2023 Dolar tahmini! Dolar ne olur? Dolar iner mi, çıkar mı? İşte Merkez Bankası ve uzman isimlerden dolar açıklamaları

dolar Merkez Bankası ONS altın
2023 Dolar tahmini! Dolar ne olur? Dolar iner mi, çıkar mı? İşte Merkez Bankası ve uzman isimlerden dolar açıklamaları

Uluslararası krizler, cumhurbaşkanlığı seçiminin sonra ermesi ve piyasalarda görülen dalgalanmaların neticesinde 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılında da altın fiyatları ve dolar tahminleri merak ediliyor. İşte uzman isimlere göre 2023 yılı dolar tahmini, yorumları...

2023 dolar tahmin ve öngörüleri önceki yıllarda olduğu gibi bu sene içerisinde de yatırım yapmak ve Türk Lirası'nda bulunan parası için güvenilir bir liman arayışında olanlar tarafından merak ediliyor. Bu içeriğimizde bu merak edilen konu hakkında uzman isimler ve bankalar ile birlikte TCMB'nin çalışma (Piyasa Katılımcıları Anketi) ve açıklamalarını sizler için derledik...

MERKEZ BANKASI PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ VERİLERİ

Merkez Bankası'nın açıkladığı "Piyasa Katılımcılıları Anketi"nde 2023 yılının cari yıl sonu dolar/TL beklentisi 23,12 TL Ocak ayından itibaren yıl sonuna kadar dolar öngörüsü şu şekilde:

Ocak ayı için: 23,12 TL; 12 ay sonrası için 23,43 TL

Şubat ayı için: 22,84 TL; 12 ay sonrası için 23,10 TL

Mart ayı için: 22,91 TL; 12 ay sonrası için 23,52 TL

Nisan ayı için: 23,15 TL; 12 ay sonrası için 24,08 TL

Mayıs ayı için: 23,09 TL; 12 ay sonrası için 24,61 TL

2023 dolar tahmini

GOLDMAN SACHT'TAN YENİ DOLAR/TL TAHMİNİ

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinesinin yenilenmesinin ardından Türk lirası tahminini revize etti ve 12 ay sonrası için 22 olan dolar/TL tahminini 28’e çıkardı.

DOLAR/TL’DE YENİ TAHMİNLER

Banka, Dolar/TL’nin 3, 6 ve 12 ay sonrasında sırasıyla 23, 25 ve 28 seviyesine gelebileceğini tahmin etti. Önceki tahminler 19, 21 ve 22 seviyelerindeydi.

merkez bankası dolar tahmini

WELLS FARGO

Wells Fargo ekonomisti Brendan McKenna tarafından hazırlanan çalışmasında sene sonu dolar/TL'nin 23 seviyesinde olacağını belirtti.

JPMORGAN

PMorgan'ın ekonomistleri tarafından mayıs ayı başında hazırlanan Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) Strateji Raporu'nda yer alan değerlendirmeye göre, Türkiye'nin ortodoks ekonomi politikalarına tam olarak dönmesi durumunda dolar/TL'nin yıl sonunda 25 seviyesinde fiyatlanacağı öngörüldü.

Ortodoksluğa ılımlı dönüş senaryosunda ise TL'nin daha zayıf seyredeceği ve dolar/TL'nin yıl sonunda 25 yerine 30 seviyesinde olacağı öngörüldü.

2023 dolar tahmini

MORGAN STANLEY

Morgan Stanley’nin Hande Küçük, Alina Slyusarchuk ve James K Lord’un da aralarında bulunduğu bir grup ekonomist tarafından hazırlanan ve nisan ayı başında yayımanan raporunda “Seçimlerden sonra politika çerçevesinde bir değişiklik olursa, TL muhtemelen beklediğimizden daha hızlı bir düzeltme karşı karşıya kalacaktır. Politika sürekliliği durumunda da bir döviz düzeltmesi kaçınılmaz olabilir” ifadeleri kullanıldı.

altın 2023te ne olur

FİTCH SOLUTİONS'DAN ALTIN TAHMİNİ

2023 için altın fiyatı tahminini 1850 dolar/ons seviyesinden 1950 dolar/ons seviyesine çıkaran Fitch Solutions, "Global finansal istikrarsızlığın artmasının altın fiyatını önümüzdeki aylarda tüm zamanların zirvesi olan 2075 dolar/ons seviyesine yönlendirmesinin büyük olasılık olduğuna inanıyoruz. Bununla birlikte 2075 dolar civarında ciddi direnç var. ABD dolarının güçlü olmaya devam ediyor. Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın batmalarının bulaşıcı etkilerinin sınırlı olacağına inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Not: Bu içerik herhangi bir şekilde tavsiye niteliği taşımamaktadır.

Altın Yorumları ... Ons altın ...

Kaynak: Diğer

faiz Merkez Bankası MB unicredit dolar/TL TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası altın fiyatları