Avrupa batarya savaşlarını başlatıyor: 3.5 milyar dolarlık onay

Avrupa batarya savaşlarını başlatıyor: 3.5 milyar dolarlık onay

Asya ülkelerinin elektrikli otomobil bataryaları pazarındaki toplam üretimin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor olması, Avrupa ülkelerinde panik yarattı. AB antitröst otoritesi AB ülkelerini 3.5 milyar dolarlık desteği öngören yardım paketini onayladı

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nin 7 kilit ülkesi sayılabilecek Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya ve İsveç odaklı, elektrikli otomobil bataryalarının öncelikli yatırım ve Ar-Ge alanı olarak kabul edilmesini sağlayacak bir kamu yardım planını onayladı.

Buna göre 7 ülke, oluşturulacak olan bir fona önümüzdeki dönemde 3.5 milyar dolarlık bir yatırım sağlayacak. Bu yatırım tutarının toplam 5 milyar dolarlık bir özel sektör yatırımının fitilini ateşleyeceğine inanılıyor. Projenin 2031 yılına kadar yani önümüzdeki 12 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Projede toplam 17 katılımcının yer alması planlanıyor.

Projenin katılımcıları ise Avrupa Batarya Birliği adı altında 2017 yılında "Bataryaların Airbus'ını yapmak" sloganıyla yola çıkmış projenin de katılımcılarından oluşuyor.

Avrupa ülkelerinin apar topar bu kararı almasının arka planında, elektrikli otomobil sektöründe büyük bir mesafe kat etmiş olan Asya ülkelerinin gerisinde kalmama kaygısı bulunduğu düşünülüyor. Bu açıdan sektörün kilit noktasının elektrikli otomobil bataryaları üzerine yapılan çalışmalarda yattığına inanılıyor. 

Halihazırda global bazda elektrikli otomobil bataryalarında gerçekleşen üretimin yüzde 80'lik bölümü Asya devleri tarafından gerçekleştiriliyor. Avrupa ülkelerinin ise bu üretimdeki payı sadece yüzde 3 seviyesinde. 

Ayrıca Avrupalı yetkililer konuyu sadece üretim bazında da değerlendirmiyorlar. Aynı zamanda temiz enerji, istihdam yaratma kapasitesi, sürdürülebilirlik, rekabetçilik açısından da Avrupa Birliği konuyu hayati öneme sahip olarak nitelendiriliyor.