Merkez Bankası'ndan flaş zorunlu karşılık hamlesi

Merkez Bankası'ndan flaş zorunlu karşılık hamlesi

Merkez Bankası zorunlu karşılıklara uygulanan faizi 4 Ekim'den itibaren yüzde 13'ten yüzde 8'e indirme kararı aldı

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) zorunlu karşılıklara ödenen faizi yüzde 13'ten yüzde 8'e indirecek.

Merkez Bankası, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranını yüzde 13'ten yüzde 8'e düşürme kararı aldı. 

Yeni faiz oranı 4 Ekim'den itibaren geçerli olacak.

Merkez Bankası'nın bu kararı almasının arka planında, özellikle kredi büyümesi yüksek bankalara yönelik daha önce duyurulan kararların olduğu tahmin ediliyor. Zorunlu karşılıkların düşürülmesine ilişkin dipnotta,  "2019/15 sayılı Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ ile belirlenen referans değerler arasında kredi büyümesine sahip bankalara %10, referans değerler dışında olanlara %0 uygulanır" ibaresinin yer aldığı dikkat çekiyor.

Merkez Bankası'ndan flaş zorunlu karşılık hamlesi - Resim : 1

2019/15 SAYILI ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ NE DİYORDU?
MADDE 1 – 25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’in Dördüncü Bölümünün başlığı “Zorunlu Karşılıklarda Farklılaşma”, 10 uncu maddesinin başlığı “Kaldıraç oranına göre farklılaşma” olarak değiştirilmiş, aynı Tebliğe 10 uncu maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Kredi büyümesine göre farklılaşma 

MADDE 10/A

(1) Bankaların tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak, dövize endeksli krediler ile bankalara kullandırılan krediler hariç Türk lirası cinsi standart nitelikli ve yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca hesaplanacak yıllık büyüme oranı yüzde 10,00 ile yüzde 20,00 arasında olan bankaların Türk lirası zorunlu karşılık oranları 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) ve 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dâhil) hariç tüm vade dilimlerinde yüzde 2 olarak uygulanır. 

(2) Kredi büyüme oranı bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kredi büyüme oranları arasında olan bankalara, hesaplama dönemini izleyen ilk zorunlu karşılık tesis döneminden başlamak üzere altı zorunlu karşılık tesis dönemi boyunca birinci fıkrada belirlenen zorunlu karşılık oranları uygulanır. Altı zorunlu karşılık tesis dönemi içerisinde birinci fıkrada belirtilen zorunlu karşılık oranlarının değişmesi durumunda kalan tesis dönemlerinde belirlenen yeni oranlar uygulanır. 

(3) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun izni ile faaliyete başlayan bankalara, faaliyete başlama tarihinden itibaren iki yıl süresince bu maddenin birinci ve ikinci fıkra hükümleri uygulanmaz. 

(4) Bankalar dövize endeksli krediler ile bankalara kullandırılan krediler hariç Türk lirası cinsi standart nitelikli ve yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının yıllık büyüme oranını, hesaplama dönemine ait zorunlu karşılık yükümlülük bildirim cetvelinin gönderim süresi bitimine kadar Merkez Bankasına bildirir.” 

MADDE 2 – Bu Tebliğ 9/8/2019 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

YABANCI PARA ZORUNLU KARŞILIKLAR ARTIRILMIŞTI
Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde ise yabancı para zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitmiş ve döviz cinsi mevduat ve katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırmıştı. 

Alınan bu kararla piyasadan yaklaşık 2.1 milyar dolar çekilmesi bekleniyordu.  

Yapılan açıklamada "Söz konusu değişiklikler, tesisi 4 Ekim 2019 tarihinde başlayacak olan 20 Eylül 2019 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır" denilmişti.

son dakika son dakika haber