Bu haberleri okudunuz mu? NATO, SMA, altın, resesyon, asgari ücret, Cüneyt Arkın, sel

Bu haberleri okudunuz mu? NATO, SMA, altın, resesyon, asgari ücret, Cüneyt Arkın, sel

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Yemek fotoğrafı paylaşmak ayıp mı? 'Beğenilme, takipçi sayısı kazanabilme...'

Nesiller arasındaki farklılıklar Sümerlerden beri insanlığın gündeminde yer alan bir konu. Günümüzde ise büyüklerinin mahrem saydığı pek çok şeyi yeni nesil "sergilenebilir" olarak görüyor. Kameralarla büyüyen nesiller ile büyüklerinin mahremiyet algısı nasıl birbirinden bu kadar uzak olabiliyor?

Maalesef bu selin sonrası da var... '10-15 kat mikroplastik artışı...'

Son yıllarda iklim krizinin de etkisiyle doğal felaketlerdeki artışlar gözle görülür şekilde arttı. Batı Karadeniz'de iki gündür yaşanan sel felaketleri geçen seneyi akıllara getirdi. Peki sel sularının aktığı denizlerimizde nasıl kirlilik olacak? Plastik atıklar denizleri nasıl etkiliyor?

Okan Buruk Galatasaray'da ne yapabilir? Sadece Galatasaray'ın başına geçen 'evlat' değil...

Okan Buruk, Süper Lig şampiyonluğu ve Türkiye Kupası apoletleri ile Galatasaray'ın başına geçti. Farklı sistemlere göre oyununu şekillendirebilen Buruk, Galatasaray'ın 'evladı' olmasa da sarı kırmızılı ekibin başına geçebilirdi. Peki Okan Hoca'nın sırrı ne? Takımları hangi özellikleri ile ön planda?

Taliban bu depremin altından kalkabilir mi?

Afganistan'da 21 Haziran'da yaşanan deprem binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Taliban yönetimi yıllar sonra ilk büyük afet yönetimi krizini yaşıyor. Peki örgüt bu depremi nasıl yönetiyor? Uluslararası yardımlar ne seviyede?

Bildiğimiz İngilizce değişiyor! Argo, göç ve yeni bir telaffuz...

Bugün dünyanın en fazla göç alan şehirlerinden biri olan Londra'da yeni bir dil oluştu. Bilinen anlamıyla Londra İngilizcesinin değiştiği ifade ediliyor. Dil bilimcilere göre bazı kelimelerin telaffuzu da değişecek.

Dünyada yeni bir dönem: Resesyon

Salgının ekonomilerde durgunluk yaratmaması için dünyadaki merkez bankalarının piyasaya ucuza para vermesi küresel enflasyonu patlattı. Şimdi bunu engellemek için faizler yükseltiliyor. Uzmanlar önümüzdeki dönemde dünyada bir ekonomik durgunluk bekliyor. Peki resesyon sürecinde neler oluyor?

Gerçekten 'Yıkılmayan Adam': Cüneyt Arkın

Ne açlık ne inşaatlarda çalışmak ne sıkıyönetim mahkemeleri ne de ölüm tehditleri hayata veda eden Cüneyt Arkın'ı yıldıramadı. Nişantaşı'ndaki evden nasıl başı dik çıktıysa, film setinde ayağından kurşunlandıktan sonra da sinemaya küsmedi. Çektiği Yıkılmayan Adam filmi sanki hayatını anlatıyordu.

Savaş bitince silahlara ne olacak? Afganistan, Balkanlar ve Irak...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken ülkede pek çok türden silah sokaklarda bulunabiliyor. Bu durumun savaş sonrasında nasıl bir ortam yaratacağı merak konusu. Afganistan ve Balkanlar'da yakın tarihte yaşananlar dikkat çekerken, Ukrayna sokaklarında el bombaları bulunabiliyor.

En uzun süre tahtta kalan kim?

Bütün dünya İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in tahttaki 70'inci yılını konuşuyor. Bugüne kadar ülkesine en uzun süre hükmeden kişi Fransa Kralı 14. Louis oldu. Osmanlı İmparatorluğu'nda ise rekor 46 yıl ile Kanuni Sultan Süleyman'da.

İki değil, dört kulağı olan adam: Fabrizio Romano

Bir futbol gazetecisinin Twitter'da 9 milyon takipçisi olması pek de alışıldık bir durum değil. İtalyan gazeteci Fabrizio Romano son yıllarda adından çok söz ettirmeye başladı. Dünyanın konuştuğu transferleri önceden patlatıyor, herkes özellikle yaz aylarında onun hesaplarına odaklanıyor. Sırrı ne?

Nerede, hangi branşta doktor eksiği var?

Türk Tabipler Birliği'nin verilerine göre; 2021 yılında bin 405 sağlık çalışanı 'iyi hal belgesi' alarak yurt dışına gitti. Bu durum ve özel sektöre kayışlar kamuda uzman doktor eksikliğine neden oluyor. Peki Türkiye'deki illerde durum nasıl? Hangi ilde, hangi branşta sağlık çalışanı eksiği var?

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olması birlik için ne anlama geliyor? Kuzey Kutbu ve Baltık Denizi...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından sınırlarını güvenlik altına almak isteyen Finlandiya ve İsveç NATO'ya katılım başvurusunda bulundu. Türkiye taleplerinin karşılanması sonucu bu iki ülkeye yeşil ışık yakarken, adayların NATO üyeliği Baltık Denizi ve Kuzey Kutbu için başka bir anlama geliyor.

Peki ya Almanya'dan göçenler?

Almanya Avrupa'nın en fazla göç alan ülkelerinden biri ancak Almanlar da çalışmak veya okumak için farklı ülkelerin kapısını çalabiliyor. 1972 yılından bu yana nüfusunu sadece 4 milyon artırabilen ülkenin son göç rakamlarına bir göz atalım.

Seni uzaktan sevmek arkadaşlıkların en güzeli...

Daha yakın ilişkiler kurmanın arkadaşlar arasına fiziksel mesafe koymaktan geçtiğini düşünenlerin sayısı günbegün artıyor. Peki, uzak mesafeli arkadaşlıklar yaşamak gerçekten ilişkilerimizi besliyor mu?

SMA hastalarının yakınları: TikTok'ta, sokak stantlarında, mendil arkalarında bağış topluyorlar...

SMA hastası çocukları yaşatmak için aileler seslerini duyurmaya çalışıyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen kimi Valilik izni ile İstanbul'un ortasında stant kurup bağış toplarken kimi de TikTok'tan canlı yayın yapıyor. Ailelerin ortak dileği ise devletin bir ilaç tipini karşılaması.

Kiev'de bombalar, NATO'dan tarihi rapor... Savaş nereye gidiyor?

Rusya, haftalar sonra yeniden Ukrayna'nın başkenti Kiev'i vururken doğuda da ilerleyişini sürdürüyor. Bununla birlikte NATO ve müttefiklerinin bir araya geldiği Madrid zirvesinin ve zirvede çıkan kararların da savaşın gidişatını etkilemesi bekleniyor. Peki savaş nereye doğru ilerliyor?

Köpekler ne zaman ve nerede evcilleştirildi? Bozkurt detayı!

Yapılan bir araştırma, sevimli dostlarımız köpeklerin gri kurtlardan evcilleştirildiğini kanıtlarken, bunun nerede ve ne zaman olduğunu ortaya çıkardı. Öte yandan, kurt nüfusunun artması doğadaki ekosistemi yeniden zenginleştirebilir.

Sucuklu yumurta ile aranız nasıl?

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2015 yılında sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerine karşı uyarısı Avrupa'da bu ürünlerin pazarının büyümesini durdurdu. Uzmanlar işlenmiş et tüketimine karşı uyarırken, tüketilecekse porsiyonların kontrol altında tutulmasını öneriyor.

Altını kuyumcuda saklamak yasal mı? Bir gelenek ama...

Geçen hafta Diyarbakır'da yaşanan bir dolandırıcılık olayı, yatırım alışkanlıklarını yeniden gündeme getirdi. Birikimlerini güvendikleri kuyumculara emanet edenlerin sayısı azımsanacak seviyede değil. Bunun bir gelenek olduğunu söylemek dahi mümkün. Peki bu yasal mı? Vatandaş neden bu yolu seçiyor?

Herkesin gözü İsveç ve Finlandiya'nın üzerindeyken NATO, Çin'e ne dedi?

Madrid'deki NATO liderler zirvesinde gözler, Türkiye-İsveç-Finlandiya ekseninde olurken, Rusya gündemin bir numaralı maddelerindendi. Bütün bunların gölgesinde NATO'nun Çin'i örgütün güvenliğine, çıkarlarına ve değerlerine karşı hırslı politikalar izliyor olarak sınıflandırması dikkat çekti.

Enflasyon dünyanın neresinde düşük?

Dünya ciddi bir enflasyon sıkıntısı ile mücadele ediyor. Merkez bankaları art arda hamleler yaparken, hükümetler pahalılığın önüne geçmeye çalışıyor. Bazı Asya ülkelerinde ise enflasyon şu an için kontrol altında. Peki neden?

Gerçekten bir tatil yapmak istiyorsak o cep telefonundan önce bir kurtulmamız gerek...

Tatile çıkarken telefonumuzla aramıza biraz mesafe koymak iyi bir fikir olabilir. Bu konuda dikkate alabileceğimiz bazı ufak ipuçları, tatile gittiğimiz yerde zamanımızı, paramızı ve enerjimizi telefona bakarak harcamamızın önüne geçebilir.

'Dikkat parlamentoda bebek var!' Dünya ikiye bölündü...

Milletvekillerinin meclis oturumlarına bebekleriyle gelmesi tartışmaları büyüyor. En son İngiliz Parlamentosu'nun Avam Kamarası milletvekillerinden Stella Creasy'ye yapılan ikaz, meselenin iyice büyümesine neden oldu. Parlamenterler arasında mecliste bebeği destekleyenler de var, desteklemeyen de...

Mars yolculuğu öncesi insanlığı düşündüren bir detay daha: Peki ya kemiklerimiz?

İnsanlık Mars'a gidip yerleşme hayalleri kurarken, yapılan bir araştırma sadece yolculuğun bile çok zor geçeceğini ortaya koydu. Bilim insanları uzayda kalan astronotların kemik ve kas kaybının sandığımızdan çok daha fazla olacağını açıkladı. Astronotların iyileşmesi on yıllar alabilir.

Etrafınızda hep takdir görüyorsanız bir kere daha düşünün!

Etrafınızda sadece sizi takdir eden insanlar varsa, bir kez daha düşünmeniz gerekebilir. Uzmanlar "acıları da söyleyen" arkadaşlarınızın olmasının, size hem zihinsel hem de sosyal açıdan büyük katkı sağlayacağını söylüyor ve uyarıyor: Sürekli takdir görmek, narsisizm gibi sorunlarla neticelenebilir.

Natalie Portman'ın kasları gerçek mi? 'Efekt var ama...'

Ünlü aktris Natalie Portman'ın rol aldığı 'Thor: Love and Thunder' filmi yakında gösterime giriyor. Ancak filmden önce Portman'ın kasları büyük bir tartışma başlattı. Kimileri Portman'ın kaslı kollarının görsel efekt ürünü olduğunu, kimileri de gerçek olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: Haber Global TV