Bahçelievler'de bina çöktü! Çarpıcı açıklama Belediye Başkanı'ndan geldi

İstanbul Bahçelievler'de 7 katlı bina çöktü. Kentsel dönüşüm amacıyla 1 ay önce boşaltılması olası bir facianın önüne geçti. Bahçelievler Belediye Başkanı Bahadır, çökmenin nedeninin kolon demirlerinin alınması olduğunu söyledi.

İstanbul Bahçelievler'de kentsel dönüşüm sebebiyle bir ay önce boşaltılan bina çöktü. Siyavuşpaşa Mahallesi Emek Caddesi Narlı Sokak'taki 7 katlı boş bir binanın çökmesi üzerine, olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. 

Polis ekipleri, yıkılan binanın çevresinde güvenlik önlemi alırken, enkaz altında insan olması ihtimaline karşı, AFAD ve Bahçelievler Belediyesi arama kurtarma ekibi de olay yerine geldi. Arama kurtarma ekipleri, dinleme cihazı ve arama kurtarma köpeği ile enkazda çalışma yaptı.

Çöken binanın yanındaki zarar gören bir apartman ve yakınındaki binalar da tedbir amaçlı tahliye edildi. Binanın çökmesi sonucu bazı araçlarda hasar meydana geldi.

1991 yılında yapılan binanın 2.5 katının kaçak olduğu bildirildi.

BAHÇELİEVLER BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA

Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahallesi Narlı Sokak’taki kentsel dönüşüm için boşaltılan 7 katlı bina gündüz saatlerinde büyük bir gürültü ile çökmüştü. Bahçelievler Belediyesi, çöken binayla ilgili yazılı açıklama yaparak, bina enkazında kimsenin olup olmadığı konusunda çalışmaların sürdüğünü ve tedbir amaçlı yıkılan binanın çevresindeki 5 binanın boşaltıldığını duyurdu. Bahçelievler Belediyesinden yapılan açıklamada, “Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahallesi Emek Caddesi No 9'da bulunan bina 1991 yılında yapılmıştır. 26 Eylül’de Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremin ardından, ilçemizdeki vatandaşlarımızdan gelen ihbarlar doğrultusunda söz konusu binaya da 14 Ekim 2019 tarihinde teknik ekiplerimiz kontrol amaçlı giderek risk tespit ederek karot örneği alınması için bina sakinlerine tebligat yapmış ve 25 Kasım 2019 tarihinde lisanslı bir firma tarafından karot örnekleri alınmış ve yapılan tetkiklerde binanın riskli olduğu tespit edilmiştir. 27 Aralık 2019 tarihinde bina Bahçelievler Belediyesi tarafından tamamen tahliye edilerek elektrik, su, doğalgaz bağlantılarının kesilmesi için ilgili kurumlara resmi yazıyla iletilmiştir. Yıkım sürecine ilişkin süreç devam ederken ilgili kurumlar elektrik, su ve doğalgaz bağlantılarını kesmiştir. Binanın boş olması sevindiricidir. Yıkılan bina, yanındaki binada kısmi maddi hasar meydana getirmiştir. Bina enkazı altında herhangi bir vatandaşımızın olup olmadığı konusunda AFAD, Bahçelievler Arama Kurtarma Birliği ve itfaiye çalışmalarını sürdürmektedir. Yıkılan binanın çevresindeki toplam 5 bina tedbir amaçlı boşaltılmıştır” denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise Bahçelievler'de daha önce boşaltılan binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlattı. 

Bahçelievler'de bina çöktü! Çarpıcı açıklama Belediye Başkanı'ndan geldi - Resim : 1

BELEDİYE BAŞKANI: YARIN YIKACAKTIK, BUGÜN ÇÖKTÜ

Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır olayda şu ana kadar bir can kaybı olmadığını söyledi. "Çökmenin nedeni boşaltılan binadaki kolon demirlerinin satılmak üzere alınması" diyen Bahadır, binada oturan olmadığını belirterek, kullanılmayan ve yıkılacağı için boşaltılan binanın alt katına kaçak olarak bazı hurdacıların girdiğinin söylendiğini anlattı. 

Bazı kişilerin kağıt toplayan hurdacının dışarı çıktığını, bazılarının da içeride olduğunu söylediğini aktaran Bahadır, "AFAD, itfaiye ve belediyenin arama ve kurtarma ekipleri burada çalışıyoruz. AFAD'ın köpekleri geldi. Dinleme cihazları getirildi. Yıkılan binanın altında kimse olup olmadığına bakılıyor. Yıkılan bina yandaki 7 katlı binanın 4 katının yan duvarına biraz hasar vermiş. Orada da yaralı ve ölüm vakamız yok, sadece maddi kayıp var. Tüm ekipler çalışıyoruz. Yıkılan binanın altında bir insan var mı, araştırıyoruz. Firma binayı yarın yıkılacaktı, ama bugün çöktü" dedi.

Bahadır, çöken binanın hasar verdiği yandaki binanın ise yeni olduğunu dile getirdi.

Bahçelievler'de bina çöktü! Çarpıcı açıklama Belediye Başkanı'ndan geldi - Resim : 2

ÇÖKEN BİNANIN ALTINDA KALMAKTAN SON ANDA KURTULAN KADIN KONUŞTU

Çökme sırasında kızını okula bırakmak için aracına binen Elif Cengiz, yaşadıklarını anlattı. Cengiz, "Annemlerin binasının önünde aracımı park etmiştim. Kızımı okula bırakmak için araca bindim Tam hareket ettirdim. Binanın yıkıldığını gördüm. Her taraf toz bulutu oldu. Arabayı geri hareket ettirdim yoksa benim de üzerime düşüyordu. Toz bulutu kalktıktan sonra annemlerin binasının üzerine çöktüğünü gördüm. Bina depremden dolayı boşaltılmıştı. Ama hiçbir şeklide ne belediye ne müteahhit hiçbir önlem alınmadı. Bina yanlamasına annemlerin binasının üstüne çöktü. Bu sırada da annem mutfakta yemek yapıyor. Yattığı odaya gidiyor sonra. Televizyonu kapatayım derken üzerine yıkılıyor duvar. Şu anda hastanede annem. Durumu iyi." diye konuştu.

Bahçelievler'de bina çöktü! Çarpıcı açıklama Belediye Başkanı'ndan geldi - Resim : 3

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği, Bahçelievler'de çöken 7 katlı boş binaya ilişkin yaptığı açıklamayla, yıkılan binanın yanındaki 5 binanın tedbiren boşaltıldığını duyurdu.

Açıklamada, "Bugün saat 14.44'de Bahçelievler ilçemiz Siyavuşpaşa Mahallesi, Emek Caddesinde bulunan 7 katlı Hacı Temur Apartmanı, henüz tespit edilemeyen bir nedenle çökmüştür. Alınan bilgilere göre; binanın 1991 yılında yapıldığı, 26 Eylül'de Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası yapılan tetkiklerde riskli olduğu tespit edilmiş, 27 Aralık 2019 tarihinde Bahçelievler Belediyesi tarafından 6306 Sayılı Yasa kapsamında tamamen tahliye edilerek; ilgili kurumlarca elektrik, su ve doğalgaz bağlantıları kesilmiş, binada ikamet eden bulunmadığı anlaşılmıştır." bilgilerine yer verildi. 

Açıklama şöyle devam etti:

"Olay yerine AFAD Arama Kurtarma Birliği ve K9 Köpek Arama Timi, Polis, 112 Acil Sağlık, İtfaiye, İSKİ, İGDAŞ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bahçelievler Belediye ekipleri sevk edilmiştir. Çökme esnasında yandaki bir binanın ilk üç katında maddi hasar meydana gelmiş, hafif şekilde yaralanan bir vatandaşımız ise sevk edildiği Bahçelievler Devlet Hastanesi'nde ayaktan tedavi edilerek taburcu edilmiştir. Enkaz altında kalan bir kimse olup olmadığının tespiti konusunda AFAD, İtfaiye ve Bahçelievler Arama Kurtarma Birliği ekipleri çalışmalarını sürdürmektedir. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olaya ilişkin soruşturma başlatılmıştır. Yıkılan binanın yanındaki 5 bina tedbir amacıyla boşaltılmış, bina sakinlerinin misafir

edilmesi için Bahçelievler Belediyemizce gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Bahçelievler ilçemize ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Gelişmelerden bilgi vermeye devam edeceğiz."

Bahçelievler'de bina çöktü! Çarpıcı açıklama Belediye Başkanı'ndan geldi - Resim : 4

Depremde ağır hasar alarak boşaltılan ve bugün çöken binanın çökmeden önceki görüntüsü ortaya çıktı.

Bahçelievler'de bina çöktü! Çarpıcı açıklama Belediye Başkanı'ndan geldi - Resim : 5

Bahçelievler'de bina çöktü! Çarpıcı açıklama Belediye Başkanı'ndan geldi - Resim : 6

Bahçelievler'de bina çöktü! Çarpıcı açıklama Belediye Başkanı'ndan geldi - Resim : 7

son dakika son dakika haber