Fed Başkanı Powell bu akşam neler söyleyecek! Dolar ve Altın yatırımcılarının gözü bu toplantıda

Fed Başkanı Powell bu akşam neler söyleyecek! Dolar ve Altın yatırımcılarının gözü bu toplantıda

Fed, bugün faiz kararını açıklayacak. Fed'in faizleri yüzde 0 ila 0,25 arasında bırakması bekleniyor. Ancak sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'in yapacağı açıklamalar dolar ve altın yatırımcıları tarafından dikkatle izlenecek.

Fed, bugün faiz kararını açıklayacak. Fed'in faizleri yüzde 0 ila 0,25 arasında bırakması bekleniyor. Ancak sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'in yapacağı açıklamalar dolar altın yatırımcıları tarafından dikkatle izlenecek. 

ABD'de enflasyon rakamları mayıs ayında aylık yüzde 0,6 ile beklentileri aştı. Yıllık artış ise yüzde 5 oldu. Beklentiler aylık 0.4, yıllık ise yüzde 4.7 idi. Açıklanan bu enflasyon rakamlarının ardından yatırımcılar Fed Başkanı Powell'in yapacağı konuşmada parasal sıkılaştırmaya gidilip gidilmeyeceğine dair ipucu arayacak. 

Küresel yatırımcılar Fed Başkanı Powell'in Fed'in ekonomiyi destekleyici adımlarını(Varlık alımları)geri çekmeye başlayacağı mesajını vermeyeceğini düşünüyor. Fed Başkanı Powell'in yapacğaı konuşma dolar ve özellikle altın yatırımcılarının da takibinde olacak. Parasal sıkılaştırma adımı doların ABD'ye dönmesini sağlayacağı için gelişmekte olan para birimleri ve altın değer kaybına uğrayabilir. Zira parasal sıkılaştırmanın ardından artan dolar talebi ONS altında ve gelişmekte olan para birimlerinde satış baskısını artırıyor. Bu sıkılaştırmanın ardından ONS altın için izlenecek en önemli veri ABD 10 yıllık tahvil faizleri olacak. 

Türkiye'de gram altın hareketleri genellikle dolar/TL kuruna paralel hareket ettiğinden ötürü Fed Başkanı Powell'in açıklamalarının doları nasıl etkileyeceğine bakılacak. 

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Geçtiğimiz günlerde uzun bir aradan sonra 500 TL'nin de altına gerileyen gram altın fiyatları doların yeniden 8.50'nin üstüne çıkmasıyla değer kazanarak 511 liraya kadar çıktı. Bugün de yine doların TL karşısında değer kaybetmesine paralel olarak yüzde 0,32 değer kaybıyla 509 liradan işlem görüyor. Çeyrek altın fiyatları yüzde 0,32 değer kaybıyla 825 liradan alıcı buluyor. 

Cumhuriyet altını yüzde 0,59 gerilemeyle 3.295,00 lirada.

ONS altın ise yatay seyirde 1.857 dolardan işlem görüyor. 

Kaynak: Web Özel