Türkiye'den 'felaket senaryosu' uyarısı

ABD İran
Türkiye'den 'felaket senaryosu' uyarısı

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin İran'a yönelik saldırıları hakkında Türkiye'nin derin endişe duyduğunu ifade etti. Açıklamada, "Yaşanmakta olan gelişmeler bölgesel ihtilafın küresel düzeye taşınmasına neden olabilecektir. Bu felaket senaryosunun hayata geçmesini istemiyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırısı hakkında açıklama yaptı.

"Türkiye olarak, bölgede İsrail saldırganlığıyla başlayan çatışmanın yayılması ve güvenlik ortamının istikrarsızlaşması riskine her vesileyle dikkat çekmiştik. İran’ın nükleer tesislerine ABD tarafından bugün (22 Haziran) yapılan saldırı, söz konusu riski en üst düzeye çıkarmıştır" denilen açıklamada, Türkiye'nin ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer tesislerine yönelik saldırısının muhtemel sonuçlarından derin endişe duyduğu ifade edildi.

Yaşanan gelişmelerin bölgesel ihtilafın küresel düzeye taşınmasına neden olabileceği uyarısında bulunularak "Bu felaket senaryosunun hayata geçmesini istemiyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şöyle devam edildi: "İlgili tüm tarafları sorumlu davranmaya, saldırıları an itibarıyla karşılıklı olarak durdurmaya ve daha fazla can kaybına ve yıkıma yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz. İran’ın nükleer programına ilişkin ihtilafın tek çözüm yolu müzakerelerden geçmektedir. Uluslararası toplumu, taraflar arasında diplomatik bir çözüm bulunması yönündeki çabaları desteklemeye çağırıyoruz. Türkiye, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye ve yapıcı katkılar sunmaya hazırdır."