Yunanistan’ın “casus belli” kararı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin 1995’te ilan ettiği “casus belli”yi iptal etmesini istedi. Miçotakis, Türkiye’nin Avrupa savunmasında yer alabilmesi için Yunanistan ve Rum Kesimi'nin endişelerinin giderilmesi gerektiğini ileri sürdü. 27 Mayıs tarihinde ise Avrupa Birliği, yeni güvenlik düzenlemesini onaylamak için toplanacak.
Avrupa savunmasında yeni dönem başlıyor. AB ülkeleri, savunma kapasitesini artırmak için 150 milyar euroluk kredi içeren Avrupa Güvenlik Eylemi, yani “SEYF” düzenlemesi üzerinde anlaşmaya vardı.
Gelişme Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü AB dışında kalan ülkeler de Avrupa savunması projelerine %35’e kadar katkı sunabilecek. Bu oranın üstüne çıkılabilmesi için karşılıklı güvenlik ve savunma ortaklığı kurulması ve özel bir anlaşma yapılması şart. Düzenlemenin 27 Mayıs’taki AB toplantısında onaylanarak resmileşmesi bekleniyor.
Yunanistan gelişmelerden rahatsız. Çünkü Atina yönetimi, Türkiye’nin Avrupa güvenliğinde aktif rol oynamasını istemiyor. Savunma Bakanı Nikos Dendias, “Düşman surların içindeyse Avrupa savunulamaz” diyerek, isim vermeden Türkiye’yi hedef almıştı. Hatta Yunanistan’ın Avrupa’daki büyükelçilerine, Türkiye’nin Avrupa güvenliğine katılmasını engelleme talimatı verilmişti. Ancak çabalar işe yaramadı.
Son açıklama ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten geldi. Yunan basınına konuşan Miçotakis, Türkiye’nin 1995 yılında ilan ettiği “casus belli”yi kaldırması halinde Yunanistan ve Rum Kesimi’nin Türkiye’nin katılımına karşı çıkmayacağını söyledi. “Endişelerimiz giderilmeli,” dedi.