Gıdalarda salmonella tehdidi! Uzmandan uyarı
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, gıdalardaki salmonella tehdidine karşı uyarılarda bulundu.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, Haber Global'de son günlerde vakaların arttığı salmonella tehdidine karşı değerlendirmelerde bulundu.
Artık'ın değerlendirmeleri şöyle:
"Salmonellanın belirtileri ateş, ishal, üşüme, titreme, iştah kaybı ve baş ağrısı. 4-7 gün sürebilir. Vücut direncine göre can kaybı da olabilir. Özellikler yaz aylarında tavuk ürünlerine dikkat etmek gerekiyor.
Plastikten salmonella geçmez ancak gıdanın oraya yerleştirilmesine dikkat edilmemişse, salmonella personelden ambalaja bulaşmıştır. Onu tüketenler de gıda zehirlenmesine yakalanabilir. Elinizde bir çıban olur, onunla bir tost yapsanız, oradan da bir bulaşma olur. Gıda güvenliği her zaman çok önemlidir.
4-7 gün süren rahatsızlıkta yaş belli bir düzeyin üzerindeyse, direnç az ise yaşam yitirilebilir ama her salmonella vakası ölümle sonuçlanmaz.
Hem personel, alet ekipman hijyeni hem de gıda üretimindeki gıda güvenliği koşullarına uyulması lazım. Bunlara uyulmazsa riskleri baştan engellemeyince problem olur."