Londra Borsası 40 milyar dolarlık satın alma teklifini reddetti

Londra Borsası 40 milyar dolarlık satın alma teklifini reddetti

Hong Kong Borsası tarafından Londra Borsası için yapılan 40 milyar dolarlık satın alma teklifi, teklifin çok düşük olması, politik risk taşıması ve alıcının stratejik yeteneklerden yoksun olması gerekçesiyle reddedildi

Sermaye piyasalarında son dönemin en çarpıcı satın alma tekliflerinden biri Hong Kong Borsası tarafından Londra Borsası için yapılan satın alma teklifiydi. Fakat Avrupa Birliği ile boşanma aşamasında olan İngiltere'de gündemde kendine hatrı sayılır bir yer bulan bu teklif, tabir yerindeyse jet hızıyla reddedildi. 37 milyar doları (32 milyar Sterlin) bulan böyle bir teklifi Londra Borsası yönetiminin elinin tersiyle itmesinin gerekçeleri ise oldukça çarpıcı.
Londra Borsası teklifi reddederken üç gerekçe sıraladı:
Teklif çok düşük...
Politik risk taşıyor...
Stratejik yeteneklerden yoksun...
Fakat teklifin reddedilmesinin arkasında yatan başka bir önemli sebep olarak aslında tüm bunların yanında Hong Kong Borsası ile Çin hükümeti arasındaki ilişki düzeyinin belirsizliği gösteriliyor. Çin hükümetiyle karmaşık bir bağlantı ağına sahip olan Hong Kong Borsası'nın Refinitiv ile ilgili gizli ajandası olduğu iddiası da var.
Londra Borsası, Ağustos ayında veri şirketi Refinitiv'i Thomson Reuters ve Blackstone Grup'tan 27 milyar dolara satın alma niyetini açıklamıştı. Ancak Hong Kong Borsası'nın teklifi Londra Borsası'nın bu satın almadan vazgeçmesi koşulunu taşıyor. Bazı analistler Hong Kong'un teklifinin tümüyle Refinitiv'in satın alınmasını engelleme amacı taşıdığı iddiasında.

Londra Borsası teklifi değerlendireceğini açıkladı, ancak Refinitiv sürecinin de devam ettiğini ekledi. 

Refinitiv'i satın alma planlarının Londra Borsası'nı piyasa veri ve analizi de sağlayan dev bir şirkete dönüştürmeyi de amaçladığı için hissedarlar arasında popüler olduğu belirtiliyor. 

İki borsayı birleştirecek işlem gerçekleştiği taktirde siyasi belirsizliklerle boğuşan Hong Kong ve Londra'nın ABD ile rekabet edebilecek küresel bir güç oluşturabileceği kaydediliyor.

Londra Borsası'nın bir türlü giremediği fakat girmek istediği pazarlardan biri olan Çin piyasası hayali de böylece başka bahara kalmış oldu.