Bilim tam tersini söylüyor! 'Ayrılıkçı' tez yanlış çıktı

Deprem Kahramanmaraş Depremi Kuzey Irak Irak Ahmet Ercan
Bilim tam tersini söylüyor! 'Ayrılıkçı' tez yanlış çıktı

Alman Göttingen Üniversitesi'nden Kuzey Iraklı Kürt araştırmacı Renas Koshnaw'ın ortaya attığı Anadolu ve Mezopotamya arasında giderek büyüyen jeolojik bir yarık olduğu iddiasını değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bölgedeki bilimsel durum bu iddianın tam tersidir" dedi.

Türkiye ile Mezopotamya'nın üzerinde bulunduğu jeolojik katmanların altında "devasa bir yarık" olduğu iddiası tartışma yarattı. Göttingen Üniversitesi Yapısal Jeoloji ve Jeotermik Bölümü'nden Dr. Renas I. Koshnaw'a ait olduğu belirtilen araştırmaya göre, Türkiye'nin altında, ülkenin güney doğusundan İran'ın kuzey batısına doğru uzanan bir yarık bulunuyor. Söz konusu yarığın, Anadolu ile Mezopotamya'nın birleştiği yerde bulunması ve iki coğrafyayı "ayırdığı" iddiası dikkat çekerken, öne sürülen tezlerin bilimsel geçerliliği de sorgulanıyor. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, iddiaların hiçbir bilimsel geçerliliği olmadığını söyledi.

Bilim tam tersini söylüyor! 'Ayrılıkçı' tez yanlış çıktı - Resim : 1
Zagros Dağları'nın bulunduğu alanı inceleyen ve 'Solid Earth' isimli hakemli dergide Kasım 2024'te yayınlanan araştırmanın sonuçları, Göttingen Üniversitesi tarafından geçen ay duyuruldu.

ARAŞTIRMA SİYASİ Mİ?

Irak'ın kuzeyinde Kürtçe yayın yapan Rudaw'da detaylarına yer verilen araştırmaya göre Dr. Renas I. Koshnaw (Xoşnaw) ve ekibi Türkiye ile Irak'ın kuzeyinin bulunduğu alanın jeolojik birbirinden ayrılma sürecinde olduğunu öne sürüyor. Almanya'da bilim haberleri yapan scinexx adlı medya kuruluşunun "Türkiye'nin altındaki yarık büyüyor" başlığıyla ve siyasi çağrışımlarda bulunarak verdiği haberde Dr. Renas Koshnaw'ın "Levhanın uzun zamandır batık olan bu parçası yavaş yavaş kopuyor. Bu yarık Türkiye’nin altında halihazırda oluşmuştu; ama Irak’taki Zagros dağlarının altında böyle bir şey söz konusu değildi. Orada okyanus levhasının devasa ağırlığı dağ ön bölgesini aşağıya çekiyor ve özellikle derin, tortu dolu bir çöküntü yaratıyor" görüşüne yer veriliyor. Araştırmada Dünya yüzeyinin derininde, 'Neotetis Okyanus Levhası'nın (Arap ve Avrasya kıtaları arasında yer alan okyanus tabanı) yatay olarak koptuğu ve yarığın Türkiye'nin güney doğusundan İran'ın kuzey batısına doğru uzadığını belirtiliyor.

YENİ KABUK OLUŞUMU

Ancak bölgeye ait bilimsel veriler bu iddiaları doğrulamıyor. Haber Global Web Özel'e açıklama yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan şu bilgileri verdi: "Kızıldeniz'de, Akabe Körfezi'nin, Süveyş'in olduğu yer ortasından ikiye bölünüyor. Yeni bir kabuk oluşumu var. Kızıldeniz'in ortasından magma yükseliyor. Bir taraftan Mısır'ı Batı'ya doğru iterken, bir taraftan Suudi Arabistan'ı Doğu'ya doğru itiyor. Suudi Arabistan'ın itmesinin sonucunda Basra Körfezi sıkışıyor. Suudi Arabistan'ın üstüne gelen güç, Irak ve Suriye'nin olduğu yerden Türkiye'yi kaktırıyor. Bu sıkıştırma nedeniyle Hakkari'de Cilo Dağları'ndan başlayıp Doğu Torosları kırıştırıyor."

Bilim tam tersini söylüyor! 'Ayrılıkçı' tez yanlış çıktı - Resim : 2
Araştırma Almanya'daki Göttingen Üniversitesi Yapısal Jeoloji ve Jeotermik Bölümü'nden Dr. Renas I. Koshnaw (Xoşnaw) ve ekibi tarafından yapıldı.

BİTLİS KENET KUŞAĞI

Bunun nedeni olarak Kızıldeniz'in açılmasını gösteren Prof. Dr. Ercan şunları söyledi: "Bir tarafta Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Lice, Siirt ve Batman'ın doğusu ve Hakkari'ye kadar olan kesim bir bindirme kuşağıdır. Biz buna 'Bitlis Kenet Kuşağı' adını veriyoruz. Orası sürekli baskı altında olduğu için Ağrı, Tendürek, Süphan gibi tamamen yüksek dağlardan oluşuyor. Yani Göttingen Üniversitesi'nin söylediğinin tam tersi bir durum var. Bu çarpışma kuşağı kısmen Anadolu’nun altına da giriyor. Bu baskı devam ettikçe bu bölgede 7,3'e varan depremler oluyor. Oysa burada ayrılma olsa depremsiz bir bölge haline gelir. Kahramanmaraş, Hatay depremlerini etkileyen güçler de buradan geliyor."

[email protected]

Kaynak: Web Özel