Bakan Pekcan'dan fahiş fiyat ve maske açıklaması

Bakan Pekcan'dan fahiş fiyat ve maske açıklaması

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "7 bin 400 firma daha inceleniyor. Tekrarlarsa 10 katına kadar ceza verme yetkimiz var" dedi. Pekcan, vatandaşların tıbbi maske teminine yönelik de önemli açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan bir televizyon kanalında açıklamalarda bulundu.

Bakan Pekcan'ın açıklamaları şöyle: 

- İhracat alanında mart ayında en çok etkilenen otomotiv ve hazır giyim yüzde 31 oranında. Demir-çelik, elektronik ve beyaz eşya ile kimya yüzde 17 etkilendi. Makina ve tekstil hammaddeleri de yüzde 13 etkilendi.

- Esnafın kredi ödemeleri faizsiz olarak ötelendi.

- Esnaflarla ilgili çok önemli adımlar atıldı ama esnaflarımız belki yeterince kullanamamış olabilirler. Tez-koop üzerinden esnaflarımızın kullanıdğı krediler var. Bu kredilerin nisan, mayıs, haziran ödemeleri faizsiz ötelendi. Halkbank üzerinden 25 bin lira nakit kredi ve 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli yüzde 4.5 faizli kredi var. Buralara kredi için başvuran hiçbir esnafımızdan bir belge istenmiyor. Biraz yığılma var. Orada bir randevu protokolü uygulanıyor olabilir.

- Bunun dışında 25 bin liraya kadar da kredi kartı limiti tanındı. 3 ay ödemesiz 12 aya kadar ödemeli süresi var. Aylık geliri 5 bin liranın altında olanlara 6 ayı ödemesiz, 10 bin lira 36 bin liralık kredi var. Bunun dışında işe devam kredisi var. Devletimizin bir şartı var: İstihdam koşullarını sağlayacaksın, işçi çıkarmayacaksın. 

- Muhtasar, KDV ve sosyal güvenlik primleri nisan, mayıs, haziran için 6 ay süreyle ötelendi.

- Meclis'ten 24 Mart itibariyle çeklerini ödeyemeyip hapse düşenlerle ilgili kanun çalışması yasalaştı. Hem ödeme hem de tahsil imkanı sağlanmış oldu.

- Sicil affı var.

- Ödeme güçlüğüne, temerrüde düşenlere kredi sicilini etkilememesi için mücbir sebep olarak sayıldı.

- Yani iş dünyasının mağdur olmaması için bütün bakanların işbirliğiyle çok ciddi tedbirler aldık.

FAHİŞ FİYATLAR

- (Fahiş fiyatla satış yapan firmaların teşhir edilmesi) Biz bu cezaları reklam kurulu ile kararını veriyoruz. Gerekçeli kararı dün açıklandığı için dün yayınladık. 81 ilde bu denetimlere başladık. İlk toplantımız 3 Mart'ta oldu. Orada 9 firma vardı. 14 gün firmalara savunma tanıyoruz. Reklam Kurulu'nun müşterek kararıyla savunmaları alınarak yapılıyor. Gerçekten fahiş fiyat uygulayanlara uygulanıyor. 7 bin 400 firma daha inceleniyor. Tekrarlarsa 10 katına kadar ceza verme yetkimiz var.

VATANDAŞIN MASKE TEMİNİ

- Test kitlerinin denetimi tamamen Sağlık Bakanlığı'nda. Türkiye maske ihracatısı ve üreticisi bir ülke. Bu dönemi kötüye kullananlar oldu. İhracat ön izinlerini Sağlık Bakanlığı'na verdik. Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir tedarik sıkıntısı yok. Bakanlığımızın çalışması, halkın ulaşabilir olduğu noktalarda satışını gerçekleştireceğiz.


son dakika son dakika haber