Metal fırtına! Düşen fiyatlardan ne anlamalıyız?

Web Özel
Metal fırtına! Düşen fiyatlardan ne anlamalıyız?
Metal fiyatlarında yaşanan düşüşler, talep daralmasını ve küresel bir resesyonu işaret ediyor olabilir. Fotoğraf: Shutterstock

Metal fiyatları 2008 yılındaki ekonomik krizden bu yana en büyük düşünü yaşadı. Uzmanlar inişe geçen metal fiyatlarının Türk inşaat sektörünü canlandırabileceği görüşünde. Ancak bazı ekonomistler dünya üzerinde beklenen resesyon dalgasının Türkiye'yi de etkileyebileceğini de belirtiyor.

Metal fiyatları, küresel ekonomik durgunluk endişeleri nedeniyle 2008 mali krizinden bu yana en kötü fiyat performanslarından birini sergiledi. Kalay 1980'lerden bu yana en kötü haftasında yüzde 21 değer kaybetti. 

Bakır, geçen cuma günü Londra Metal Borsası'nda ton başına 8 bin 122 dolar ile 16 ayın en düşük seviyesini gördü ve haziranda yüzde 11'lik düşüşle son 30 yılın en büyük aylık kayıplarından birini yaşadı. Alüminyumdan çinkoya, diğer metallerde de yüzde 26'ya varan düşüşlerle 2008 sonundan bu yana en sert düşüşler görüldü.

'FİYATLARIN DÜŞÜŞÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLANIRSA...'

Ancak düşen metal fiyatları Türk inşaat sektörü için bir canlanma yaratabilir. Emlak piyasasına hakim isimler, maliyetlerin artması nedeniyle inşaat sektörünün durduğunu ve satılık ya da kiralık ev bulmanın bu yüzden zorlaştığını belirtiyorlardı.

CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, inşaat üretiminde metalin önemli bir yeri olduğunu söylüyor. Çavuş "Demir, çelik, bakır, alüminyum kullanımı ve fiyatları tabii ki üretimi ciddi şekilde etkiliyor. Küresel bazda metal emtiasındaki düşüş elbette üretime yansıyacak, üretim fiyatlarını ve buna bağlı satış fiyatlarını aşağı çekecektir" diyor. Çavuş sözlerini şöyle sürdürüyor:

Fiyatlardaki düşüş, elbette konut üretimine ve satışa katkı sağlayacaktır. Fakat, inşaat sektörü yıllara sair dediğimiz uzun soluklu üretimden meydana gelen bir sektördür. “Bir çiçekle bahar gelmez” sözüne atıfla, elbette metal fiyatlarının aşağı inmesi sektöre pozitif katkı sağlayacaktır. Fakat, daha önemlisi bu fiyatların sürdürülebilir şekilde ulaşılabilir rakamlarda sabit kalması olacaktır. Eğer bu sorun çözülür, fiyat istikrarı yakalanırsa faydası kat ve kat artacaktır.

Metal fiyatları uzun süren karantinalar sonrası yaşanan yüksek enflasyon ve arz sıkıntılarına paralel büyük ekonomilerdeki yavaşlama belirtileri yüzünden geriliyor.

Bakır gibi metaller, ağır endüstriyel makinelerden ileri teknoloji cihazlara kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Çin'deki Covid-19 karantinaları gevşemeye başlasa bile tedarik zincirlerinin bozulması ve özellikle elektronik üretimindeki yavaşlama nedeniyle, bakır fiyatlarının daha da düşeceğine dair işaretler var.

Metal fırtına! Düşen fiyatlardan ne anlamalıyız? - Resim : 1
Bakır fiyatları son 30 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Kaynak: Shutterstock

Metaller, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden de oldukça etkilendi ve tarım, enerji emtialarından daha sert darbe aldı. Çin merkezli finans şirketi BOCI Global Commodities'in emtia stratejisi başkanı Amelia Xiao Fu, düşen metal fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada, "Çin ikinci yarıda toparlansa bile, fiyatları tek başına yeni zirvelere çıkaramayacak" dedi ve Çin'in resesyon tehlikesine atıfta bulunarak ekledi: "Diğer büyük ekonomiler resesyona doğru gidiyorsa, Çin de istisnai oranlarda büyümeyecek."

Çin'deki emtia fiyatlarındaki düşüş ve Çin büyümesinin yavaşlaması, bazı ekonomi çevreleri tarafından dünyanın yeni bir resesyon dalgası ile karşı karşıya kalacağının habercisi olarak yorumlanıyor. Daha önce ekonomistler, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz arttırması ile ABD için de resesyon tehlikesini vurgulamıştı.

RESESYON TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Başlevent, Türkiye'nin ihraç pazarlarında bulunan ekonomilerin durgunluğa girmesinin Türkiye'nin büyümesi için de olumsuz bir gelişme olacağını söylüyor.

Başlevent "Diğer ülkelerin durgunluğa girmesinin sebebi hammadde fiyatlarının yüksekliği. Bu Türkiye için de ciddi bir problem" diyor.

Metal fırtına! Düşen fiyatlardan ne anlamalıyız? - Resim : 2

"Türkiye için ek bir risk, mevcut düşük faiz politikasının yaratığı sorunları gelecekte büyük bir faiz artırımıyla çözülmeye çalışılması olasılığı" diyen Başlevent "Bu yaşanırsa, resesyona yol açması büyük olasılık" diyerek sözlerini sonlandırıyor.

Çin imalat faaliyeti tahminleri istenen seviyede değil. Perşembe günü ABD'li finans şirketi S&P Global göstergeleri, Avrupa imalat üretiminin iki yılda ilk kez daraldığını gösterirken, ABD üretimi 23 ayın en düşük seviyesini gördü. Bakır ve diğer endüstriyel metallerdeki hızlanan satışların büyüklüğü ile Bloomberg analistlerinin önümüzdeki haftalarda talepte çok daha sert düşüşler beklediğini ifade ediliyor.

Ek kaynak: Bloomberg, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

metal resesyon bakır emtia alüminyum