Bu haberleri okudunuz mu? Enerji, özel üniversite, EYT, ankesör, aşçı, müzik, çip...

Bu haberleri okudunuz mu? Enerji, özel üniversite, EYT, ankesör, aşçı, müzik, çip...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Ya ev sahibi ararsa! | 'Böyle bir evi olduğunu hatırlamasın istiyorum'

Son dönemde zamlanan kiralar nedeniyle ev sahipleri ile kiracıların arası pek iyi değil. Kiracıların en büyük korkusu ev sahibi tarafından aranmak. Bazıları ev sahibi ile iletişimi koparmış, evde bir masraf çıktığında bile ceplerinden hallediyorlar.

Onları hatırladınız mı? Ukrayna metrosunda altı ay...

Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov, Rus istilası altında. İşgalin ilk günlerinde metroda yaşamaya başlayan insanların görüntüleri ile gündeme gelen kentte son 6 ay içinde 100 bin insan metrolarda ikamet etti. Pek çok istasyon tahliye edilse de 31 istasyonun 2'sinde hala yaşam devam ediyor.

Doğum gününüze kimse gelmedi mi? Belki de yanlış davet ediyorsunuz...

Düzenlediğiniz doğum günü partisine kimse gelmediyse 'beni kimse sevmiyor' diye üzülmeyin! Gönderdiğiniz etkinlik davetiyesi arkadaşlarınıza ulaşmamış da olabilir. Davetiyeyi doğru kişilere ulaştırmanın birden çok yolu mevcut.

'İşimde iyi değilim' hissi sizi tüketebilir

Modern çalışma düzenin hayatlarımıza kattığı iki rahatsızlık: Sahtekarlık (Imposter) ve tükenmişlik sendromları... Araştırmalar "İşimde iyi değilim" hissinin kişileri duygusal yorgunluğa yani tükenmişlik sendromuna da sürükleyebileceğini gösteriyor.

ABD'de tarihi öğretmen kıtlığı! 'Bu kadar kötüsünü görmemiştim'

Rakamlar ABD'de ciddi bir öğretmen kıtlığı yaşandığını ortaya koymakta. Bazısı eğitimi haftada dört güne düşürmeyi kimisi üniversite öğrencilerini ve gazileri derslere sokmayı planlıyor. Peki bu kıtlığın sebebi ne? Uzmanlar içinde siyasetin de olduğu birbirini etkileyen faktörlerden söz etmekte...

Tezgahta usta kalmadı! Döneri robot mu kesecek?

Pandemiden etkilenen restoran ve lokantalar mutfakta elemanı bulamıyor. Çoğu işletmenin camlarında 'Komi aranıyor', 'Mutfak elemanı aranıyor' ilanları asılı. Peki kalifiye mutfak elemanı ile garson ve komi sorunu nasıl çözülüyor? İşletmeler hangi yönteme başvuruyor?

Müzisyenler anlatıyor: 'Onun fiyatı 300 TL atmasanız daha iyi!'

Salgın kurallarının kaldırılmasıyla tekrardan canlı müzik programlarına başlayan müzisyenler, şimdi de artan kur ve enflasyon yüzünden zamlanan müzik aletleri fiyatları nedeniyle zor durumda. Gitar telleri seti 500 liradan davul çalmak için kullanılan bagetlerin çifti 300 liradan başlıyor.

Trump baskından sonra 2024 başkanlık hayalinden uzaklaştı mı, yoksa daha mı yakınlaştı?

FBI ajanları Donald Trump'ın Florida'daki evini basarak Beyaz Saray'dan çıkarmış olabileceği gizli evrakları aradı. Trump evindeki kasanın kırıldığını söylüyor. ABD'de pek çok insan sistemin Trump'ı etkisiz hale getirmek istediğine inanıyor. Peki bu kriz eski başkana 2024 için yarar mı, yoksa...

Bu yaz nasıl geçiyor?

Bill Gates, 2022 yazını aşıların da etkisiyle rahat geçireceğimizi söylemişti. 2022 yazına Covid değil ama dışarıda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin’in Tayvan etrafındaki askeri manevraları ve yüksek benzin fiyatları damgasını vurdu. İçeride siyaset ısınırken, ekonomik sorunlara çözüm aranıyor.

Düz vitesin sonu mu geliyor? Rakamlar ortada...

Otomobil endüstrisi her geçen gün yeni teknolojilere başvuruyor ve mevcut teknolojilerini de optimize ediyor. Bu, geçmişte yakıt ve sürüş performansını etkilediği gerekçesiyle çok tercih edilmeyen otomatik şanzımanlı araçların piyasaya hakim olacak kadar artmasını sağladı. Peki rakamlar ne söylüyor?

İstanbul'un sessiz kulübeleri... 'Eskiden kuyruk olurdu, şimdi dönüp bakan yok'

Bir dönem önünde uzun kuyruklar oluşan ve sıra beklenen ankesörlü telefonlar zamana yenik düştü. Her yıl ankesörlü telefon sayısında azalma gözlenirken, var olanları da tek tük insan kullanıyor.

'Bizi çipliyorlar' gibi komplo teorileri nereden çıkıyor?

Komplo teorileri aslında hayatımızda hep vardı ancak Covid-19 ile birlikte bu teorileri daha çok duyar olduk. Dün de Elazığ'da bir hekim, "beyninde çip olduğunu" iddia eden hastasının saldırısına uğradı. Peki insanları çipler konusunda bu kadar şüpheye iten komplo teorilerinin ardında ne yatıyor?

6 SORU 6 CEVAP: Abdülhamid Han Akdeniz'de ne yapacak?

Türkiye Antalya'nın 55 kilometre açıklarındaki Yörükler-1 sahasında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başladı. Böylece Akdeniz'de iki yıl sonra tekrardan sondaj faaliyetleri başlamış oldu.

Duyma pandemisi | Sayıları gittikçe artıyor...

Son yıllarda işitme kaybı yaşayan insan sayısında oransal olarak artış görülmesi uzmanları endişelendiriyor. Ülkeden ülkeye vatandaşların duyma kalitesinde büyük farklar görülmesi dikkat çekiyor.

İki kutbu da gezen uzman: Hiç ciddiye alınmıyor

Kuzey ve Güney kutupları insanların yaşadığı yerlere en uzak noktalar. Küresel ısınmadan en çok etkilenen bu bölgelerdeki değişimleri doğrudan hissetmiyoruz ancak kutuplardaki gelişmeler hayatlarımızı diğer bölgelere göre daha çok etkiliyor ve bu değişimler neredeyse hiç ciddiye alınmıyor.

EYT iş hayatında neleri değiştirir? Kim istifa eder, kim devam eder, yeni mezunlara ne olur?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni adres yıl sonu gibi gözüküyor. Milyonlarca insan yapılacak düzenlemeyi beklerken EYT kararı çıktığı takdirde çalışma hayatında da pek çok gelişme yaşanacak gibi.

Çin-Tayvan krizinde gözler Japonya'da: Bağımlılıklar ve açık yaralar...

Pasifik, Çin ve Tayvan arasında yaşanan gerginlik ile kaynıyor. Bölge ülkeleri ABD'nin de önemli rol oynadığı bu gerginliğe göre pozisyon alacak. Bu noktada tavrı en çok merak edilen ülkelerin başında ise Japonya geliyor. Peki kısa süre önce mesaj niteliğinde bir tatbikat yapan Japonya'nın planı ne?

Hayvanlar kendilerini tanıyabilir mi?

Hayatlarımızı paylaştığımız kedi, köpek, kuş gibi dostlarımızın aynaya baktığında orada kendini mi, yoksa başka bir hayvanı mı gördüğünü hiç düşündünüz mü? İşte araştırmacılar da bunu anlamak için çalışıyorlar. Yani, "Sevimli dostlarımız kendilerinin farkında mı?" sorusuna cevap arıyorlar.

400 bin dolara kahve getirmek! 'Senin yaptığını asla yapmam...'

ABD'de kimi şirketler patronun kahvesini hazırlamak ya da köpeğini dolaştırmak gibi görevleri de kapsayan "yönetici asistanlığı" pozisyonuna yılda 400 bin dolar maaş ödeyebiliyor. Ancak genç kuşaklar başkasına hizmet etme fikrine sıcak bakmadığından, bu iş kolunda çalışan sıkıntısı yaşanıyor.

Özel üniversitelerin zamları hukuka uygun mu, öğrenciler ne yapmalı?

Kamuoyunda bir süredir özel üniversitelerin yeni dönem öncesi yaptıkları zamlar gündemde. Öğrenciler, üniversitelerin ilk kayıt öncesinde vadettikleri oranların çok üzerinde zamlar yaptıklarını dile getirirken protestolarını da sürdürüyor. Peki zamlar hukuka uygun mu? Öğrenciler ne yapabilir?

İsimler değişiyor, vurgun aynı! 'Güvenli ses tonu, konuya hakimiyet, beden dili...'

Yüksek kâr vaadiyle ortaya çıkan şirketlere her yıl yüz binlerce insan milyonlar kaptırıyor. Ankara'da 40 bin üyesi bulunan 'Deterjan Pazarı' isimli saadet zinciri de çöktü. Peki ama buraya para kaptıran insanlar nasıl ikna ediliyor? İkna olmak gerçekten bu kadar kolay mı?

Bir balık neden sağır olur? Çiftliklerde...

Tonlarca tüketilen çiftlik somonlarının kötü bakım koşulları sebebiyle sağır olduğu ortaya çıktı. Aydınlık ortamda beslenebilen bu hayvanlara sürekli olarak ışık verilmesi hızlı büyümelerine sebep oluyor.

Enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde nasıl bir etkisi var?

Türkiye ve dünya yüksek enflasyonla mücadele etmeye çalışırken, yükselen küresel enerji fiyatları da işleri zorlaştıran etkenlerden biri. Peki enerji fiyatları enflasyonu nasıl etkiliyor?

Yeni günah keçisi maymunlar! DSÖ açıkladı...

Maymun çiçeği dünya çapında bir endişe yaratırken isminden ötürü oklar maymunlara çevrilmiş durum. Brezilya'da 10'u aşkın maymun saldırganların elinden kurtarırken bunların 7'si yaşamını yitirdi. DSÖ Sözcüsü "Maymunların bir suçu yok" diyor. Hayvanlar ise ilk kez insanların hedefinde değil...

Merkez: Güney Amerika | Dünya devlerinin lityum oyunu!

Elektrikli otomobiller çok da uzak olmayan bir gelecekte yolların hakimi olacak gibi gözüküyor. Bu otomobillerin bataryasının uzun ömürlü olması için lityum madeni çok önemli. Büyük firmalar bu maden için bir yarış halinde. Oyun alanı ise Güney Amerika.

Kahvaltı hep var mıydı? Üç öğün beslenmek nereden çıktı?

Mesai saatleri belli olana kadar dünyanın dört bir noktasında kahvaltı diye bir öğün yoktu. Batı dünyasında mesai kavramı ile ortaya çıktığında et ağırlıklı olan bu öğün, daha sonra biraz daha hafifleşmeye başladı.

Barcelona nasıl bu hale geldi? Şimdiki ekonomik durumu ne?

Dünyanın en büyük futbol kulüpleri arasında yer alan Barcelona mali olarak tepetaklak oldu. Kulüp uzun vadeli gelirlerini satarak ve maaş bordrosunu daraltarak yeniden parıltılı günleri yakalamanın peşinde.

Beluga neden kurtarılamadı? Operasyon yapıldı ama...

Bilim insanları, Fransa'daki Seine nehrinde mahsur kalan beyaz balinayı (beluga) kurtarma operasyonunun neden başarısızlıkla sonuçlandığını tartışıyor. Belugayı kurtarmak için 9 Ağustos'ta operasyon yapılmış ancak balina sağlığının gittikçe kötüleşmesi nedeniyle uyutulmuştu.

Kaynak: Web Özel