Kışlalarda terhisler başladı! 66 bin genç aileleriyle kucaklaşacak

Milli Savunma Bakanlığı'nın koronavirüsle mücadele kapsamında bir ay ertelediği terhisler bugün başladı. Terhis belgelerini alan askerler, ailelerine kavuşmak için kışlalardan ayrıldı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) koronavirüsle mücadele kapsamında askerlerin ertelenen terhis işlemleri başladı. Kasım ve aralık celpleri terhis ediliyor. Bugünden itibaren Bugünden itibaren toplam 66 bin askerin terhis işlemi gerçekleştirilecek

Kışlalardan terhis olan askerler çıkışta oluşturan noktalara mesafe kuralı kapsamında sırayla geliyor. Bu noktalarda Türk Silahlı Kuvvetleri personelleri tarafından çantaları dezenfekte ediliyor.

Dezenfektan noktasından sonra askerler, daha önce ayarlanıp, TSK tarafından ücretleri ödenen otobüslere doğru hareket ediyor. Yine mesafe kuralına uyarak. Koronavirüs tedbirleri kapsamında önceden dezenfekte edilen ve memleketlere göre ayarlanan bu otobüslerde askerlerin kullanımı için 3'er adet maske ve kumanya bulunuyor.

Kışlalarda terhisler başladı! 66 bin genç aileleriyle kucaklaşacak - Resim : 1

OTOBÜSLER YOLDA MOLA VERMEYECEK

Terhis işlemleri başlamadan önce muayeneleri yapılan ve 14 gün boyunca karantinada kalan askerlerin, son olarak otobüslere binmeden önce bir daha ateş ölçümleri yapılıyor. Ateş işlemi yüksek olan askerlerin terhisleri durduruluyor ve yeniden gözetim altında alınıyorlar. Hareket eden otobüsler, tedbirler kapsamında yolda asla mola verip durmadan askerleri memleketlerine ulaştıracak.

BAKAYA DURUMA DÜŞMEYİN

Terhislerin tamamlanmasından sonra yaklaşık 53 bin yükümlünün celp işlemleri başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı’nın duyurusuna göre, 5 Haziran’dan itibaren silah altına alınacak olan yükümlüler sevk belgelerini 1-5 Haziran tarihleri arasında alacaklar. Bu nedenle sevk tarihinden dört gün önce e-Devlet üzerinden COVID-19 anketini doldurmak zorunda olan yükümlüler anket sonrası yönlendirilecekleri sağlık kuruluşlarında COVID-19 testlerini yaptıracaklar. Test sonucu pozitif çıkan veya “temaslı listesi”nde yer alanların askere sevkleri tedavi süresince ertelenecek. Test sonucunda COVID-19 şüphesi veya tanısı bulunmayanlar ise sevk belgelerini e-Devlet’ten alabilecekler. Sağlık kuruluşlarında gerekli testleri yaptırmayanlar askere sevk edilmeyecek ve haklarında bakaya işlemi yapılacak.

BEDELLİLER 20 HAZİRAN’DA

Bedelli başvurusu yapanların sevk tarihi ise 20 Haziran’da başlayacak. Sevk belgesi 16-20 Haziran tarihleri arasında e-Devlet’ten duyurulacak. 11 Nisan 2020 celbinde sevki ertelenen bedelli askerlerin sevkleri ise 29 Haziran’da yapılacak. 20 Haziran ve daha sonraki dönemlerde silah altına alınacak bedelli askerlerin işlemleri daha önce planlanan tarih ve birliklerinde devam edecek. Yurtdışından bedelli askerlik için gelecek olanların ise sevk belgelerinin alınacağı tarihten en az 14 gün önce yurda giriş yaparak gözetim sürecine uymalarının şart olduğu bildirildi.

son dakika son dakika haber