Apple, Google'a alternatif geliştiriyor

Apple, Google'a alternatif geliştiriyor

ABD Adalet Bakanlığı ve 11 eyalet, teknoloji şirketi Google'a "yasa dışı tekel oluşturarak rekabeti engellemek" suçlamasıyla dava açtı. Apple, Google ile olan ilişkisi sorgulandıkça dev arama motoruna alternatif geliştirme çabalarına girdi.

ABD Adalet Bakanlığı ve 11 eyalet, teknoloji şirketi Google'a "yasa dışı tekel oluşturarak rekabeti engellemek" suçlamasıyla dava açtı. Dava dosyasında yer alan bilgilere göre Google Apple'a her yıl milyarlarca dolar ödüyor. Dava nedeniyle bu anlaşmanın son bulma ihtimali ortaya çıktı. Peki böyle bir durumda Apple ve Google'ın kaybı ne olacak?

Axios'un dava dosyasında yer alan bilgilerden derlediği habere göre, Google Apple'a her yıl milyarlarca dolar ödüyor. 

Söz konusu anlaşmaya göre, Google, Apple'ın akıllı telefon modeli iPhone'ların internet tarayıcısı Safari'nin varsayılan arama motoru olmak için Apple'a yılda yaklaşık 11 milyar dolar ödüyor.  

Bu rakam Google’ı bünyesinde bulunduran Alphabet'in kârının üçte biri olarak dikkat çekiyor. iPhone kullanıcılarının ise Google'ın arama hacminin yüzde 50'sini oluştuğu ifade ediliyor. ABD tarihinin bu en büyük anlaşmalarından birisi olan Apple Google işbirliği açılan dava ile tehlikeye girdi. 

 

APPLE, ALTERNATİF GELİŞTİRİYOR

Financial Times'da yer alan bir habere göre, Apple, Google ile olan ilişkisi sorgulandıkça Google'in arama motoruna alternatif geliştirme çabalarına girdi. Apple'in İOS 14 işletim sistemine sahip İphone kullanıcıları arama yaptıkları artık Google'in değil. Apple'in arama sonuçlarını görüyorlar. Financial Times'a göre, baskılar arttıkça Apple arama motorunu devreye sokmaya başladı. 

Apple, son zamanlarda arama teknolojisi konusunda uzman bir çok kişiyi işe aldı. Google'in arama başkanı John Giannandrea'yı Nisan 2018'de işe alan Apple, Arama motoru teknolojilerine hakim kişileri bulma konusunda iş ilanları yayınlamaya devam ediyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

apple Google arama motoru alternatif