki vaka sayısı dörtte bire indi.

OKULLARDA VAKA GÖRÜLDÜ MÜ?

Şu ana kadar hazırlık ve birinci sınıflarda ciddi herhangi bir sorun yaşamadık. Pazartesi günü kabine toplantısında da Bilim Kurulunun önerisini gündeme alınmış olundu. Önümüzdeki haftalar bizim daha önce de Bilim Kurulunun düşündüğü bir ve ikinci sınıflar şeklindeydi. Muhtemelen 2. sınıflar, 8 ve 12. sınıflar için Bilim Kurulu önerisi var, muhtemelen önümüzdeki hafta karar alma noktasına gelince zaten açıklamış olacağız. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME

Burada kast edilen hizmetliler sınıfı var, yardımcı hizmetliler. Bu yardımcı hizmetlilerin ek ödemeleri düşük. İçinde bahçıvan da var, berber de var. 11 tanımlanmış sınıf var. Bunun içinde gassal da bulunuyor. Yani vefat edenleri yıkayan özellikle Kovid özelinde yıkayan kişilerle ilgili yapılan uygulamaydı. Oran yüzde 100 gibi görünen oran ortalama 200-250 liradan bahsediyoruz. Ocak'ta verilen ek ödemeyi tamamlamak üzere yüzde 100 gibi rakama tekabül etti. 200-250 liraya karşılık gelen bir şey. Bunun istismarı son derece hiç doğru olmamıştır. Bunun siyasete kurban edilmemesi gerekiyor. Gassala 200-250 liraya karşılık gelen, bahçıvan ve berber sınıfına verildiği için bir orandı, bu oranın yüzde 100'ü maaşının yüzde 100'ü değil, 200-250 liradan bahsediyoruz.

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sokağa çıkma kısıtlaması