İkinci el araç alım-satım yasası Meclis'ten geçerse neler değişecek?

İkinci el araç alım-satım yasası Meclis'ten geçerse neler değişecek?

Pandemi döneminde her gün fiyatları daha da artan ikinci el araçlarda, sektör dışındaki uzmanlığı olmayan kişilerin bile ticaretine soyunmasıyla yeni bir yasa tasarısı gündemde. Peki tasarı yasalaşırsa neler değişecek?

Daha avantajlı fiyatlarla araç sahibi olma imkânı tanıdığından ikinci el araç piyasasının her geçen yıl daha da canlandığı, bunun yanında ne zaman fiyatları düşecek diye beklenen ikinci el araç fiyatlarının özellikle de pandemi döneminde yükselmeye devam ettiği dikkat çekiyor. Peki, ikinci el satılık araba ilanlarının gerçekliğini düşündüğümüzde ne durumdayız? Neziroğlu Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Neziroğlu bu konuyla ilgili yeni bir gelişmeye dikkat çekerken, eğer yasalaşırsa yeni tasarı ile nelerin değişeceğini anlattı.

 

İkinci el araç alım-satım yasası Meclis'ten geçerse neler değişecek? - Resim : 1

Bu ve bunun gibi sorular, geçtiğimiz günlerde ikinci el araç alım-satımı ile ilgili çıkarılan yasa tasarısı ile daha da fazla gündeme geldi. Tasarı kabul edilirse ikinci el oto satışlarında neler değişecek?

Herkes İkinci El Araç Satışı Yapamayacak mı?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında hazırladığı "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı”na göre ikinci el araç ticareti, sadece bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılabilecek.

İkinci el araba ticaretiyle uğraşmayan vatandaşlar ise bir yılda 3’ten fazla ikinci el araç satışı gerçekleştiremeyecek. Tabii bu araçların da en az 3 yıldır kendi adlarına tescilli olması gerekiyor.

Yasa tasarısına göre ikinci el satışın gerçekleştirilmesi için belirtilen kişilere bakanlık ve galericiler tarafından yetki belgesi verilecek. Noterlerde de satış işlemleri bu belgelerle gerçekleştirilebilecek.

Yasa Tasarısının Amacı Ne?

Bu düzenleme önerisi ile;

* İkinci el ticaretindeki kayıt dışı faaliyetlerin engellenmesi,

* Güvenli bir piyasa ortamının yaratılması,

* Merdiven altı galerilerin ortadan kaldırılması,

* İkinci el araba ilanlarında sunulan vaatlerle gerçeklerin örtüşmemesinden doğan haksız satışların önlenmesi amaçlanıyor.