178 yıllık dev Thomas Cook resmen battığını açıkladı

İngiliz Sivil Havacılık Otoritesi (CAA), 178 yıldır faliyet gösteren tur operatörü Thomas Cook'un resmen battığını duyurdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Thomas Cook'tan zarar görebilecek işletmeler için kredi destek paketinin hayata geçirileceğini duyurdu.

BBC'de yer alan habere göre şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine Thomas Cook'un resmen battığını duyuran İngiliz Sivil Havacılık Otoritesi CAA, şirketin tüm operasyonlarının an itibariyle durdurulduğunu belirtti.

Otorite şu anda dünyanın farklı noktalarında Thomas Cook ile tatil yapmakta olan 150 bin İngiliz tatilcinin CAA ve hükümet desteğiyle ülkesine geri getirilmesi için 'geniş çaplı bir operasyon' başlatıldığını da duyurdu. Şirketin dünya genelinde ise şu anda tatilde olan 600 bin müşterisi var.

Dünden itibaren tatil noktalarına boş uçaklar gönderilmeye başlandığı belirtildi ve ülkenin ulaştırma bakanlığı operasyonda görevli çalışanların çok büyük bir sorumluluk aldığını hatırlatarak tatilcilerden küçük aksaklıklar konusunda anlayışlı olmaları istendi. 

1841'de ülke içinde demiryolu seyahatleri düzenleyerek faaliyetlerine başlayan İngiltere'nin en eski şirketlerinden biri olan Thomas Cook 16 ülkede, yılda 19 milyon kişi için otel, tatil köyü ve havayolları servisi sağlıyor. Şirketin 9 bini Britanya'da olmak üzere dünya genelinde toplam 22 bin çalışanı bulunuyor.

CAA'dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Thomas Cook ile yapılan, uçuşlar ve oteller de dahil tüm rezervasyonlar iptal edildi. Bu kadar uzun bir tarihe sahip bir şirketin faaliyetlerin son vermesi müşterileri ve çalışanları için üzücü ve düşüncelerimiz bu haberden etkilenenlerle birlikte."

BAKANLIK’TAN KRİTİK AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanlığı, batan Thomas Cook tur operatörüne ilişkin olarak zarar görebilecek işletmeler için kredi destek paketinin hayata geçirileceğini duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Thomas Cook İngiltere'nin faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan "Kredi Destek Paketi"nin en kısa sürede hayata geçirileceğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İngiltere operasyonlarını 23.09.2019 tarihi itibarıyla durdurma kararı alan Thomas Cook, Almanya, Rusya ve Nordic'de faaliyetlerine devam etmektedir.

Bugün itibarıyla Thomas Cook İngiltere'nin, ülkemizde 21.033 konaklamak misafiri bulunmaktadır.

22.09.2019 dahil içeride konaklayan Thomas Cook İngiltere misafirlerinin konaklamalarına ilişkin tüm ödemeleri ATOL (İngiltere Kamu Otoritesi) güvencesindedir. İşletmelerinde, Thomas Cook İngiltere misafiri konaklayan otellerin bu misafirlerinden ücret talep etmesi, odayı boşalttırması durumunda haklarında yasal işlem başlatılacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Thomas Cook İngiltere'nin faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan "Kredi Destek Paketi" en kısa sürede hayata geçirilecektir."

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET ERSOY: "DESTEK PAKETİ 50 MİLYON EURO CİVARINDA OLACAKTIR DİYE TAHMİN EDİYORUM"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Thomas Cook'un Türkiye'deki ziyaretçilerinin eve dönüşü sağlanacak. Önümüzdeki sezonda bir tehlike arz eder mi? Onun yeri doldurulur diğer firmalar tarafından. Sezon sonuna denk gelmesi de aslında toparlanması açısından fırsat veriyor. Turizm Geliştirme Ajansı'nı kurarken bu tehlikeyi de ben her seferinde vurgulamıştım. Global tur operatörlerinin mali finansal durumlarındaki risklerinden dolayı özellikle Türkiye de ağırlıklı tur operatörleri paketleriyle satılan bir ülke olduğu için bizim Turizm Geliştirme Ajansı ile birlikte münferit tanıtıma ağırlık vermemiz gerektiğini, paket tur dışında gelen turistlerin ağırlığını artırmamız gerektiğini özellikle belirtmiştim. Bu tatsız gerçekleşen olayla da bu maalesef su yüzüne bir kere daha çıkmış oldu. Bundan sonra Türkiye tanıtımlarında münferit tanıtıma ağırlık vererek 1 yıldır hazırladığımız plan doğrultusunda tarifeli sefer sayılarını da artırarak talep ve arz güvenliğini yavaş yavaş sağlayacağız. Bütün çalışmalarımız ve altyapılarımız da tamamlandı. 27 Eylül'de açıklayacağımız 2021 stratejilerinde de buna ağırlık veriyoruz. Şu anda süreci takip ediyoruz. İnşallah 1 hafta içinde her şey netleşir. Çok büyük bir rakam çıkacağını tahmin etmiyorum. 50 milyon Euro civarında bir rakam çıkacağını düşünüyorum. Hesaplayacağız tabii. Destek paketinin şartlarının ve kullanım şekillerinin nasıl olacağını sektörle de konuşacağız. Bakanlığımız ile de durumu netleştirip çözümleyeceğiz. Herkes kullanacak diye bir şey de yok. Birçok otel sadece Thomas Cook ile çalışmadığı için onlar kendi içlerinde çeviriyorlar. Belli sınırlamalar da koyacağız. Bu hafta içinde hepsi netleşir" dedi.