Trump ve Biden seçim öncesi son kez karşı karşıya geldi

donald trump
Trump ve Biden seçim öncesi son kez karşı karşıya geldi

ABD'de Başkan Donald Trump ve Demokrat aday Joe Biden arasında üçüncü ve son başkanlık canlı yayın tartışması bitti.

ABD'de 3 Kasım başkanlık seçimlerine günler kala Trump ve Biden arasındaki son canlı yayın tartışması, NBC sunucusu Kristen Welker'ın moderatörlüğünde Tennessee eyaletinin Nashville kentindeki Belmont Üniversitesi'nde gerçekleşti.

Canlı yayın tartışmasından öne çıkanlar şöyle:

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE 

Biden, "Trump, koronavirüs krizinin başlangıcında Çin Devlet Başkanı'nı övdü" diyerek, "Başkan Trump, koronavirüsle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini söylüyor, ancak olan şey ölmeyi öğrenmemiz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, "Ülkemizi açma sürecindeyiz, koronavirüsten çok şey öğrendik ve erken harekete geçtik" dedi.

Trump, "2.2 milyon insanın ölmesini önlemek için dünyanın en büyük ekonomisini kapattıkKoronavirüsü yenmeye çok yakınız" diye kaydetti. Trump, 'damardan çamaşır suyu alma söyleminin şaka olduğunu' belirtti.

"ABD'de şu ana kadar koronavirüsten 220 bin ölü var ve günde 70 binden fazla vaka görülüyor" diyen Biden, "Başkan Trump'ın henüz koronavirüs salgınına karşı herhangi bir planı yok. Trump'ın salgına yaklaşımı trajik" ifadelerini kullandı.

Trump, açıklamasında "Koronavirüs salgınından ölüm oranı düştü. Koronavirüs için hazır bir aşımız var ve ordu yakında dağıtacak" dedi.

"Koronavirüsün yayılması başından beri Çin'in hatası" diyen Trump, "Koronavirüse yakalandım ve ondan çok şey öğrendim. Ülkeyi açmalı ve bu krizden kurtulmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

New York'un 'hayalet şehir' haline geldiğini kaydeden Trump, "İnsanlar ekonomik durgunluk nedeniyle burayı terk ediyor" vurgusunu yaptı.

VERGİ BEYANNAMELERİ TARTIŞMASI 

ABD Başkanı Trump, "Vergi beyannamelerimi açıklamak istiyorum, zaten milyonlarca dolar gelir vergisini peşin ödedim" dedi.

Biden ise, Trump'ın vergi beyannamelerini yayınlayacağını 4 yıldır söylediğini kaydederek, "Kaçmayı bırakmalı ve derhal açıklamalı" yorumunu yaptı.

DIŞ POLİTİKA 

Biden, "Rusya, Afganistan'daki askerlerimizi hedef almaya çalışırken Trump'ın Putin'e karşı neden hiçbir şey yapmadığını bilmiyorum" diye konuştu.

"Kimse Rusya'ya benim kadar sert davranmadı" ifadelerini kullanan Trump, Biden'nın 'Rusya'dan büyük paralar aldığını' iddia etti

Seçimlere müdahale etmeye çalışan yabancı ülkelerin olduğunu belirten Biden, "Seçimlere müdahale eden herhangi bir ülke bedelini öder" dedi.

ABD Başkanı Trump, "Obama'yla Beyaz Saray'da görüştüğümüzde, 'Kuzey Kore en büyük düşmanımız, gerçek bir savaş olacak' dedi" ifadelerini kullandı. 

Kuzey Kore konusunda Biden, "Kuzey Kore lideri ile Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasını kabul etmesi şartıyla ile görüşeceğim" dedi.

Trump, "Çin'deki banka hesabım 2013'te açıldı ancak 2015'te başkanlığa aday olmamdan önce kapatıldı" bilgisini verdi.

Trump, "Diğer ülkelerin liderleriyle iyi ilişkiler kurmak iyi bir şey" derken Biden, "Bu, esasında Avrupa'yı işgal etmeden önce Hitler ile iyi bir ilişkimiz olduğunu söylemek gibi bir şey" değerlendirmesinde bulundu.

ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI 

Biden, "Özel sigorta şirketlerini kapatmayacağız ve kronik hastalıklardan muzdarip kişilerin korunmasını sağlayacağız. İnsanların uygun fiyatlı bir sağlık hizmeti alma hakkı var ve Trump sağlık hizmetleri konusunda hiçbir şey yapmadı" diye kaydetti.

"ASGARİ ÜCRETİ YÜKSELTMEK İSTİYORUM"

"Ben seçilirsem borsa patlayacak ama Biden kazanırsa borsa çökecek" yorumunda bulunan Trump, "Asgari ücreti yükseltmek istiyorum ama küçük işletme sahiplerine zarar verecek şekilde değil" bilgisini verdi.

BİDEN'DAN 'MÜSLÜMAN' İDDİASI 

Biden, "Trump, Meksikalılardan kurtulacağını ve Müslümanların ABD'ye girmesini yasaklayacağını söyledi" değerlendirmesini yaptı.

Irkçılık konusunda Trump, "Abraham Lincoln dışında kimse Afro-Amerikan topluma benim yönetimimin sunduklarını sunmadı" dedi. Trump, "Başkanlık yarışına Obama ve Biden'ın ülkeyi yönetme konusundaki kötü performansı nedeniyle girdim" ifadelerini kullandı.

Biden, "Trump yönetimi göçmenleri çocuklarından ayırdı ve bunu yapan kaçakçılar değildi" dedi.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI MESELESİ 

Biden, Paris İklim Anlaşması'na geri döneceklerini belirterek 2025 yılına kadar karbon emisyonlarının sıfır olduğu noktaya ulaşmak için başka sektörlere yönelmeye ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Trump, "Paris İklim Anlaşması yüzünden milyonlarca işi feda etmeyeceğim ve işleri mahvetmeden harika bir iş çıkardık" diye kaydetti.

Küresel iklim değişikliğine ilişkin Trump, "Karbon emisyonlarında en iyi, en düşük rakama sahibiz ve bu, Obama'nın her zaman önemsediğini fark ettiğim büyük bir standart. Bu yönetimde son 35 yılda sahip olduğumuz en iyi karbon emisyon rakamlarına sahibiz" bilgisini paylaştı.

Kaynak: Haber Global TV

ABD Biden Trump