Google'ın Barış Pınarı Harekatı aramalarında Rojava kara propagandası önermesi

Google'ın Barış Pınarı Harekatı aramalarında Rojava kara propagandası önermesi

Google'da mobil cihazlarda yapılan "Barış Pınarı Harekatı" aramalarında referans sayfa olarak en üstte terör örgütü üyeleri tarafından Wikipedia'da yazılmış "2019 Rojava offensive" isimli skandal bir kara propaganda sayfasının linki gösteriliyor

TSK ve Suriye Milli Ordusu tarafından Fırat'ın doğusunda bulunan Suriye topraklarında, bölgeyi terörden temizlemek ve terör örgütünün kontrolü altına girmiş olan bölgeye barış getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı başarılı bir şekilde sürerken, haliyle tüm Türkiye operasyonla ilgili son gelişmeleri de an ve an takip etmeye çalışıyor. Kimi bunu televizyonlar, haber siteleri veya sosyal medya aracılığıyla takip ederken kimi ise birçoğumuz yaptığı gibi çok sayıda haber bombardımanı arasında yapay zekaya güveniyor ve son durumu Google'a soruyor. Haliyle son günlerde Türkiye üzerinden en çok arama yapılan anahtar kelime öbeklerinden biri de bu nedenle "Barış Pınarı Harekatı" olmuş durumda.

Google'ın kendi arama trendleri sayfasında da görüldüğü gibi "Barış Pınarı Harekatı" kelimelerinin birlikte aranma hacmi Google'ın en yüksek indeks değeri olarak tanımladığı 100 seviyesine dayanmış durumda.

Google'ın Barış Pınarı Harekatı aramalarında Rojava kara propagandası önermesi - Resim : 1

Masaüstü veya dizüstü bilgisayarından bu aramayı yaptığınızda da Google Yapay Zekası'nın konuyla en ilgili veya en ilginç gördüğü haberleri sıraladığı haber kutularında son gelişmeleri farklı farklı yayınlardan toplu halde görmek mümkün oluyor.

Fakat iş aynı aramayı mobil bir cihazdan, yani cep telefonunuzdan yaptığınızda karşınıza tabir yerindeyse tam bir skandal çıkıyor. Google'ın arama yapılan kelimenin hangi dilde olduğunu veya neden bahsettiğini çok iyi bilmesiyle övündüğü yapay zekası, cep telefonundan Google'da yapılan "Barış Pınarı Harekatı" aramasında en üsttü "2019 Rojava offensive" başlığı olan, Barış Pınarı Harekatı başlar başlamaz Wikipedia'da terör örgütü yandaşları veya üyeleri tarafından oluşturulmuş bir kara propaganda sayfasını öneri olarak çıkarıyor. Bu haber, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni bölgede sözde kurdukları "özerk yönetim"e saldıran bir güç olarak tanımlarken, TSK'nın terör mevzilerine gerçekleştirdiği harekatta birçok sivilin ölümüne yol açtığı yönündeki kara propagandaları da bir araya getiriyor.

Google'ın Barış Pınarı Harekatı aramalarında Rojava kara propagandası önermesi - Resim : 2

Google'ın genellikle yapılan bir aramada referans sayfa olarak en üstte gösterdiği bu sayfanın Türkçe yapılan bir aramada İngilizce bir sayfa çıkarıyor olması mı, yoksa Barış Pınarı Harekatı başlığına sahip yani doğrudan arama terimlerini içeren ve harekatın başladığı andan itibaren an ve an güncellenen Türkçe bir Wikipedia sayfasını çıkarmıyor olması mı, yoksa Türkçe arama yaptığı net, ne aradığı belli olan Türkçe konuşan ve yazan bir vatandaşa terör örgütü üyeleri tarafından yazıldığı içeriğinden de açık ve net şekilde belli olan bir sayfayı "Bak bunu oku" diyerek çıkarması mı daha büyük bir skandal bilinmez. 

Google'ın Barış Pınarı Harekatı aramalarında Rojava kara propagandası önermesi - Resim : 3

Google'ın önerdiği sayfada, Türkiye'nin teröre karşı düzenlediği Barış Pınarı Harekatı bir "istila" olarak nitelendiriliyor.

Google'ın yapay zekasının Wikipedia sayfalarını referans haber olarak göstermesi elbette yeni bir gelişme değil. Google'ın yapay zekası uzun süredir arama hacmi yüksek kelimelerle alakalı olduğunu düşündüğü Wikipedia sayfalarını kullanıcılara öneriyor. Fakat Google'ın Türkçe aranan bir kelime öbeğinde Türkçe yazılmış daha detaylı makaleler bulunurken, İngilizce yazılmış bir sayfayı önermesi, üstelik bu sayfanın arayan kişileri manipüle ederek kullanıcılara kara propaganda yapıyor olması oldukça yeni bir gelişme.

Google'ın Barış Pınarı Harekatı aramalarında Rojava kara propagandası önermesi - Resim : 4

Haberglobal.com.tr / ÖZEL

Google