Heyecanla beklenen Bilim Kurulu toplantısı ertelendi! Kimler maskeyi çıkardı? Biz hemen yapabilecek miyiz?

ÖZEL HABERLER
Heyecanla beklenen Bilim Kurulu toplantısı ertelendi! Kimler maskeyi çıkardı? Biz hemen yapabilecek miyiz?
2020'nin yaz aylarında vatandaşlar sıcakta maske takarken bir hayli zorlanmıştı. Fotoğraf: Shutterstock

Covid-19 pandemisinde yoğun bakım doluluk oranları son bir yılın en düşük seviyelerinde. Daha önce açık alanda kaldırılan maske zorunluluğunun kapalı alanlarda da kalkması konuşuluyor. Peki iki yıla yakındır taktığımız maskeleri çıkarmaya hazır mıyız? Toplu taşımada bir istisna olmalı mı?

Pandeminin başladığı 2020 yılı Mart ayından beridir, Covid-19 yoğun bakım doluluk oranları en dip noktaları buldu. Aşılanma ve hafif seyirli varyantlarla birlikte hastaneye yatışlar oldukça azaldı. Bazı şehirlerin hastanelerinde Covid-19 yoğun bakım üniteleri kapatıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada, "Bu hafta çarşamba günü (bugün) toplanacak Bilim Kurulu'muzda salgında gelinen noktayı ve mevcut tedbirleri ele alacağız. Koronavirüs salgını gündemimizde olsa da artık zihnimizden çıkarma zamanı gelmiştir" demişti.

Bilim Kurulu'nun, yaklaşık 6 hafta aradan sonra bugün toplanması beklenirken, toplantının önümüzdeki haftaya ertelendiği duyuruldu. Nitekim, son bilim kurulu toplantısında açık alanda maske zorunluluğunun kalktığı duyurulmuş, HES kodu uygulaması da kaldırılmıştı.

Şimdi herkesin aklında aynı soru: Bir sonraki bilim kurulu toplantısında kapalı alanda süren maske yasağı da kalkacak mı? Yaklaşık iki yıldır maske takmaya alıştık. Şimdi bir anda maskesiz sokağa çıkmak serbest olsa da bunu yapabilecek miyiz?

'SONUÇLARI KÖTÜ OLABİLİR'

Maskelerin tamamıyla hayatımızdan çıkarılmasının henüz erken olabileceğini söyleyen İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, potansiyel olarak alınabilecek bu kararı riskli olarak değerlendiriyor.

Eraksoy, böyle bir kararın sonuçlarının kötü olabileceğini belirterek, "Şu an varyantla ilgili yaygınlığın ne ölçüde olduğuna dair elimizde veriler yok. Bu yüzden birçok insan virüsü taşıdığı halde gözden mi kaçıyor kuşkusu oluşuyor. Bunun anlaşılması için de toplumun taranması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Eraksoy, kendisinin günde üç toplu taşıma aracı kullandığına dikkat çekerek, "Ben maskemi çıkarmam'" dedi. Özellikle toplu taşıma araçlarında insanların burun buruna seyahat ettiğini ifade eden Eraksoy, "Maskesiz olduklarını düşünemiyorum. Daha çok erken. Böyle burun buruna seyahatlerde bırakın Covid'i, başka virüslerin bulaşmaması içten değil. Maskenin bizi koruduğunu düşünüyorum. Bütün dünya üzerinden bu koronavirüsü kazımadıkça, maskeleri nasıl bırakacağız? Bırakanlar risk almış olurlar" diyor.

Heyecanla beklenen Bilim Kurulu toplantısı ertelendi! Kimler maskeyi çıkardı? Biz hemen yapabilecek miyiz? - Resim : 1

'RAFA KALDIRILMALI'

Haber Global yayınına katılan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftahar Köksal da salgının hızının azalmış olduğunu görmenin mutluluk verici olduğunu ve bunda da koruyucu önlemler ile aşılamanın etkisine dikkat çekti.

Köksal, pandeminin bitmediğini ve hala devam ettiğini söyleyerek, "Hastalık artık boyut değiştirdi. Belirtisiz seyrediyor. Maskenin tamamen kaldırılmasını söylemek hiç doğru değil. Korumak zorunda olduğumuz bir risk grubu var. Bu risk grubunu dikkate alarak önlemlerin açıklanması gerektiğini düşünüyorum. Esnetilmiş kararlar alınabilir" dedi.

Peki vatandaş ne düşünüyor? Kadıköy'de çalışan ve toplu taşıma kullanan Aydın Şavur, maskelerin artık kaldırılmasından yana. Maskenin isteğe bağlı takılması gerektiğini belirten Şavur, "Toplu taşıma çok sıkışık olursa kişiler isteğine göre takabilir. Artık pandemi psikolojisinden çıkmamız gerekiyor. Dünyanın çoğu ülkesindeki gibi bu maskelerin ülkemizde de artık rafa kaldırılması gerek" dedi.

Zeytinburnu'nda oturan ve işe tramvayla gidip gelen Mehmet Yalnız, "Maskeyi toplu taşıma dışında her yerden çıkarabiliriz. Toplu taşımada maske takmamak elde değil. Sabahları o kalabalığın içinde bir kişi Covid olsa maske takılmadığı durumda herkes hasta olur. Kapalı ortamlarda maske kalksın, toplu taşımada devam etsin" ifadelerini kullandı.

"Kapalı alanlarda maske kullanımı yasağının kaldırılmasını destekliyorum" diyen 27 yaşındaki sosyal medya uzmanı Buse Erdoğan ise "Ancak ben bir süre daha maske kullanmaya devam ederim. Hâlâ vakalar çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Türk Hava Yolları Müdürü Bilal Ekşi de, Routes World 2023 tanıtım toplantısında, şartlar müsait olduğunda uçak içerisinde maskelerin kaldırılmasından memnun olacaklarını söyledi. Ekşi, "İki yıl boyunca maske kullanmaktan yorulduk. Bu karar alınırsa büyük memnuniyet duyarız" dedi.

Kaynak: Web Özel

maske yasağı kaldırıldı mı? maske takmayı bırakacak mıyız? maskeler nasıl takılmalı maskeler takılacak mı? maskeler çıkacak mı?