Gündoğdu Marşı kimin? AK Parti Grup toplantısında okunan marş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sırasında okunan Gündoğdu Marşı'nın iki farklı versiyonu ve marşın kökeni konusunda çok sayıda da rivayet bulunuyor. Gündoğdu Marşı'nın sözleri de merak edilenler arasında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla AK Parti'nin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşma, partililerin söylediği Gündoğdu Marşı ile kesildi. Açılış konuşmasına damga vuran o anların ardından Türkiye'de özellikle de sosyal medya üzerinden bir Gündoğdu Marşı tartışması aldı yürüdü. Gündoğdu Marşı kimin sorusunun üzerinden başlayan tartışma, aynı marşın yani Gündoğdu Marşı sözlerinin iki farklı versiyonunun söylenegeldiği üzerinden daha da genişledi. Kimine göre devrimci marşı, kimine göre ise tam tersine kökeni Kurtuluş Savaşı'na kadar uzanan bir asker marşı.

Gündoğdu Marşı'nın bir solcu ya da devrimci marşı olduğunu yönündeki fikri savunanların dayanağı 1960'lardan itibaren sol mitinglerde, gösterilerde, yürüyüşlerde bu marşın sol versiyonunun söylenmesine dayanıyor. Bu iddiaya göre yasa dışı sol terör örgütü DHKP-C'nin o dönemki adı olan Dev-Sol'un fraksiyon olarak ayrıldığı Dev-Genç ile özdeşleştirilmiş olan Gündoğdu Marşı, halen üyelerinin tutukluluk hali ve yargılamaları devam Grup Yorum'un albümünde de yer aldı. Gündoğdu Marşı'nın devrimci ya da sol bir marş olduğu iddialarının kökeni işte bu geçmişe dayanıyor.

Öte yandan bir diğer tartışma ise bu marşın 26 Ağustos 1922'de başlayan Başkomutanlık Meydan Savaşı esnasında Afyon-Kütahya hattından İzmir'e doğru ilerleyen Türk ordusunun bu marşı söylediğini öne sürüyor.

Bu iddiayı savunanları destekleyen bir diğer şey ise, kışlalarda bu marşın sözleri önceki versiyondan biraz farklı olanının yürüyüş kararı olarak zaman zaman kullanılmış olması. 

Peki Gündoğdu Marşı'nın sözleri nasıl?

Aslında iki versiyonda da belli sözler aynı. Sadece hangi kesim tarafından okunduğuna bağlı olarak belirli bölümleri değişiyor sözlerinin.

AK Parti grup toplantısında okunan marşın sözleri ise şöyle:

GÜNDOĞDU MARŞI SÖZLERİ

Gündoğdu

Hep uyandık

Siperlere dayandık

Gündoğdu

Hep uyandık

Siperlere dayandık

İstiklalin uğruna da al kanlara boyandık

İstiklalin uğruna da al kanlara boyandık

Sandılar Türk uyudu,

Ata cenge buyurdu,

 

Sandılar Türk uyudu

Ata cenge buyurdu

Türk'ün asker olduğunu,

Dünyalara duyurdu.

Türkün asker olduğunu

Dünyalara Duyurdu

Ülkemiz Türk ülkesi, 

Aşık eder herkesi

Ülkemiz Türk ülkesi

Aşık eder herkesi

Üstümüzden eksilmesin

Al bayrağın gölgesi.

Üstümüzden eksilmesin

Al bayrağın gölgesi.

Bu marşın bu sözlerle Star TV'de yayınlanan ve reyting savaşlarında önemli bir paya ulaşan Söz dizisinde de seslendirildiğine şahit olmuştuk.

Gündoğdu Marşı'nın bestecisi ve sözlerinin yazarı konusunda ise günümüze ulaşan hiçbir kesin bilgi yok. Marşın sahibi olduğu iddia edilen Grup Yorum'un albümünde de zaten sözler ve beste anonim olarak nitelendiriliyor.