Tarihi görüşme! ABD Başkanı Biden ve Rusya lideri Putin ilk kez bir araya geldi

Rusya Vladimir Putin Cenevre Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirve, İsviçre'nin Cenevre kentinde sona erdi. Görüşme sonrası Putin, Biden ile aralarında bir gerilim olmadığını söylerken Biden ise Putin ile yaptığı görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirve İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

İLK AÇIKLAMA PUTİN'DEN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı ilk yüz yüze zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi. 

Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar:

UKRAYNA KRİZİ 

* Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass'taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti.

* Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD'nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var.  İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak. 

* Siber güvenlik konusunda istişarelere başlamak için Biden ile anlaştık.

"NAVALNIY, RUSYA YASALARINI İHLAL ETTİĞİNİ BİLİYORDU" 

* Aleksey Navalnıy, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu. Hakkında arama kararı varken Rusya'ya gelen Navalnıy'ın tutuklanmak istediğinden eminim.

* (Biden'ın 'katil' nitelemesi hakkında) ABD'de her gün birileri öldürülüyor, Afganistan'da tek bir atışla yüzlerce kişiyi öldürdüler.

* ABD'nin kaynaklarına göre dünyada en fazla siber saldırı ABD'nin siber ortamından gerçekleştiriliyor. Daha sonra Kanada geliyor, ardından iki Latin Amerika ülkesi ve İngiltere var. Rusya, siber saldırıların çıkış noktası olan ülkeler listesinde yer almıyor.     

* Rusya, ABD sınırları yakınında tatbikat yapmıyor ancak şu anda ABD Rusya sınırları yakınında bunu yapıyor. Dolayısıyla, bu konuda ABD tarafının değil Rus tarafının endişeleri olmalı.

"ABD İLE İLİŞKİLERİN İYİLEŞİP İYİLEŞMEYECEĞİNİ SÖYLEMEK ZOR"

* Biden, insan hakları konusunu gündeme getirdi. Bakın, Guantanamo hala daha faal ve uluslararası hukuka, ABD yasalarına, hiçbir şeye uygun değil. CIA'in Avrupa ülkeleri de dahil çeşitli ülkelerde işkence uygulanan hapishaneleri var. Bu nedir? Bu insan hakları mı? Bu salondaki kimsenin insan haklarının bu şekilde korunduğunu kabul edeceğini sanmıyorum.

* Biden beni ABD'ye davet etmedi, ben de onu Rusya'ya davet etmedim. 

* ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor. 

*  Rusya ve ABD en kısa zamanda stratejik istikrar konusunda kapsamlı ikili diyalog başlatacak, diyalog konuya odaklı ve enerjik bir biçimde yapılacak. Bu diyalog ile gelecekteki silah kontrolü ve riski azaltma önlemlerinin temelini atmayı amaçlıyoruz.

* Bence Biden'la genel olarak aynı dili konuştuk ancak bu, birbirimizin ruhuna, gözlerine bakmak ve ebedi sevgi ve dostluk yemini etmek zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor.

"ABD YENİDEN YAPTIRIM UYGULARSA, İLİŞKİLERDE YENİ FIRSATLARI KAÇIRIRIZ" 

*  ABD iç siyasetindeki ruh hallerini bilmiyorum ancak eğer bu zirvenin ardından ABD yeniden yaptırım uygularsa, ilişkilerde yeni bir fırsatı daha kaçırmış oluruz.

* ABD'yle ilişkiler hakkında önceden de yanılsamalarım yoktu, siz ise yenileri olup olmadığını soruyorsunuz. Nereden çıkardınız bu yanılsamaları? Hiçbir yanılsama yok ve olamaz.

* Russia Today Amerikan düzenleyicisinin ve yasasının tüm taleplerini yerine getiriyor, orada gerektiği gibi tescil oluyor. Personel istihdamı, finansal işlemler vs. konularda oldukça fazla sorun yaratılmasına rağmen. Bizde (Rusya’da) bu tür sorunlar söz konusu değil.

* Putin, ABD’deki hapishanelerde hüküm giyen bazı Rusların anavatanlarına dönüşü konusunda Amerikan tarafıyla anlaşmaya varmanın mümkün olup olmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

“Bu konuyu konuştuk, Başkan Biden Rusya’daki cezaevlerinde tutulan Amerikan vatandaşları üzerinden bu konuyu gündeme getirdi. Bunu tartıştık. O konuda bazı tavizler bulunabilir. Rusya Dışişleri Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı bu yönde çalışacak."

TARİHİ ZİRVENİN ARDINDAN BIDEN'DAN AÇIKLAMALAR 

ABD Başkanı Joe Biden, Putin ile yaptığı tüm görüşmede havanın iyi ve olumlu olduğunu ifade ederken, anlaşmazlıkların dile getirildiğini fakat bunun abartılı bir atmosferde olmadığını vurguladı.

*4 saatlik görüşmenin atmosferi iyi ve olumluydu. Bu ziyarette ilişkilerimizde ilerleme sağladık ama hala yapılacak çok şey var. 

* Putin’e benim gündemimin Rusya’ya ya da başka bir ülkeye karşı olmadığını, bunun Amerikan halkı için olduğunu söyledim. İnsan hakları konusu her zaman masada olacak. ABD, kendisinin ve müttefiklerinin hayati çıkarlarına zarar verecek tüm eylemlere yanıt verecektir. Putin de yanıt vereceğimin farkında.

* Stratejik istikrar ve bunu uygulayacak mekanizma konularını gündeme getirdim.

KARŞILIKLI ÇIKARLARIMIZ OLDUĞU SÜRECE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ"

* Karşılıklı çıkarımızın olduğu yerlerde işbirliği yapabilmeliyiz. Rusya ile anlaşma sağlama konusunda net bir temel oluşturduk. Putin ile yeni ve karmaşık silahların yayılmasını önlemek için bir stratejik istikrar diyalog mekanizması kurma konusunda mutabık kaldık. Rusya'nın eylemleri, kendi küresel duruşuna zarar veriyor.

RUSYA'NIN SON İSTEDİĞİ ŞEY SOĞUK SAVAŞ" 

* Rusya'nın son istediği şey yeni bir Soğuk Savaş. 6 ay içinde ilerleme sağlayıp sağlamadığımızı göreceğiz. Görüşmede kimse kimseyi tehdit etmedi, açık ve içten şekilde konuştuk. Putin bana Afganistan'ı sordu, barış ve huzurun devam etmesini umduğunu söyledi.

* Suriye'de insani yardım koridorlarının açılmasını konuştuk. İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması gerekiyor, bu hem bizim hem Rusya'nın lehine. Kuzey kutup bölgesi silahlardan arındırılmalı. Afganistan'da terörizmin yeniden yükselişe geçmemesi her iki ülke için önemli.

* Esad kimyasal silahlar kullandı ve uluslararası yasaları ihlal etti bu sebeple güvenilmez bir lider.

* Putin'e ABD'nin siber güvenlik konusunda önemli bir kabiliyete sahip olduğunu gösterdim.

 

Tarihi görüşme! ABD Başkanı Biden ve Rusya lideri Putin ilk kez bir araya geldi - Resim : 1

PUTİN'İN BEKLETTİĞİ LİDERLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diğer devlet liderleriyle görüşmelerine sık sık geç kalmasıyla tanınıyor. Rus ve yabancı basında, Putin’in kasıtlı olarak geç kalarak karşı tarafa psikolojik üstünlük kurmaya çalıştığı, ya da geç kalmaya alışkın olduğu ve özel hayatında da böyle davrandığı yönünde yorumlar bulunuyor.

BIDEN'DAN PUTİN'E 'KATİL' TEPKİSİ

Aylar önce Putin’in seçimlere müdahale etmesinin bedelini ödeyeceğini vurgulayan Biden, "Putin’le uzun bir konuşma yaptık. Ona dedim ki: Seni tanıyorum ve sen de beni tanıyorsun. (Seçimlere müdahale ettiğini) tespit edersem, o zaman hazırlıklı ol" ifadelerini kullanmış, Putin’in seçimlere müdahale etmesinin bedelini nasıl ödeyeceğine ilişkin herhangi bir ayrıntı vermeyen Biden, muhabirin "Putin’in katil olduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusuna yanıt olarak "Evet, öyle düşünüyorum" şeklinde cevap vermişti. NATO Zirvesi'nde Putin’e daha önce bir televizyon programında "katil" dediği hatırlatılan Biden, kısa bir süre bu soruyu geçiştirmeye çalıştı ancak sözlerini toparlayamayınca da "Bunun yapmak üzere olduğumuz toplantı açısından çok da önemli olduğunu düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

Biden, Putin ile görüşmesinde anlaşmazlık olan konularda da kırmızı çizgilerini net bir şekilde ortaya koyacağını dile getirirken, Rus lideri, "Zeki, zor ve değerli bir hasım" olarak niteledi.

PUTİN'DEN 'HOLLYWOOD MAÇOSU' BENZETMESİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşme öncesinde yabancı basına konuştu. NBC News muhabiri Keir Simmons'a röportaj veren Putin, Washington ile Moskova arasındaki ilişkilerin 'son yılların en düşük seviyesinde' olduğunu belirtti. "Görev sürem boyunca, her türlü bahane ve gerekçelerle farklı çapta ve şiddette her alandan saldırılara alıştım, ne kadar sert olursa olsun hiçbiri beni şaşırtmıyor. Bunun ABD kültürünün bir ifadesi olduğunu düşünüyorum. Elbette Hollywood'da da bazı maço davranışlar var. Bu, sinema sanatı olarak kabul edilebilir, ancak ABD siyasi kültürünün bir parçasıdır." diyen Putin, yeni ABD Başkanı Biden için 'Hollywood maçosu' demişti.

TRUMP'TAN BIDEN'A "UYUYAKALMA" KİNAYESİ

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı yazılı açıklamada, başkanlığı döneminde Putin ile Helsinki'de çok verimli bir toplantı yaptığını belirterek, "Gecikmiş yalancı basının toplantıyı yansıtma şeklinin aksine, ABD bu toplantıda Putin'in ve Rusya'nın saygısı da dahi birçok şeyi kazanmıştı." görüşünü paylaştı.

Trump, kendisinin Putin ve Rusya ile iyi ilişkiler kurduğunu belirtip, "Biden'a, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde iyi şanslar diliyorum. Biden, toplantı esnasında uyuyakalma ve Putin'e en samimi dileklerimi ilet." ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Global TV

Joe Biden Rusya Vladimir Putin isviçre Cenevre