Merkez Bankası yılın 4. Enflasyon raporunu açıkladı

Merkez Bankası yılın 4. Enflasyon raporunu açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Yılın 4. ve son Enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası, daha önce yüzde 8.9 olan 2020 yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 12,1'e yükseltti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Yılın 4. ve son Enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası, 2020 yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, pandemi döneminde yaşanan istihdam kaybının son çeyrekte telafi edildiğini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın sözlerinden öne çıkanlar şöyle;

- Enflasyon Raporunun yeni hali genel değerlendirme, ekonomik görünüm ve orta vadeli öngörülerden oluşuyor. 

- Küresel faaliyette normalleşme adımlarıyla kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle birlikte salgının seyrine ve ekonomi politikalarının etkisine ilişkin belirsizlikler devam ediyor. 

- Yüksek belirsizlik ortamı fonların gelişmekte olan ülkelere akmasını engelliyor.

- Döviz kuru oynaklığı son dönemde artarken, salgın dönemine özgü politkalardaki normalleşme adımlarıyla kredi büyümesi üçüncü çeyrek sonunda önemli ölçüde yavaşladı.

- 3.çeyrekte iktisadi faaliyet V tipi belirgin bir toparlanma kaydetti.

- Türkiye'nin risk primi dalgalı ve yüksek seyrediyor.

- 2020 yılında muhtemelen pozitif büyüme göreceğiz.

- Altın hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı oldukça yüksek seyrediyor

- İstihdam kaybının yarısı bu dönemde telafi edildi.

- Öncü göstergeler istihdamın iyileştiğini gösteriyor. 

- Çekirdek göstergeler 3.çeyreket enflasyon eğiliminin temel mal grubu kaynaklı olarak yükseldiğine işaret ediyor.

- Yüksek frekanslı veriler toparlanmanın eylül ve ekim aylarında da sürdüğüne işaret ediyor. 

- Gıda enflasyonundaki yüksek seyir devam ediyor.

- Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak ve enflasyondaki düşüş sürecini yeniden tesis etmek amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında sıkılaştırma adımları atıldı.

- Hizmetler sektöründeki arz yönlü enflasyonist baskılar bir miktar azaldı.

- Uluslararası ham petrol fiyatlarının uzun bir süre salgın öncesi seviyelerinin altında seyredeceğini öngörüyoruz.

- ABD doları cinsinden ithalat fiyatlarının daha hızlı toparlanacağını öngörüyoruz.

-  2021 gıda fiyat enflasyonu tahmini yüzde 8,0'den yüzde 10,5'e çıkarıldı

-  2020 yılı sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 13,5'e çektik.

- TCMB Enflasyonun 2020 yıl sonunda yüzde 12,1 (Önceki yüzde 8,9), 2021 yıl sonunda yüzde 9,4 (Önceki yüzde 6,2) olarak gerçekleşeceğini tahmin etti.

- -Enflasyonun orta vadede yüzde 5,0 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2020 yılı sonunda yüzde 11,1-13,1 aralığında -orta noktası yüzde 12,1- gerçekleşeceğini öngörüyoruz (Önceki yüzde 6,9-10,9 aralığı ile yüzde 8,9).

- Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2021 yılı sonunda yüzde 7,1-11,7 aralığında -orta noktası yüzde 9,4- gerçekleşeceğini öngörüyoruz (Önceki yüzde 3,9-8,5 aralığı ile yüzde 6,2)

- Enflasyonda görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para ve likidite politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek.

- Dezenflasyon sürecinin yeniden tesis edilmesi, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıyor.

- Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.

- Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleşmiştir.

- Enflasyonun gelecek yılın ilk çeyreğinden sonra yavaşlamasını bekliyoruz.

- Reel açıdan TL aşırı değersiz, kurla ilgili hedefimiz yok.

- Döviz kurunda finansal istikrar açısından hassasiyetimiz var.

- Kredi büyümesi ve kompozisyonu enflasyon üzerinde ciddi etki yarattı.

- Önümüzdeki dönemde, enflasyon gelişmelerini izleyerek politika faizi de olmak üzere elimizdeki tüm araçlarla gerekli adımları atabiliriz.

- Enflasyona karşı politika faizi de dahil her adımı atabiliriz.

- Merkez Bankasının rezervleri şu anda kısa vadeli yükümlülüklerimizi karşılayacak düzeyde, orada bir sıkıntı yok, fırsat buldukça artırmaya devam edeceğiz.

- Portföy çıkışlarında önümüzdeki dönem tersine dönüş olabilir, bunlara bağlı olarak cari dönem ve rezervlerde önümüzdeki dönemlerde baskının azalması ve bir miktar olumlu döneme girilmesi bekleniyor.

- Olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz için zaman zaman MB'nin kredibilitesi, güveni veya enflasyon hedefleriyle ilgili tartışmalar yaşanabilir

- Biz para politikasındaki sıkı duruşumuzu devam ettirerek, zaman içinde güven artırma sürecinde olacağız, iletişimi daha fazla yapmayı düşünüyoruz.

- Küresel gelişmeler ve risk algısıyla bağlantılı olarak önümüzdeki dönemde portföy çıkışlarında durulma ve terse dönüş olabilir.

 

 

 

son dakika son dakika haber