Anayasa Mahkemesi'nden flaş Wikipedia kararı!

Anayasa Mahkemesi'nden flaş Wikipedia kararı!

Anayasa Mahkemesi, Wikipedia'ya yönelik yayın yasağına ilişkin bireysel başvuruyu genel kurula sevk etme kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi'nden Türkiye'deki Wikipedia engeline yönelik çok kritik bir karar geldi. 29 Nisan 2017'den bu yana Türkiye'den erişimi engeli olan Wikipedia'ya ilişkin engelin, ifade özgürlüğüne aykırı olup olmadığı ve yasağın kaldırılıp kaldırılmayacağına yönelik dosya Anayasa Mahkemesi'nin Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internetin en büyük ansiklopedisi konumunda olan Wikipedia'ya 29 Nisan 2017'de erişimin engellenmesine karar vermiş, gerekçe olarak Wikipedia'da yer alan ve Türkiye'yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmamasını göstermişti. Karar, 5651 Sayılı Kanun'un 8/A maddesine göre alınmıştı. Erişim engeli tedbiri daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği'nin kararıyla onandı. BTK, o dönem konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye'nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır."

Aslında Wikipedia'nın Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu yeni değil. Wikipedia'nın avukatları, BTK kararına itirazda bulunmuş ancak yasak kararı kaldırılmamıştı. Bunun üzerine hukuki yolların tüketildiğini gerekçe gösteren Wikipedia avukatları, 2017'de Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.  

2017'den bu yana yılan hikayesine dönen Wikipedia yasağı konusunda, AYM Birinci Bölüm, bu yıl adli tatilin bitmesinin ardından yapacağı ilk toplantıda Wikipedia yasağını gündemine almıştı.

Şimdi Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda sadece şikayet konusu sayfalara değil Wikipedia'nın tamamına erişimin engellenmesi kararı verilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal edip etmediği değerlendirilecek. Eğer ihlal kararı verilirse siteye erişim engeli kaldırılmak zorunda. 

Bu yılın nisan ayında aralarında Uluslararası Pen Kulübü ve Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) bulunduğu kurum ve kuruluşlar ikinci yılını dolduran bu yasağa ortak bir bildiriyle tepki göstermişti.

Yapılan açıklamada, "Türkiye'nin bağımsız medya ve internette ifade özgürlüğünü kısıtlamak konusundaki eylemlerini kınıyor, Türkiye hükümetini çevirimiçi de dahil olmak üzere ifade özgürlüğünü engellemek adına yapılan bütün girişimlerini sonlandırmaya çağırıyoruz" denildi.  

Bildiride ayrıca "bağımsız medyaya yönelik engeller ve haberciliği yasa dışı ilan etmek insan haklarına aykırıdır" ifadelerine yer verildi.  

Türkiye'de yasağın kaldırılması için mahkemelere yapılan çok sayıda başvuru ve çağrının yanı sıra, Wikimedia Vakfı Mart 2018'de "Sizi özlüyoruz Türkiye" kampanyası başlatmıştı.  

Ayrıca Wikimedia Vakfı, bu yılın başında da Türkiye'deki erişim engelini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığını açıklamıştı.

Wikimedia Yönetim Kurulu Başkanı Katherine Maher, Türkiye'deki yüksek mahkemelere yaptığı başvuruların sonuçsuz kalması üzerine bu kararı verdiklerini söylemişti. Maher, sitedeki içeriklerin ifade özgürlüğü kapsamında olmasını da başvurusuna gerekçe gösterdi. 


son dakika son dakika haber