Bir politikacı nasıl korunur? 'İyi bir gözlemci ve hep şüpheci...'

Bir politikacı nasıl korunur? 'İyi bir gözlemci ve hep şüpheci...'

İşlerinin doğası gereği bir koruma ordusu ile gezen siyasetçiler buna rağmen zaman zaman saldırıya uğrayabiliyor. Peki bir siyasetçi nasıl korunur? 'Yumruk mesafesi kuralı' ne? Kalabalıkta elini beline koyan şahıs neden şüphe çeker?

Siyasi liderler, iş insanları veya ünlüleri sevenler kadar sevmeyenler de var. Ve ara sıra saldırıya uğruyorlar. Her ne kadar etraflarında boyları 2 metreyi bulan korumaları olsa da ya yumruklu ya yumurtalı ya da en kötüsü silahlı saldırıya uğrayabiliyorlar. Örneğin geçen aylarda tokatlı saldırıya uğrayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önceki günlerde de ziyarette bulunduğu Lyon kentinde yumurtalı saldırıya uğradı.

Türkiye siyasi tarihinde de politikacılara yapılan saldırılar malum. İsmet İnönü'nün 1959'da Uşak'ta taşlanması, 1988 yılında Anavatan Partisi lideri Turgut Özal'ın silahlı saldırı sonucu elinden yaralanması,  eski Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın 2010'da, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın 2013'te yumruklanması da örnekler arasında. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise 2019'da Çubuk'taki bir şehit cenazesinde hem yumruklu saldırıya uğramış hem de büyük bir tehlike atlatmıştı. 

Peki etrafları neredeyse koruma ordusu dolu olan siyasiler nasıl böyle saldırıya uğrayabiliyor? Hata nerede yapılıyor? Yoksa engellenemeyecek türde saldırılar mı var?

İKİ TİP KORUMA

Yakın Koruma Akademisi Başkanı Aras Şentürk, korumaların görüntülük ve arka plandaki korumalar olarak ikiye ayrıldığını söylüyor. Şentürk, "Görüntülük korumalar caydırıcı, diğerleri ise müdahale edecek kişilerdir" diyor.

Bir politikacı nasıl korunur? 'İyi bir gözlemci ve hep şüpheci...' - Resim : 2
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün VIP koruma kursundan bir kare. Fotoğraf: AA

Bir korumanın çok iyi bir gözlemci ve şüpheci olması gerektiğini anlatan Şentürk'e göre; VIP'nin (haberde bundan sonra da bahsedileceği gibi korunan kişiye sektörde VIP deniyor) etrafındaki kişilerin el hareketleri çok önemli. Şentürk, "Elini cebine veya arkasına atan kişileri takip etmeli. Belki o an elinde bir şey yoktur ancak sonra elini cebine attığı anda korumanın uyanması lazım" dedi.

VIP'nin halkın içerisinden geçirilirken en az bir yumruk mesafesini koruyarak geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şentürk, "Yumruk geldiği anda koruma amiri yani VIP'nin yanında duran kişi, VIP'ye kapanıp ortamdan uzaklaştıracak. Yakındakiler ise VIP'ye yumruk atan kişiyi yakın dövüş tekniği ile etkisiz hale getirecektir" diyor.

" 'SİLAH' DİYE BAĞIRILIR"

Silahlı saldırılarda durumun değiştiğini söyleyen Şentürk, "Bir vatandaşın elini beline atması o anda korumayı tetiklemelidir" şeklinde konuştu.

Herhangi bir korumanın silah gördüğü anda 'Silaahhh' diye bağırmasıyla korumaların harekete geçtiğini söyleyen Şentürk, diğer korumaların da silahlı kişiye önce uyarı ateşi, ardından bacağına nişan, uyarılara rağmen silahı indirmemesi durumunda ise öldürücü darbe amacıyla ateş ettiğini söylüyor.

Bir kere saldırıya uğramış bir liderin, koruma kalkanının genişletildiğini ve artık bölgeye öncü korumalar konuşlandırıldığını aktaran Şentürk, "VIP nerede konuşacak, nerede bulunacak, tuvaleti nerede, önceden tespit edilir. Kamusal bir alandaysa olası şüphelilerin yanında sivil korumalar gözlem yapar" diye konuştu.

PSİKOLOJİK TEST

Koruma denildiğinde akla hemen silah veya dövüş geldiğine dikkat çeken Şentürk, sözlerini şöyle bitirdi: Korumaların psikolojik testlerden geçmeleri gerek. Yakın dövüş ve iyi silah kullanma becerisi olması lazım. Koruma denilince akla kaslı, 1.90 boyunda kişiler gelir. Ancak asıl korumalar VIP'nin etrafındaki 1.70-1.80 arasındaki kişilerdir. Koruma ne kadar iri yarıysa o kadar hedef olması artar. Ama asıl çatışmaya giren etrafındakilerdir. 

SİYASİLER EN ZORU

Uluslararası Yakın Koruma Savunma Eğitim Federasyonu Başkanı Süleyman Kocabıyık zamanında George Hagi, Kevin Costner gibi ünlülerin korumalığını yapmış. Kocabıyık, halkın içinde gezen siyasinin tokalaşmasının engellenemeyeceği için korumaların etraftakilerin beden diline dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Kocabıyık, "VIP ile tokalaşacak insanlarla göz teması kurulmak zorundadır. Bu caydırıcılık yaratır" diye konuştu.

Bir politikacı nasıl korunur? 'İyi bir gözlemci ve hep şüpheci...' - Resim : 4
Kocabıyık (Bakanın arkasında), Gençlik ve Spor Bakanı Prof. Dr. Mehmet Kasapoğlu'na bir İzmir'deki programında korumalık yaparken... Fotoğraf: Kişisel arşiv   

Kocabıyık, birine zarar gelmesini yüzde 100 engellemenin imkansız olduğunu aktararak, "Bu olaylar anlık gelişir. VIP'nin mesleki durumu ve girdiği ortama göre koruma şekilleri de değişir. Yakın temastayken göz kontağı, uzak ara mesafedeyken geniş alanı tarayabilecek şekilde korumalar yayılır" ifadelerini kullandı.

Silah kullanmanın bir korumanın yapabileceği en son şey olduğunu söyleyen Kocabıyık, iyi bir korumanın koruduğu kişinin mesleği hakkında da bilgi sahibi olması gerektiğini ifade ediyor.

 cihat.aslan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel