Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de sabrımız bir yere kadar

Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan suriye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki yeni doğalgaz anlaşması, Taliban'ın Ankara temasları, Suriye'deki gelişmeler ve 'siyasi cinayetler' tartışması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namaz çıkışında konuştu. Erdoğan, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak, "Bir yere kadar sabrımız devam etti. Son olarak 2 polisimiz şehit oldu. Zaman zaman sivillerden buralarda şehit olanları görüyoruz. Terör örgütlerine, ABD'nin malum güçlerine karşı, rejim güçlerine karşı mücadeleyi vereceğiz" dedi.

Erdoğan, Taliban'ın Türkiye'deki temaslarıyla ilgili soruya, "Afganistan'daki yeni sürecin işlerliği konusunda talepleri oldu. Bu talepler konusunda bizler her türlü desteği Afgan halkına vereceğiz. Yeter ki bu yönetim uluslararası ilişkilerde Afgan halkının haklarını korumada adil olsun" yanıtını verdi. 

Doğalgaz konusunda Türkiye'nin bir sıkıntı yaşamayacağının altını çizen Erdoğan, "Biz tedbirlerimizi ciddi manada aldık. Bundan sonraki süreçte de alıyoruz. Azerbaycan'la yapılan anlaşmaların hepsi tedbire yöneliktir...  Sadece İngiltere değil, birçok Batı ülkelerinde sıkıntılar devam ediyor. Bizim şu an böyle bir sıkıntımız söz konusu değil" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

SURİYE'YE YENİ OPERASYON OLUR MU?

Suriye'de PKK, YPG cirit atıyor. Bunların destek veren ülkelerin başında da koalisyon güçleri, ABD geliyor. Bunların verdiği her türlü destek, silah, araç, gereç, burada bunlarla terör estiriyorlar. Bunlara karşı bizler mücadelemizi veriyoruz. Rejim bunlardan gücünü alıyor. Rejime karşı da mücadele sürdürülüyor. Bir yere kadar sabrımız devam etti. Son olarak 2 polisimiz şehit oldu. Zaman zaman sivillerden buralarda şehit olanları görüyoruz. Terör örgütlerine, ABD'nin malum güçlerine karşı, rejim güçlerine karşı mücadeleyi vereceğiz. 

TALİBAN'IN TÜRKİYE'DEKİ GÖRÜŞMELER

Dünyada ülkeler Taliban'ın şu anki durumu kabul etmiş değiller, ülkelerin kendilerini kabulü noktasında arayışları var. Yaptıkları görüşmelerde özellikle destekler noktasında, insani yardım noktasında, gerekse Afganistan'daki yeni sürecin işlerliği konusunda talepleri oldu. Bu talepler konusunda bizler her türlü desteği Afgan halkına vereceğiz. Yeter ki bu yönetim uluslararası ilişkilerde Afgan halkının haklarını korumada adil olsun.

AZERBAYCAN'LA DOĞALGAZ ANLAŞMASI

Biz tedbirlerimizi ciddi manada aldık. Bundan sonraki süreçte de alıyoruz. Azerbaycan'la yapılan anlaşmaların hepsi tedbire yöneliktir. TANAP gibi bizim için bir rezervuar adeta söz konusu. Rusya ile anlaşmalarımız çok çok hassas. Bu hassasiyetimizi devam ettiriyoruz. Rusya ile İran ile Azerbaycan ile olsun, bu tür anlaşmalar bizim bu tür krizleri yaşamayacağımızın işaretidir. Sadece İngiltere değil, birçok Batı ülkelerinde sıkıntılar devam ediyor. Bizim şu an böyle bir sıkıntımız söz konusu değil. 

"SİYASİ CİNAYETLER" TARTIŞMASI

Her şeyden önce bu zat, eğer bu konularda samimiyse, gerçi bunun kitabında dürüstlük, yok, bu işin mercii yargıdır. Yargıya müracaat edersin, delillerini sunarsın. Siyasi cinayetlerle ilgili bir şey varsa yargı da bunların üzerine gider. Bu zat bugüne kadar akşam yalan sabah yalan, hayatı böyle geçmiş. Yanına birilerini toplamış onlar da yalan terörü estiriyorlar. Şu anda bizler de yargıya mücaraat ederek sorgulanmasını istedik. Kimse çıksın ortaya dedik. Bu kim olursa olsun, böyle bir siyasi cinayetin işlenmesine, bunun ülkemizde yer etmesine bizler iktidar olarak fırsat vermeyiz. İftira atanlara da meydanı boş bırakmayız. 

 

Recep Tayyip Erdoğan ABD Suriye Merkez Bankası dolar