Bu haberleri okudunuz mu? Ege, Rusya, kraliçe, espor, ağrı kesici, elektrik, F-16...

Bu haberleri okudunuz mu? Ege, Rusya, kraliçe, espor, ağrı kesici, elektrik, F-16...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

'Başım ağrıyor' enflasyonu! Ağrı kesici 25 TL...

Euro kurundaki artış, piyasada ilaç bulunamaması, artan eczacı dükkanı kiraları sebebiyle vatandaşın günlük hayatında kullandığı bazı basit ilaçların fiyatları bile ciddi seviyelere ulaştı. Baş ağrısı için alınan bir kutu ağrı kesicinin fiyatı 25 TL'den başlıyor.

Fransa maçı nasıl elimizden kaçtı? ABD travması mı, yoksa...

FIBA Eurobasket'e Son 16 Turu'nda veda eden 12 Dev Adam, Fransa'ya kabus gibi bir maç sonu oynayarak kaybetti. Defalarca elimize gelen galibiyet şansını değerlendiremedik ve akıllarda kocaman "Nasıl?" sorusu belirdi? Galibiyet nasıl kaçtı? 2019'daki ABD maçının payı ne?

Kraliçe'nin ardından eski kolonilerde cumhuriyet sesleri! 'Majestelerini severdim...'

Kraliçe II. Elizabeth'in vefatının yankıları sürerken, Britanya İmparatorluğu'nun eski kolonilerinde sıcağı sıcağına kraliyetin izlerini silme fikirleri gündeme gelmekte. Kral III. Charles'ın devlet başkanı sıfatı taşıdığı 14 ülke biat etti ancak kavramlar da ciddi biçimde tartışılıyor...

Yunanistan'ın Ege'deki son tacizi Bozcaada'da... Bu ısrarlı tacizlerin sebebi ne?

Ege'de Yunanistan'ın tacizleri devam ediyor. Hükümetin erken seçim çağrıları ve politik krizlerle mücadele ettiği Yunanistan'da siyasi kaos hakim. Peki Türkiye daha önce Yunanistan'la Ege'de neler yaşadı? Yunanistan tacizlerini neden arttırdı?

İnsanlar gibi bunuyorlar! Risk her geçen yıl yüzde 50 daha fazla...

Evcil dostlarımız köpekler de insanlar gibi demans hastalığına yakalanabiliyorlar. Araştırmalar, köpeklerin bu hastalığa yakalanma riskinin her geçen yıl yüzde 50 arttığını ortaya koyuyor. Bu araştırmalar, insanlarda görülen Alzheimler hastalığı için de bir umut ışığı niteliğinde...

Rusya neden geri çekiliyor? 'Bunun iki muhtemel sebebi...'

Ukrayna güçleri eylül başından bu yana, Rusya'nın ele geçirdiği bazı bölgeleri geri alıyor. Cumhurbaşkanı Zelenski, 6 bin kilometrelik bir alanı geri aldıklarını duyururken Rusya'da da söz konusu durum adına "geri çekilme" denmeden dile getiriliyor. Peki Rusya ne amaçlıyor? Savaş nereye gidecek?

Londra’dan mektuplar-1 | ‘Kraliçe bize manevi güç veriyor!’

Bu çağda İngilizler için monarşinin ne anlama geldiğini Londra’ya ayak basmadan önce bilmiyor, doğrusu anlamıyordum da. Sokaklarda yürüdükten sonra fark ettim ki kraliçe onlar için ortak bir güç.

İsveç'te başbakan değişmedi ama... Aşırı sağ ve 'endişe veren tablo!'

Seçim heyecanını geride bırakan İsveç'te Başbakan Magdalena Andersson sandıktan yine zaferle ayrıldı. Ancak ülkede aşırı sağcı popülist Demokratlar Partisi, oylarını artırarak ikinci parti olmayı başardı. Bu gelişme Avrupa'daki rüzgarın da etkisinin görülmesiyle 'Endişe verici' olarak tarif ediyor.

Onun derdi konuşup rahatlamak!.. Karşımdaki beni hiç dinlemiyor, ne yapacağım?

Bazen karşınızdaki kişilerin sizi hiç dinlemediği hissine kapıldınız mı? Pek çok insan kendi söyleyeceğinden sonra karşısındakine kulak vermiyor. Peki sizi hiç dinlemeyen insanlara karşı ne yapmalısınız?

Artık sadece pahalı saatler değil... Dolar 'kas'tılar!

Fit bir dış görünüşün yöneticiler için oldukça önemli olduğuna inanan iş insanları arasında kaslı bir vücuda sahip olmak bir akım haline geldi. Pahalı saatleri ve kıyafetleri ile gündeme gelen birçok şirketin CEO'su, sıkı vücutlarını da sergilemekten geri durmuyor.

ABD'den somut F-16 adımı yok! Hangi ülke, hangi uçağı yapıyor?

Yunanistan ABD'den F-35 istiyor, Birleşik Devletler bu ülkeye büyük askeri yığınak yapıyor. Öte yandan ABD Türkiye'yi F-35 programından çıkardı ve uçakların modernizasyonu ile F-16 ticareti konusunda henüz somut bir adım atmadı. Türkiye'nin başka alternatifleri de var.

'Kettle'ı kapattın mı?' | Hangi ev aleti ne kadar yakıyor?

Eylül ayı başında konut ve sanayi elektriğine gelen zamla birlikte, vatandaşlar enerji giderini düşürmek için tasarruf yöntemi arıyor. Bazen küçük değişiklikler faturaların belli oranlarda düşmesini sağlayabiliyor. Peki ama nasıl? 4 kişilik bir ailenin aylık ev aleti elektrik kullanımı ne kadar?

Bulgaristan Schengen üyesi olacak mı?

Avrupa Birliği üyesi olup Schengen bölgesi üyesi olmayan beş ülke var. Bunlardan biri ise komşu Bulgaristan. Uzun yıllardır Bulgaristan’ın Schengen’e alınması gündemdeyken konu tekrar konuşulmaya başlandı. Bu durum Bulgar vizesi ile ülkeye giren Türk vatandaşlarını düşündürüyor.

Kızgın fil, agresif köpek balığı... | Nedeni iklim değişikliği olabilir mi?

Dünya bu yaz ciddi seviyelere çıkan sıcaklarla mücadele etti. Sıcaklık sadece insanları ve nehirleri vurmadı; yaz boyu dünyanın çeşitli yerlerinden hayvan saldırılarının arttığına dair haberler gündeme geldi. Uzmanlar, sıcak havaların özellikle büyük hayvanlarda asabiyet yaptığı kanaatinde...

Barajın kalktığı sene neden bu kadar öğrenci üniversitelere kayıt yaptırmadı?

YKS tercihlerinde bölümlere yerleştirilen öğrencilerin 105 bin 772'si okula kaydını yaptırmadı. Baraj puan uygulamasının ilk kez hayata geçirilmediği bu sınavda, önceki yıllara göre daha fazla öğrencinin kayıttan vazgeçmesi söz konusu. Peki kayıtlarda firelerin artmasının ardında neler yatıyor?

Hindistan'da Müslümanlara baskı devam ediyor! Hedef yine kasaplar...

Hindistan'da dönem dönem geçici olarak et satışının yasaklanması ülke çapında Müslümanlara karşı nefret suçlarının artışı olarak yorumlanıyor. Uzmanlar geçici yasakların kalıcı sorunlar doğurmasından endişeli...

Bu otomobiller klasik ama aynı zamanda çok yeni! 1920'lerden Bentley, 1964'ten Aston Martin...

Klasik Avrupa yapımı spor otomobiller dünya piyasasının en kıymetlileri. Bunun farkında olan üreticiler hem bu mirası yaşatmak hem de yeni bir iş kapısı yaratmak için eski modellerini yeniden yapıyor. 20. yüzyıldan kalma modeller yeni teknoloji ile tekrar inşa ediliyor.

İsveç'te sürpriz sonuç! Kuzeyde esen sağ rüzgar nasıl istifa getirdi?

Tarihinin en yakın seçimlerinden birine tanıklık eden İsveç'te Başbakan Magdalena Andersson'un partisi Sosyal Demokratlar, seçimde birinci olsa da hükümet kurmak için gereken çoğunluğu bulamadı. Bunun üzerine Andersson istifa ederken sağ bloğun hükümet kurması bekleniyor. Peki bu değişim nasıl oldu?

Rekorları alt üst eden 19'luk star! 'Carlos Alcaraz ismini duyunca...'

Tenis dünyası 2022'de yeni bir yıldızla tanıştı. Henüz 19 yaşındaki İspanyol raket Carlos Alcaraz, olağanüstü sezonunu ABD Açık zaferiyle taçlandırırken rekorları da alt üst ederek dünya sıralamasında 1 numaraya yükseldi. Alcaraz, tenis dünyasında Federer, Nadal ve Djokovic sonrasının umudu oldu!

ABD'de 'hayalet şehir' riski! Konya büyüklüğünde bir alan sular altında kalabilir...

Küresel ısınma sonucu deniz seviyesinin yükselmesi, ABD kıyılarını da tehdit ediyor. Hazırlanan bir rapora göre 2100 yılına kadar yükselen sular, Konya büyüklüğünde bir alanı yutabilir. Uzmanlar ABD'de hayalet şehirlerin oluşabileceğini tahmin ediyor.

Artık 'robot gibi duygusuz' demeyeceğiz... Bir makineye gülmek nasıl öğretilir?

Bazen hislerini belli etmeyen, soğuk insanlar için 'robot gibi' tabirini kullandığımız olmuştur. Geliştirilen yeni teknolojiler robotların da duygusal olabileceğini gösterdi. Ancak bu duygular biraz da karşısındakinin hislerine göre yapmacık olarak ortaya çıkıyor...

İnternet kafeler ne ara ‘espor arena’ oldu?

Bir zamanlar mahalle aralarında mantar gibi türeyen internet kafeler bugün artık birer 'espor arena'. Polis baskınlarının yaşandığı ve hatta yaş sınırı uygulamalarının getirildiği bu mekanların dönüşümü nasıl oldu? Herkesin evde ve cepte internete ulaşabilmesi bu mekanları nasıl dönüştürdü?

Kraliçe'nin 72 yaşındaki kızı Prenses Anne... 'Ailenin en çalışkanı!'

Birleşik Krallık'ta Kraliçe II. Elizabeth'in vefatı ve Kral III. Charles'ın tahta çıkmasıyla gözler tamamen aileye dönmüş durumda. Pek çok insanın odak noktasında ise Prenses Anne duruyor. Peki "Kraliyet Ailesi'nin en çalışkanı" olarak adlandırılan 72 yaşındaki Prenses'in yeni rolü ne olabilir?

'Gecikmeli görüşmenin' şifreleri: 'Batı ile Putin arasında...'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Şubattan bu yana ilk kez bir araya geldi. Peki dünyanın gözünü çevirdiği ve uzmanların 'Gecikmeli görüşme' olarak ifade ettiği kritik zirveden ne çıktı? Çin'le Rusya nasıl bir mesaj verdi?

Rusya’nın şüpheli ölümleri: Camdan düşen, yattan düşen…

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte pek çok iş insanının art arda hayatını kaybetmesi dikkat çekiyor. Kimi evinde asılı bulunuyor, kimi candan düşüyor, kimi yattan...

Tarih tekerrürden mi ibaret! | Önce salgın sonra enflasyon...

Bugün dünya büyük bir salgının arkasından gelen dev bir enflasyon dalgasını konuşuyor. Yüzlerce yıl önce büyük Roma İmparatorluğu da benzer bir dönemden geçmişti.

Londra’dan mektuplar-2 | Ada'da enerji krizi nasıl hissediliyor?

İngilizler enerji konusunda kışın zor geçeceğinin farkındalar. Hatta asıl krizin daha başlamadığını bilseler de Rusya'ya karşı izlenen politikanın doğru olduğunu düşünüyorlar.

Evrenin dört bir köşesinde su arıyoruz... Bu kez bulduk mu?

İnsanlığın uzayda su arayışı devam ediyor. Yüzeyi sadece okyanusla kaplı olduğu var sayılan bir gezegenin keşfi, bilim insanlarını bu konuda daha da heyecanlandırdı. Peki uzayda su arama serüveni yıllar içinde nasıl gelişti? Metan okyanusları ne anlama geliyor?

Kaynak: Web Özel