Konya dijital ekonomisi için imzalar atıldı

Konya dijital ekonomisi için imzalar atıldı

Türkiye'nin dijital dünyaya adapte sürecinde büyük rol oynayarak KOBİ'lerimizin küresel ticarette söz sahibi olabilmesi için hayata geçirilen "Türkiye E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği" projesinin yeni durağı Konya oldu.

Konya Ticaret Odası'nda düzenlenen protokolde, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ve Eticaret Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Merter Özdemir, Konyalı KOBİ'ler için E-ticaret ve E-ihracat Seferberliği imzalarını attı. Böylece Konya, Türkiye E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği projesine dahil olan dördüncü şehir olarak kayıtlara geçti. 

Dünyanın hızla yol aldığı e-ticaret ve e-ihracat yarışında Türkiye ve Konya olarak geride kalınmaması gerektiğini belirten Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, protokolde yaptığı konuşmada: "Büyük ihracat hedefleri olan bir ülkenin en önemli ticaret şehirlerinden biri olarak bu alanda daha çok ilerleme kaydetmeliyiz. Konya ihracatta çok hızlı ilerleyen ve ilerleme potansiyeline sahip olan bir şehirdir. 2001 yılında sadece 100 milyon dolar olan ihracatımızı 2019 yılı itibariyle 2 milyar doların üzerine çıkaracağız. Büyük firmaları ve KOBİ'leriyle yüze yakın sektörde üretim yapan Konya bugün dünyada 180 ülkeye ürünlerini ulaştırmaktadır. Hedefimiz Türkiye ihracatındaki yüzde 1,2 olan payımızı yüzde 3 seviyesine çıkarmaktır. Konyalı KOBİ'lerimizin için e-ticaret ve e-ihracatın bir fırsat olduğunu düşünmekte, firmalarımızın küresel pazarlarda söz sahibi olmaları için de önemli bir araç olarak görmekteyiz. Bu anlamda "Türkiye E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği" projesine önem vermekteyiz. Üyelerimizin e-ticaret ve e-ihracat yapmaları için bir yıl süreli ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti desteği imkanı getiren proje Konya'ya katkı sağlayacaktır." ifadelerinde bulundu.

Törende söz alan Eticaret Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Merter Özdemir ise proje kapsamında verilecek ücretsiz e-ihracat altyapısı ve danışmanlığının önemini vurgulayarak, "E-ticaret yapmak için gerekli argümanları yıllardır anlatıyorduk. Ancak gördük ki Anadolu'daki KOBİ'lerin bazı maddi çekinceleri vardı. Dolayısıyla Eticaret Seferberliği projemizde işin maliyetlerini indirip, insanları ekonomik zorluğa sokmadan eticaret yapabilmelerini amaçladık. Bildiğiniz gibi küresel e-ticaretin toplam perakende satışları içerisindeki payı 2011 yılında %3.6, 2016 yılında da %8.7 idi. 2021 yılına kadar bu oran yıllık yüzde 16 artması ve 4.5 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Ben ülkemizde de bu potansiyeli ve fazlasını rahatlıkla görebiliyorum. Seferberlik projemizle birlikte KOBİ'lere doğru araçları ve yardımı sunduğumuzda elde edecekleri ihracat payı hem hanelere hem de tüm ülkeye büyük katma değerler sağlayacaktır. Türkiye E-ticaret ve E-ihracat Seferberliği projesine imza atma gururunu bugün Konya'da bir kez daha yaşıyoruz. Konya Ticaret Odası'nın katkılarıyla Konyalı KOBİ'leri hak ettikleri dijital ticarete taşıyacağız." cümlelerini kaydetti.