Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim: "Ermenistan sivillere saldırıyor, karşılık vermek hakkımız"

Azerbaycan Türkiye

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, "Ermenistan sivillere saldırıyor, karşılık vermek hakkımız" ifadelerini kullandı. İbrahim, "Kimler karşımızda olacaklarsa çekilsinler, çünkü bizim karşımızda duramayacaklar" dedi.

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Haber Global'de Günün Nabzı programında, Ermenistan'ın saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Hazar İbrahim'in açıklamaları şöyle:

"Türkiye her zaman bizim yanımızdadır, bunun için biz çok teşekkür ediyoruz ve onur duyuyoruz.

Sahada ilerliyoruz, dün 7 köyü işgalden azad ettik. Murovdağ'daki en stratejik tepeyi yeniden ele aldık. Aynı zamanda Azerbaycan Terter bölgesinde işgal altında olan Talış köyünün etrafında olan tüm tepeleri kontrol altına aldık. Bunlar çok önemli. Ermenistan tarafı oralardan hem kendi silahlı kuvvetlerine destek veriyordu hem de oralardan Azerbaycan'a ve özellikle sivillere ateş açıyordu. 6 sivilimiz şehit olmuştu, onlar arasında 5'i bir ailenin üyeleriydi. 

Şimdi de Ermenistan silahlı kuvvetlerinin bir tugayı kuşatma altına alındı. Azerbaycan tarafı Ermenistan gibi sivillere saldırmıyor hatta işgalci Ermenistan'ın silahlı kuvvetler temsilcilerini bile kuşatırken onlara darbe indirmiyoruz. Onlara silahlarını bırakmaları ve insanlık hukuku çerçevesinde onları geri dönmeye çağırıyoruz. 

Çok endişe var Ermenistan tarafında. 550'nin üzerinde onların kayıpları var. İçlerinde teröristler de var. Suriye'den ve başka yerlerden teröristleri getirmişler ve Ermenistan silahlı kuvvletlerinin yanında yer alıyorlar. Başka devletlerden getirilen Ermeni kökenli savaşçılar da var. Hepsi karşımıza çıkıyor. Biz onları genelde uzak füzelerle, toplarla vuruyoruz. Onların da bir topçu tugayı mevzilerini bırakıp kaçtı. Bunlar olacak. Artık yeter. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de seslenirken bunu söyledi. Minsk Grubu eş başkanları da bunu anlamalılar. Kendilerinin oy verdiği BM kararnameleri hayata geçirilmeli. Biz aynı zamanda uluslararası kamuoyuna sesleniyoruz ki haklı taraf var haksız taraf var, haklı taraf da kendisini savunacaktır. 

Uluslararası hukuk var ve bu 3 devlet BMGK daimi üyeleriyse, onların da görevi uluslararası güvenliği savunmaktır. Rusya, ABD, Fransa masa arkasına geçip konuşamk istiyorlar ama 27 yıldır masada konuştuk, Ermenistan bundan güç alarak gördüler ki tepki gösterilmiyor, sivilleri katlediyorlar ve cezası yok, bu işe devam ediyorlar. Bizim burada tam hakkımız var. Onun üzerinde biz kendimizi savunuyoruz. BM'nin 51. Maddesi var ve Azerbaycan kendisini savunuyor.  

Azerbaycan'ın tüm işgal altındaki toprakları özgür olmalıdır. Bizim hakkımız var, kendi topraklarımızda savaş oluyor. Ermeni silahlı kuvvetleri teröristlerle birlikte Azerbaycan toprakları içinden Azerbaycan sivillerine ateş açıyorlar. En önemlisi bu beyanatlar verilirse ABD, Rusya ve Fransa tarafından, aynı zamanda mesajı net olarak yöneticilere bildirmeliler ki onlar Azerbaycan topraklarından çekilmeliler. Tüm topraklar son metrekaresine kadar işgalden kurtulmalıdır. 

Referandumda önce Azerbaycanlıları oradan etnik olarak temizlediler. Hukuk noktasında Dağlık Karabağ'da Ermeniler de Azerbaycanlılar da yaşıyor. Azerbaycanlıları temizliyor ve referandum yapıyor sonra da özgürüm diyor. Nerede bu tanınıyor? Diasporaları var, lobileri var. Destek alsınlar diye ortaya çıkarıyorlar. Cumhurbaşkanımız net olarak bildirdi, biz artık hukuki olarak kendi haklarımızı savunuyoruz. Dünya da bunu görüyor. Ermenistan topraklarında bugün savaş olmuyor. 

TBMM'DEN ERMENİSTAN'A ORTAK TEPKİ

Bu bizi aynı zamanda hem gururlandırır hem duygulandırır. Gazi Meclis bu kararı verir. 12 Temmuz'da da saldırıda aynı partiler TBMM'den böyle bir karar almışlar. Biz bunu doğal olarak hissediyoruz. Dün gece Türkiye'nin gençleri buradalardı. Türkiye'nin her yerinden bize telefonlar gelir. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteği, tüm yerlerden destek geliyor. Bu da iki devlet, tek millet mefhumunun ne kadar güçlü olduğunu gösterir. Biz sadece sözde kardeş değiliz. 

Dış güçler olabilir Ermenistan'ı destekleyen, muhtemelen de var. Bunlar devletler mi, devletlerin içindeki güçler mi? Bu çok önemli. Onların içinde teröristler de var, iş adamları da var. Anti Türk olanlar da var. Türkiye'ye karşı nasıl hareket ettilerse aynısını Azerbaycan'a yapıyorlar. Önemlisi onların olduğu devletlerin pozisyonudur. Biz de ümitliyiz ki, o devletler bu güçlerin kontrolüne politikalarında girmeyecekler. 

Kıbrıs Rum Kesimi mesajlar verdi, işgalci Ermenileri destekledi, onlara yakınları da görüyoruz, benzer mesajları oldu. Türk'ü sevmeyen, Müslümanları sevmeyen çok. Bunlar önemli değil. Dünya, politika sevgi için değil. En önemlisi biz güçlü olacağız, haklı olacağız. Türkiye Doğu Akdeniz'de de olabilir, Orta Doğu'da da olabilir, Balkanlar'da da olabilir ve Azerbaycan'da da her zaman neden konuştu? Haktan, adaletten, mazlumun yanında olmaktan. O açıdan bunun için bazıları bizi sevmeyecekler. Sokaktaki insanlar bizleri seviyor. Biz onların sevgisini istemiyoruz, onların saygısını alacağız. 

"ERMENİSTAN İÇİNDE SIKINTILAR ÇOK"

Çok dengesiz politikalar var Ermenistan'da. Ermenistan içinde siyasal, sosyal, ekonomik sıkıntılar çok. Başbakan'ın kendisine karşı tepkiler var. Birkaç gün önce en önemli muhalif parti başkanını içeri attılar. Ermenistan her zaman bunlar olunca dış politika ile kendisini güçlendirme çabasında olmuştur. 

Bunu niye yaptılar? Her şey olabilir, hiçbir şey istisna değil ama içeride durum bu kadar kötü olduğu zaman bu özgürlük zamanında, SSCB dağıldıktan sonra Azerbaycan her zaman özgür dış politika yürüttü, biz Ermenistan'da bunu görmedik. Ne zaman ki çözüme yakındık, Ermenistan yönetimi kendi politikalarını değiştirdiler. Onları kışkırttılar mı kendileri kendilerini mi kışkırttı bilinmez. Kendi politikası olmayan devlet bu gibi suçları işler.

En önemli mesaj, bölgenin özgürlüğü için, güvenliği için herkes için Türkiye-Azerbaycan birliğidir. (Hem ekonomik, hem savunma, hem kültürel) 

"BİZİM KARŞIMIZDA DURAMAYACAKLAR"

Ermenistan çıkarlarını korumuyor, kukla oluyor. Bizim mesajımız o açıdan bu. Kimler ki Türkiye-Azerbaycan arasına girmek istiyor giremeyecekler. Kimler karşımızda olacaklarsa çekilsinler, çünkü bizim karşımızda duramayacaklar."

Kaynak: Haber Global TV

Hazar İbrahim Azerbaycan türkiye