RAND raporundan çıktı, Asya'da örtülü savaş başladı

Rusya Ukrayna Savaşı Donald Trump Kuzey Kore Japonya Üçüncü Dünya Savaşı
RAND raporundan çıktı, Asya'da örtülü savaş başladı

Kamuoyunda “gölge CIA” olarak bilinen ABD’li RAND düşünce kuruluşunun yeni raporu, Rusya-Ukrayna Savaşı üzerinden yürütülen örtülü güç mücadelesine dikkat çekti. Cephede “vekil ordular savaşının” başladığına yer verilen çarpıcı raporda, Asya ülkeleri arasındaki büyük mücadeleyi de gözler önüne serdi. ABD'li istihbarat ve güvenlik uzmanlarının kaleme aldıkları rapora göre ABD Başkanı Donald Trump’ın alacağı karar, olası Üçüncü Dünya Savaşı'nın kaderini belirleyecek.

ABD istihbarat örgütü CIA’ye yakınlığı dolayısıyla “Gölge CIA” olarak bilinen RAND düşünce kuruluşunun yeni raporu, Avrasya ve Asya'da yaşanan örtülü savaşı gözler önüne serdi. İstihbarat ve güvenlik uzmanlarının kaleme aldıkları raporda, "Asya ülkelerinin", Rusya-Ukrayna Savaşı’na verdikleri destek ile birbirleriyle çatışır duruma geldikleri vurgulandı. Kiev’deki savaşın “vekil ordular savaşına” döndüğü, Ukrayna'nın olası barış anlaşmasından sonra iç savaşa sürüklenebileceği vurgulanan rapora göre; bölgedeki küresel güvenlik, ABD Başkanı Donald Trump’ın iki dudağından çıkacak kelime ve kararlarına bağlı!

RAND raporundan çıktı, Asya'da örtülü savaş başladı - Resim : 1
Rusya-Ukrayna Savaşı’na dahil olan ülkelerin başında Kuzey Kore gelmekte. Kuzey Kore, Rusya’ya savaşmak için gönderdiği 10 bin askerin yanı sıra çok sayıda top sistemi ve balistik füze de temin ediyor.

VEKİL ORDULAR SAVAŞI

RAND’ın yayınladığı rapora göre ABD’de Donald Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturmasının ardından Ukrayna’nın ABD ve Avrupa ülkelerinden aldığı finansal ve askeri yardımların ciddi oranda kesileceği ve Kiev’in, Rusya’nın barış şartlarına mecbur bırakılabileceği iddia edildi. CIA’in istihbarat ve saha verilerine dayandırılan rapora göre Ukrayna Savaşı çoktan “Asya ülkeleri için vekil ordular savaşına dönmüş durumda.” 

'KİEV’DE İÇ SAVAŞ RİSKİ

Kuzey Kore’nin 10 bine yakın askerinin ve binlerce top ve füze sisteminin Rusya’nın yanında Ukrayna’ya karşı ön cephelerde savaştığının altı çizilen rapora göre çatışmalara henüz kamuya yansımasa bile Çin, Güney Kore ve Japonya da dahil olmuş durumda. CIA’ye göre Ukrayna’nın konumu, Karadeniz’in ticaretteki önemi ve bölgede dünyanın en yoğun enerji hatlarından birçoğunun bulunması dolayısıyla Asya ülkeleri “Küresel dengede ulusal çıkarlarını genişletmek için Rusya-Ukrayna Savaşı’na müdahil olmuş” durumdalar. RAND raporuna göre Ukrayna’daki savaş yakında Soğuk Savaş döneminde dış güçlerin perde arkasından yoğun müdahalede bulunduğu Lübnan (1975-1990) ya da Kongo (1960-1965) iç savaşlarına dönüşebilir. Rapordaki yorumlar Ukrayna’nın savaş sonrası yoğun dış destek ve müdahale dolayısıyla iç savaş yaşayabileceğini de iddia etmekte.

ÇİN’İN DESTEĞİ

CIA’in istihbaratına göre Çin doğrudan savaşa müdahil olmuyor ancak Rusya’ya karşı yaptırım uygulamıyor ve Rusya’nın enerji kaynaklarının büyük bölümünü satın alarak Moskova’nın savaş makinesinin çalışmasına yardımcı oluyor. Çin diğer yandan Güney Asya, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika’daki güçlü ekonomik varlığını da kullanarak bölgelerdeki ülkelerin Rusya’yı kınamalarına engel oluyor. CIA istihbaratına göre Rusya son bir yılda savaş alanındaki mühimmatının, lojistiğinin ve kritik elektronik cihazlarının büyük bölümünü de Pekin’den temin ediyor.

RAND raporundan çıktı, Asya'da örtülü savaş başladı - Resim : 2
 CIA’in iddiasına göre Kuzey Kore, Moskova’ya balistik füze bile gönderiyor. CIA saha verilerine göre Kuzey Kore’nin bölgedeki 10 bine yakın askerinin büyük bölümü ise Ukrayna işgali altındaki Rus toprağı Kursk bölgesinde Kiev’e karşı savaşıyor. 

JAPONYA'DAN DEV DESTEK 

Rapora göre; Japonya ise Kiev’e perde arkasından askeri ekipman, araç ve gözlem-keşif dronları göndermeye başlarken, bu destek 12 milyar doları bulmuş durumda. CIA verilerine göre Güney Kore de Ukrayna’ya silah satışına engel olan ticaret yasasını değiştirerek mayın temizleme, askeri personel kıyafetleri gibi hafif askeri ekipmanları Ukrayna’ya göndermeye başladı. Japonya’nın izinden giden Seul, ürettiği çok sayıda top mermisini ABD’ye satıyor ve bu mermiler ABD üzerinden Ukrayna’ya ulaştırılıyor. Güney Kore, Rusya’nın saldırısını bekleyen bir başka ülke durumunda olan Polonya’ya da savunma ihracatı gerçekleştiriyor. CIA analizlerine göre Kuzey Kore, Çin ve Rusya küresel dengeyi ABD aleyhine değiştirmek için Ukrayna’daki savaşı kullanıyorlar. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel