O kentler hazırlıklı olsun, yeni deprem acıları yaşanmasın!

Gündem haberleri Kahramanmaraş Depremi Deprem Marmara Depremi Son depremler Konut
O kentler hazırlıklı olsun, yeni deprem acıları yaşanmasın!

Asrın felaketi olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden tam 2 yıl geçti. Depremlerde 50 binin üstünde insan hayatını kaybederken, milyonlarca kişinin yaşamı tepetaklak oldu. Deprem gerçeği ile yaşadığımız Türkiye'de ise bazı riskli bölgelerde ise faylar enerji biriktirmeye devam ediyor. Uzmanlara göre sismik boşluk olan yerlerin başında Bingöl Karlıova, Erzincan, Kars, İzmir ve Muş gelirken, şimdiden önlem uyarısı yapılıyor.

Asrın felaketi olarak kabul edilen 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin bugün 2. yıl dönümü. Türkiye'yi yasa boğan depremler sonucunda 57 bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 bin 213 kişi yaralandı. Asrın felaketinden sonra tam 7 günlük milli yas ilan edildi. Depremden, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ şehirleri etkilendi. Geçen sürede ortaya çıkanlar ise "deprem değil bina öldürür" gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde hatırlattı. Yaşanan acının üzerinden geçen 3 yılın sonunda en çok merak edilen başlıklardan biri de deprem riski olan bölge ve kentler. 

O kentler hazırlıklı olsun, yeni deprem acıları yaşanmasın! - Resim : 1
Deprem uzmanlarına göre Erzincan'da olası büyük sarsıntılardan etkilenecek kentlerin başında geliyor. 

ENERJİ BİRİKTİ

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, son depremlerde eksiklerin görüldüğünü ve deprem bilincinin arttığını belirterek, "Türkiye'nin neresinde deprem olacağına bilim kesin bir yanıt veremez. İstanbul depremi zaten bekleniyor, doğuda Bingöl Yedisu, Kars Ardahan, Bayburt Kelkit taraflarında sismik boşluklar var ve depremler bekleniyor. Uzun zamandır bu bölgelerde enerji birikti, tedbirler almak lazım" dedi. Vatandaşların kentsel dönüşüme ağırlık vermesi gerektiğini ancak ekonomik şartlardan dolayı zorlandıklarını anlatan Bektaş, "Yıllar geçtikçe bu bölgelerde risk artıyor. Çarpık yapı stokları acilen düzeltilmeli" uyarısında bulundu.

BATIDAKİ RİSKLİ YERLER

Yer bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, Maraş depremlerinin 4 tane kırığın kesim yeri olduğu için çok fazla hasar bıraktığını ve olağanın dışında bir deprem olduğunu belirtti. Ercan, "Şu anda da Bingöl Erzincan arası, Kars'ın bulunduğu kesim, Hakkari, Adapazarı, Akyazı, Bolu, batıda Aydın Germencik ve Yenice, Burdur tarafları benim öncelikle deprem beklediğim yerler. Deprem yasasında, bir yerde büyük bir deprem yaşandıysa gelecekte yine benzer büyüklükte bir deprem yaşanacağı belirtilir" ifadelerini kullandı. 

"Türkiye, Asya ile Avrupa arasında çamaşır askılığı gibi kaldı" diyen Ercan, "Güneyde Afrika anakarası kuzeye doğru, güneydoğuda Arap kalkanı kuzeye doğru, doğuda İran bloğu batıya doğru, kuzeyde de karadeniz bloğu güneye doğru Türkiye'yi kesiyor. Bu kesim noktaları da depreme en duyarlı noktalar diyebiliriz" şeklinde konuştu.

GEMLİK- BANDIRMA HATTI 

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ise  deprem riskli olan bölgeleri şu şekilde açıkladı: "Öncelikle Elazığ, Maraş, Hatay Doğu Anadolu Fay Hattı, Adana'dan Kıbrıs'a buralar riskli. Türkiye'deki depremler domino taşı gibi sıra sıra geliyor. İkinci sırada riskli olanlar Bingöl, Muş Bitlis. Ege bölgesinde Manisa, Muğla, İzmir'de de deprem riski yüksek. İzmir'de yaşanan son depremler Ege Denizi içindeki depremler olarak değerlendiriliyor, yani İzmir'in kendi depremi değil. Bu nedenle de bölgede deprem riski var. Son olarak Marmara'da da enerji uzun yıllardır birikmiş durumda. Özellikle Gemlik, İnegöl, Bandırma ve Çanakkale'ye dikkat etmek şart."

O kentler hazırlıklı olsun, yeni deprem acıları yaşanmasın! - Resim : 2
Ege bölgesinde İzmir deprem riski açısından oldukça hareketli.

EGE UYARISI 

Jeoloji Mühendisliği Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son bir haftadır Ege Denizi'ndeki Santorini Adası çevresinde yaşanan deprem fırtınasına değindi. Sözbilir, bu depremin bizi nasıl etkileyeceğine yönelik, "Santorini, Milos ve Nysiros adalarında milattan sonra 1800'lü yıllarda ve son olarak 1950'de volkanik püskürmeler olmuş, yaşanan tsunaminin Kuşadası, Bodrum, Datça bölgesini de etkilediğine dair kayıtlar var. Böyle bir patlama olması durumunda volkan küllerinin Ege kıyılarına kadar ulaşabileceği öngörülebilir" dedi.

[email protected]

Kaynak: Web Özel