TANAP Avrupa'ya bağlandı

TANAP

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) Avrupa bağlantısı Edirne'nin İpsala ilçesinde düzenlecek törenle gerçekleştirildi.

Edirne'nin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü'nde bulunan TANAP MS4 Ölçüm İstasyonu'nda gerçekleştirilecek törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katıldı. Ayrıca törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile ilgili ülkelerin enerji bakanları da iştirak etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. İşte Aliyev'in açıklamaları:

İLHAM ALİYEV: BUGÜN TARİHİ BİR GÜN

"Bugün tarihi bir gündür. Eminim ki TANAP'ın ömrü uzun olacak. Ve eminim ki Türkiye ve Azerbaycan haklarına fayda sağlayacak. TANAP'a ulaşan yol tarihi İstanbul Anlaşması ile başladı. Tarihi İstanbul Anlaşması, bilge, siyasi iradesi neticesinde mümkün olmuştur. Çünkü bu anlaşmanın kabul edilmesine kadar gazın Avrupa'ya taşınmasına kadar çok büyük tartışmalar yaşanmıştır. Aziz kardeşim Recep Tayyip Erdoğan'la bu projeyi hayata geçirme konusunda karar verdik. Projenin asıl büyük maliye yükünü Azerbaycan ve Türkiye üstlenmiştir. 

Vakti zamanında Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru hattı olmasaydı bu proje mümkün olmazdı. BTC ile bugüne kadar 450 milyon tondan fazla gaz dünya pazarlarına verilmiştir. Bunun 400 milyon tonu Azerbaycan petrolünden karşılanıyor.

2007 yılında Bakü-Tiflis-Erzurum Boru Hattı projesini açmıştık. Bu da TANAP için önemli bir gelişmeydi.

TANAP Güney Gaz Koridoru'nun bir parçasıdır.

Bugün Güney Gaz Koridoru 7 ülkeyi birleştirir ve bu artık uluslararası işbirliğidir. Bu proje daha büyük anlaşmalara yol açacak. Bunlardan 3'ü AB üyesi ülkeler, uzun yıllar birlikte çalışacak ve faydasını bölüşecektir. Bu projelere sadece enerji projeleri gibi bakmak doğru değildir.

İki yıl önce aziz kardeşim Erdoğan'la Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesini hayata geçirdik.

Diğer bir proje elektrik enerjisinin götürülmesidir. Eğer bu bölgede istikrar olmasaydı, karşılıklı destek ve anlaşma olmasaydı bunların hiçbiri hayata geçmezdi. Dünyada ikinci bir ülke daha bilmiyorum ki Türkiye-Azerbaycan kadar birbirine yakın olsun.

Türkiye bugüne kadar Azerbaycan ekonomisine 12 milyar dolardan fazla yatırım, Azerbaycan ise Türkiye ekonomisine 17.5 milyar dolar yatırım yapmıştır. Aziz kardeşim Erdoğan'ın liderliği sayesinde Türkiye büyük başarılara imza attı. Önceki yıllarda hatırlıyoruz IMF gibi kuruluşlara iktisadi bağımlılık vardı. Aziz  kardeşim Erdoğan sayesinde Türkiye ekonomik bağımsızlığını kazandı. Türkiye bugün dünyada çok önemli bir güç merkezidir.

Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür. Bundan sonra iki kardeş ülke gibi ileri gideceğiz. Hayata geçirdiğimiz bu dev projeler bizim gücümüzü artırır. İktisadi güç sonuçta siyasi güce çevrilir. TANAP aynı zamanda bir enerji güvenliği projesidir.

Üretici ülke Azerbaycan, transit ülkeler ve tüketici ülkeler birlikte çalışıyor. Bütün bu projeler bölgedeki istikrarı artırır. Yaşasın Türkiye Azerbaycan dostluğu, kardeşliği"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını yapıyor:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HAYAL GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

"Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz, 7.5 senelik süreci başarı ile taçlandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu bir dayanışma ve bu dayanışmanın adı da barış. Bu proje ülkelerimiz arasında köklü dostluğun sembolüdür. Bölgesel ve barış projesidir. Projenin başarısında ayrıca üretici, transit ve tüketiciler arasındaki işbirliği de kilit rol oynadı. 

Çok değerli kardeşim Aliyev'in şahsi ilgisi, Gürcistan makamlarının işbirliği ile TANAP'ı bugünkü aşamaya getirdik. Bugün hep beraber verilen emeklerin boşa gitmediğini görüyoruz.

Bu projeyle sahip olduğumuz zenginlikleri tüm insanlığın hizmetine sunma vazifemizi teyit ettik. Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı yapmayı hedefledik. 

Bugün itibariyle Azerbaycan doğalgazı ülkemiz üzerinden 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek Avrupa'nın kapısına ulaşmıştır. 16 milyon metreküplük Azerbaycan gazının Türkiye'den geçip Avrupa'ya ulaşması hayali artık gerçeğe dönüşmüştür.

18 Kasım 2019 itibariyle TANAP üzerinden Türkiye'ye taşınan gaz miktarı 3.23 milyar metreküpe ulaştı. Bunu 24 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyoruz.

Şimdi TAP'ın bir an önce tamamlanması gerekiyor. Onun da inşallah 2020 içinde tamamlanmasını bekliyoruz.

Bundan sonra asıl sorumluluk sınırın öteki tarafındaki komşularımıza düşüyor.

Doğu Akdeniz'de bulunan hidrokarbon kaynaklarının paylaşımı konusunda birileri adaletli paylaşım yerine gerilimi körüklemeye çalışıyor. Hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün değildir. Emrivakilerle netice alınamayacağını herkes idrak etmelidir. Aba altından sopa göstererek hiç bir ülke başkasına haklarından sarfı nazar ettirilemez. Bilhassa Türkiye böyle bir zulme asla boyun eğmez.

Doğu Akdeniz'de ne uzun deniz sınırlarına sahip ülkeyi dışlayıp ona rağmen projeler gerçekleştirmeye çalışmak zaten mümkün değildir. İki sondaj ve iki sismik gemilerimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Bunların bağırmalarıyla bu gemileri çekmeyiz. Gemilerimizin ve mürettebatımızın güvenliği ise Deniz Kuvvetleri'miz tarafından en üst düzeyde sağlıyor. Libya ile de anlaşmamızı yaptık. Bu anlaşma Parlamento'muza gelecek. Diğer ayakları da devreye girecek. Şimdi Libya'yı tehdit ediyorlar.

Bizim sondajlarımızdan çatışma ve kan değil barış ve refah fışkıracaktır.

Doğu Akdeniz'deki tüm taraflara samimi bir çağrıda bulunmak istiyorum: Gelin enerjiyi işbirliğine dönüştürelim.

Artan nüfus ve büyüyen küresel ekonomi neticesinde enerjinin çok ciddi bir küresel mesele olduğunu hepimiz biliyoruz. Dünya enerji haritasının değiştiğini bugün burada olduğu gibi görüyoruz. Türkiye stratejik konumuyla enerji üreten ve tüketen ülkelerin tam kavşağında yer alıyor.

Ne haklarımızdan vazgeçeceğiz, ne KKTC'nin hakkını yedireceğiz ne de hakkımız olmayana el uzatacağız. Avrupa ülkelerinin istikrarsızlıkla meşgul olduğu bugünlerde Asya ile Avrupa'yı yine birbirine bağlıyoruz. Türkiye'yi üç kıtanın enerji merkezi haline getirmek için yeni bir adım daha atıyoruz.

Özellikle İlham Aliyev kardeşime de bu gayretleri nedeniyle, Gürcistan'daki kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönemde kazan-kazan temelinde yeni projelere imza atacağımıza inanıyor, yaşasın Azerbaycan-Türkiye kardaşlığı diyorum."

SIRA AVRUPA BÖLÜMÜNDE

Yatırım tutarı yaklaşık 7 milyar dolar olan TANAP, yarın Yunanistan sınırında Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden Avrupa'ya bağlanacak. Avrupa tarafındaki süreçlerin tamamlanmasının ardından TAP üzerinden gaz sevkiyatına başlanacak.

TANAP TÜRKİYE'YE NE SAĞLAYACAK?

SOCAR Türkiye Kurumsal İletişim Başkanı Murat Lecompte Haber Global ekranlarında değerlendirdi...


TANAP'ta ilk adım, Türkiye-Azerbaycan arasında 24 Aralık 2011'de imzalanan mutabakat zaptıyla atıldı. Bu kapsamda Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) tarafından TANAP Doğalgaz İletim AŞ kuruldu. Şirket, TANAP'ın tasarımı, inşaatı ve işletilmesini tamamlamak üzere proje sahibi olarak yetkilendirildi. 

TANAP NEDİR? NEREDEN GEÇİYOR? RAKAMLARLA TANAP!

Projenin hukuki altyapısı 26 Haziran 2012'de İstanbul'da Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan hükümetler arası anlaşma ve "Ev Sahibi Hükümet Anlaşması" ile oluşturuldu. Ev Sahibi Hükümet Anlaşması, 10 Eylül 2014'te TBMM tarafından onaylandı.

Hattın açılışı 12 Haziran 2018'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in katıldığı törenle Eskişehir'de gerçekleştirildi. Türkiye'ye TANAP'tan ekim sonu itibarıyla 3 milyar 180 milyon metreküp gaz geldi.

Toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan boru hattından Türkiye'ye gelen gaz miktarının yakın zamanda 6 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Kalan 10 milyar metreküp doğal gaz ise TAP ile Avrupa'ya gönderilecek.

TANAP'ın Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünde başlayan yolculuğu, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçerek Türkiye-Yunanistan sınırında sona eriyor.

TANAP'ta, SOCAR ve Güney Gaz Koridoru AŞ'nin yüzde 51, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye Enerji AŞ'nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor.

Tanap