Tartışma yaratan konaklama vergisinde değişikliğe gidildi

Tartışma yaratan konaklama vergisinde değişikliğe gidildi

Turizm sektörü ile vatandaşın tepkisine neden olan konaklama vergisinde değişikliğe gidildi. Vergi oranı, teklifin ilk halindeki gibi yüzde 2'ye çekildi.

TBMM Genel Kurulunda, Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin ilk 10 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında tepki çeken konaklama vergisine ilişkin değişiklik de var. 

ORAN YÜZDE 2 OLARAK BELİRLENDİ

Teklifin, Konaklama Vergisi ihdas edilmesini düzenleyen maddesi, AK Parti milletvekillerinin kabul edilen önergesiyle yeniden düzenlendi. Konaklama Vergisi'nin oranı yüzde 2 olacak. Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkili olacak. Konaklama Vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilecek. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamayacak. Konaklama Vergisi, Katma Değer Vergisi matrahına dahil edilmeyecek.

VERGİNİN TEPKİ ÇEKEN HALİ

Bu düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda değiştirilerek, konaklama vergisinin 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde kişi başına gecelik 18 TL, 4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 12 TL, 3 yıldızlı otel ve belediye belgeli konaklama tesislerinde 9 TL, 2 ve 1 yıldızlı otel, pansiyon, model, apart otel ve kampinglerde 6 TL, butik otel ve özel konaklama tesislerinde 18 TL, diğerlerinde de 6 TL olarak uygulanması öngörülmüştü.

Konaklama vergisi