Tek başına tura katılanlar: Kalabalıklar içinde yalnız bir seyahat…

Tek başına tura katılanlar: Kalabalıklar içinde yalnız bir seyahat…

Pandemi ile birlikte özellikle yurt dışına seyahat etmek zorlaştı. Bir ton evrak işi ile uğraşmak istemeyenler belki de hayatlarında ilk kez tek başlarına turlara katılıyor.

Pandemi ile birlikte seyahat etmek zorlaştı. Aşı kartları, test belgeleri, sınır kontrollerinde yaşanan gerginlikler derken pek çok insan özellikle yurt dışı seyahatlerini erteliyor. Bu durum tüm dünya için geçerliyken Türkiye’de dövizin pahalanması bu seyahatleri ayrıca güçleştirmekte.

Salgın önlemlerinin bir süre daha hayatımızda olacağı açık. Seyahat endüstrisi de eski günlerini yakalamaya çalışıyor. Daha önceki yıllarda yalnız seyahat etmekten hoşlanan insanlar ise şu sıralar evrak işleriyle uğraşmamak için tur şirketlerinin kapısını çalmaya başladı.

Farklı örnekler de var. 45 yaşındaki ABD vatandaşı Shelia Katz, kocasını geçen nisan ayında kaybetti. Eşi artık hayatında yok ve yalnız seyahat etmek istemediği için bir tur grubuna katılmış.

“Yalnız kalmak istemiyordum, ayrıca canımın istediği şeyleri de yapabilmek istiyordum” diyerek tek başına tura katılma gerekçesini açıklıyor. Geçen Temmuz ayında Beliz’e gitti, burada tur grubundan arkadaşlar edindi, Maya harabelerini gezdi ve çikolata yapım kurslarına katıldı.

İLK KEZ GELİYORLAR

Tur operatörlerine göre; pandemiden itibaren yalnız başına turlara katılan insanların sayısı yüzde 300 oranında arttı. Bu insanların büyük bir çoğunluğu daha önce hiç turla tatile gitmemiş. Özellikle sınırlarda yaşanan evrak yoğunluğu, test veya aşı belgeleri gibi sorunlarla uğraşmak istemedikleri için turları tercih ediyorlar. ABD’deki bazı operatörlerin, tatilcilere aşı zorunluluğu getirmesi de tura katılmak isteyen bazı yalnızlar için bir artı.

Pandemiden önce turlara yalnız katılan kişilerin 80’lerin sonu 90’ların başında doğan gençler ve kadınlardan oluştuğu görülüyor. Sadece kadınlar için tur düzenleyen firmalar var ve şu anda işleri deyim yerindeyse patlıyor.

Sekiz kadın bir erkek, Yunanistan turuna katılan Jes Maxfield (34), erkek grup üyesinin ayağını kırıp ülkesine geri döndükten sonra kadınların tatiline devam ettiğini ve aralarında bir kardeşlik duygusu oluştuğunu söylüyor.

'ELİNDE BAYRAK TUTAN ADAMI TAKİP EDİYORSUN'

80’lerin sonu 90’ların başında doğan gençler için tura katılmak ‘havalı’ bir etkinlik olarak görülmüyordu ama evrak işleri ile uğraşmak istememek artık onlara daha havalı geliyor. Hayatında ilk kez turla tatile giren avukat Autmn Lewis, “Bir deneyim yaşamıyor gibisin, sadece elinde bayrağı tutan adamı takip ediyorsun” diyerek deneyiminden çok da memnun kalmadığını söylüyor.

Sadece turlar değil tek kişinin tek yöne aldığı uçak bileti satışlarında da operatörlere göre büyük artış var. Overseas Adventure Travel isimli şirket 50 yaş üzeri bir müşteri portföyüne sahip, onlar da yalnız seyahat eden insanların oranının yüzde 7 arttığını söylüyor.

Grup turlarına katılmanın tek motivasyonu, evrak işleri ile uğraşmamak değil, pandemide insanlar ile iletişimden öyle uzaklaştık ki onu tekrar gruplar aracılığı ile yakalamanın bir yolunu arıyoruz. Eşini kaybeden Sheila Katz, “Oturma odalarımızdan ayrılıp, sadece duvarlara bakmadığımız için çok mutluyuz” değerlendirmesinde bulundu.

'SİZCE ABES OLUR MU?'

Türkiye’de de forum sitelerinde kadınların yalnız gidecekleri turlara ilgisi olduğunu görmek mümkün. Ünlü bir forum sitesinde bir genç kadın, “Arkadaşlar yasaklar bitince, Çanakkale’den başlayarak tüm illeri gezmek istiyorum, çevremde bana uyacak birini bulmam mümkün değil, tek başıma turlara katılmam abes görünür mü sizce?” diyor. Ona cevap veren kişiler ise bu deneyimi kesinlikle yaşaması gerektiği geri bildirimini veriyor.

Başka bir genç kadın ise, “Bu aralar turla bir yerleri gezmek istiyorum, Karadeniz veya Güneydoğu’yu ama birlikte gidebileceğim kimse yok. Kendimi çok yalnız hissediyorum zaten, sizce turda daha mı kötü hissederim? Hani herkes sevgilisiyle, arkadaşlarıyla, ailesiyle katılıyor genelde” diye soruyor.

Kaynaklar: New York Times, kizlarsoruyor.com, suslusozluk.com