'Fitre' enflasyona yenildi, 180 TL'ye karın doyar mı?

Ramazan ayına sayılı günler kalırken, Diyanet İşleri Başkanlığı; geçtiğimiz yıl 130 TL olan fitre bedelini 180 TL olarak açıkladı. Bu rakam, 3 kilo arpa, 1,5 kilo buğday ve kuru üzümün fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Bu ürünlerin güncel rakamları ise ortalama 460 TL tutuyor. İlahiyatçılar, 180 TL'nin alt limit olduğunu maddi gücü yetenin daha fazla fitre vermesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, geçtiğimiz yıl 130 TL olan fitre miktarını bu yıl 180 TL olarak açıkladı. Ancak açıklanan bu rakam tartışmaları da beraberinde getirdi. Diyanetin açıkladığı son rakama göre 4 kişilik bir ailenin günlük toplam fitre rakamı 720 TL oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise fitre olarak belirlenen miktarın hem nakdi hem de gıda yardımı olarak verilebileceğinin altı çizilirken, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Abdurrahman Haçkalı: "Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir" dedi. İlahiyatçılar ise açıklanan fitre rakamın düşük olduğunun altını çizerken, maddi durumu yeterli olanların daha yüksek fitre vermesi gerektiğini belirttiler.

2 DOYUMLUK YEMEK
Fitre, maddi durumu kötü kişinin günde 2 doyumluk yemeğine denk geliyor. Bu da 3 kilo arpa, kuru hurma ve 1.5 kilo buğday şeklinde ölçülüyor. Nakdi olarak hesaplandığında ise 3 kilo arpa 120 TL, kuru hurma 290 TL, 1,5 kilo buğday da ortalama 50 TL yapıyor. Toplamda 460 TL eden bu hesaplamada da fitre rakamlarının enflasyona yenildiği görülüyor. İlahiyatçı Prof. Dr. Mehmet Hayri Kırbaşoğlu, konuyla ilgili, "Aileler sadaka-i fıtırlarını hesaplarken en makul olanı, ailenin kendi karınları günlük ne kadara doyuyorsa o rakamı sadaka olarak vermeleri" dedi.
180 TL ALT LİMİT
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, bu rakamın alt limit olduğunu belirterek, "Ayette, kişinin kendi aile etrafına yedirdiklerinin günlük orta halli rakamı şeklinde yazıyor. Aylık harcamalarına güne bölen kişi, sadaka vermesi gereken rakamı bulabilir. O dönem toplumun temel gıda maddelerine hurma, buğday, kuru üzüm. Bunların perakende satış rakamlarına bakarak fitre hesaplanıyor. Bu rakamı, aile reisi sayılan kişi bakmakla yükümlü olduğu kişi başına ödemek durumunda. Yoksul olanların fitre ödeme yükümlülükleri yok zaten" ifadelerini kullandı.
NAKİT YARDIM YAPILMALI
Fitrenin gıda yardımı olarak verilip verilmeyeceği sorusunu da yanıtlayan Bozkurt, "Ailelerin damak zevkleri farklı olabilir. Kişilere bir ürünü dayatmak yerine nakdi yardım yapılması daha yerinde olacaktır. Fitre bayram sabahına kadar verilebilir ancak dileyen Ramazan ayı öncesinde ya da içerisinde verebilir" şeklinde konuştu.

KESESİNE GÖRE VERSİN
Diğer bir detay ise oruç fidyesi. Bu da oruç tutamayan kişilerin ödeyeceği rakam anlamına geliyor. Yani oruç tutmayan kişinin 30 günde 180 TL'den toplamda 5 bin 400 TL'yi ihtiyacı olan kişilere fitre olarak vermesi gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada oruç fidyesi için, "Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir." deniliyor
Kaynak: Web Özel